Preşedintele în exerciţiu Donald Trump a respins miercuri bugetul apărării SUA pe 2021, un proiect de lege de 740.5 miliarde de dolari, lăsând teoretic pentru prima data în 60 de ani America fără finanțarea securității naționale.
Bugetul fusese însă adoptat recent cu o majoritate clară în Congres, ceea ce ar trebui să îi permită acestuia să anuleze veto-ul şefului statului. Se pare că liderul republican al Senatului, un apropiat al președintelui Trump în trecut și cu președinta democrată a Camerei Reprezentanților au căzut deja de acord ca bugetul să fie revotat săptămâna viitoare.
"Din păcate, acest text de lege nu include măsuri cruciale pentru securitatea naţională", "contravine eforturilor guvernului meu de a pune America pe primul loc în ceea ce priveşte securitatea naţională şi politica externă" şi "include prevederi care nu îi respectă pe veteranii noştri şi istoria noastră militară", afirmă preşedintele Trump în mesajul său oficial către Congres, în care menţionează că legea este un un "cadou pentru China şi Rusia".
Pentru gestul său fără precedent, președintele Trump a invocat faptul că bugetul limitează retragerea trupelor americane din Afganistan și Europa, nu anulează legea care protejează statutul juridic al reţelelor sociale, pe care preşedintele le acuză că sunt părtinitoare în privinţa sa și permite redenumirea bazelor militare care îi onorează pe generalii forţelor confederate, care susţineau sclavia.
Redenumirea acestor baze este o decizie luată ca urmare a marilor proteste din primăvară și vară pentru egalitate socială și împotriva discriminării rasiale din cadrul mișcării „Black Lives Matter”.
Deși precedentele opt veto-uri ale lui Trump au fost confirmate, toate datorită sprijinului din partea republicanilor din Congres, consilierii au spus de această dată că veto-ul va fi probabil anulat, cu doar câteva săptămâni înainte ca Trump să părăsească Casa Albă pe 20 ianuarie.