Austria intră în lockdown total
Cum a fost România în stare de urgență: totul închis în afară de magazine esențiale, școli la fel, deplasările se fac doar pentru stricte necesități sau urgențe.
Există totuși și excepții: deplasări pentru muncă, acolo unde nu se poate organiza de acasă și ieșiri pentru exerciții fizice. Carantina este programată să se încheie pe 6 decembrie.
Ce urmează după este însă cel mai interesant: după modelul Slovaciei, cancelarul austriac Sebastian Kurz a anunțat, duminică, că vrea să „testeze în masă” populația Austriei pentru a putea asigura „sărbători liniștite” în țară.
Ce a uitat cancelarul să facă e să își întrebe sau măcar informeze colegii de guvern.
Ministrul austriac al Sănătății a declarat că deocamdată nu e clar cine anume trebuie testat: fie întreaga populație, fie numai grupuri țintă și din anumite zone.
Ministrul Apărării a fost de asemenea surprins de șeful Guvernului, la anunțul că armata va ajuta la testarea „în masă”, dar a confirmat totuși luni, la prânz, că armata stă la dispoziție.
Cancelarul Kurz a avut o videoconferință cu omologul slovac, țară care l-a inspirat să vrea testarea „în masă”. Măcar, conform presei austriece, există 30 de medici militari din Austria care au ajutat colegii slovaci la operațiunea lor de testare, așa că ar fi o oarecare experiență există.
În fine, Austria are o problemă de drept. Spre deosebire de Slovacia, unde participarea la testare a fost o condiție de întoarcere la muncă, Constituția austriacă nu permite astfel de restricții drastice.
Juriști din Austria au subliniat în repetate rânduri că, pentru a forța participarea la testare, e nevoie de o lege susținută în Parlament de o majoritate constituțională, adică de două treimi. Altfel nu ar avea nicio șansă să reziste la contestațiile care cu siguranță vor apărea la Curtea Constituțională.
Conform unor simulări ale Universității Harvard, o testare în masă a populației cu teste antigen - așa numitele teste rapide - ar putea funcționa numai dacă participă cel puțin jumătate din populație și aceasta se lasă testată de două ori într-o săptămână.
Germania se ceartă pe măștile copiilor
Un document al Guvernului federal german, condus de Angela Merkel, obținut de presă, arăta intenția de înăsprire a restricțiilor pentru combaterea epidemiei COVID-19.
Printre măsurile avute în vedere se numără reducerea contactelor private între familii și obligativitatea măștii pentru toți copii din școli.
În acelați timp, numărul de elevi în clase ar fi trebui redus la jumătate, iar oamenii sunt „îndemnați” să se abțină de la petreceri private până la Crăciun.
Apariția documentului în spațiul public a venit însă înainte ca Executivul de la Berlin să-i informeze pe premierii landurilor federale. Drept urmare aceștia și-au manifestat public nemulțumirea.
Mai mulți premieri de land au acuzat că nu a existat nicio discuție și nicio decizie comună, drept urmare, demersul Cancelariei de la Berlin ar provoca „nesiguranță” în rândul populației.
În unele landuri germane și copiii din ciclul primar poartă măști la ore, în alte landuri nici cei de liceu nu au această obligație. În orice caz, pricnipiul că școlile și grădinițele rămân deschise este unul care întrunește consensul tuturor actorilor politici.
Pentru a nu submina încrederea publică, Angela Merkel și premierii landurilor germane au decis că amână decizia înăspririi restricțiilor cu o săptămână.
Facebook Forum