Actualizare 8 august, ora 16:45
Tribunalul București a dispus, joi, arestarea preventivă pentru 30 de zile a celor două doctorițe de la spitalul „Sfântul Pantelimon” acuzate de procurori de omor calificat în cazul unui pacient de 54 de ani din Secția ATI.
Actualizare 8 august, ora 14:55
Șefa secţiei de terapie intensivă de la Spitalul Sf. Pantelimon, Florina Pompilian, a declarat după discuții de circa două ore cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și președinta filialei Bucureşti a Colegiului Medicilor, Cătălina Poiană, că își vor continua activitatea.
Medicii au acuzat presiunile imense din ultimele zile, inclusiv din partea mass-mediei: „Suntem denigraţi, ca specialitate medicală şi ca şi colectiv”.
„Suntem dispuşi să ne continuăm cu efort activitatea, cu rugămintea să ne lăsaţi să ne facem treaba. (...) Continuăm şi cu gărzile. Dacă continuăm cu gărzile, cred că va continua şi activitatea medicală”, a spus Florina Pompilian.
„Facem gărzi, vedem cât de severă va fi presiunea”, a mai spus șefa secției ATI.
În declarațiile făcute în fața spitalului, despre cele zece operații amânate și care trebuiau făcute joi, Pompilian a spus că vor fi reprogramate în zilele următoare.
Actualizare 8 august, ora 13:15
Asistenta suspectată de mărturie mincinoasă în dosarul „Sfântul Pantelimon” a fost plasată sub control judiciar.
Ea a fost acuzată că, în trei rânduri, la audieri, le-a ascuns procurorilor date despre acest caz, scrie news.ro. Propunerea de arestare preventivă formulată de procurori pe numele medicilor inculpaţi în acest dosar se judecă joi după-amiază.
Actualizare 8 august, ora 12:00
Premierul Marcel Ciolacu a avut o primă reacție după acuzațiile aduse de procurori cadrelor medicale de la Spitalul Sf. Pantelimon.
„N-am crezut că se poate întâmpla așa ceva în realitate, pentru că noi vorbim de niște medici care trebuie să salveze vieți, însă omoare oameni, mai ales. Nu vorbim de un omor accidental sau de malspraxis”, spune Marcel Ciolacu.
„Cred că românii așteaptă de la autorități, de la primul ministru să nu ia decizii emoționale. (...) Pe mine mă interesează să iau deciziile corecte și îndreptățite, în funcție de fapte”, a mai adăugat premierul.
Ministrul Sănătății le-a explicat jurnaliștilor, într-o conferință de presă, că singurele anchete medicale făcute până acum au fost cele ale Colegiului Medicilor și cea internă a spitalului. În opinia sa, raportul Colegiului Medicilor este asumat de aceștia și vor răspunde pentru concluziile la care au ajuns.
„Îmi cereți mie să explic de ce niște oameni care sunt profesioniști au făcut o evaluare, au ajuns la rezultatul acestei evaluări, și-au asumat rezultatul acestei evaluări și dumneavoastră îmi cereți mie să explic de ce au făcut lucrul ăsta - pentru că asta a fost ceea ce au descoperit ei la momentul respectiv. Probabil că au greșit, dar lăsați totuși instanța să se pronunțe. Nu vreau eu personal să mă pronunț”, a spus Alexandru Rafila.
Întrebat dacă își va demisia în urma scandalului, Alexandru Rafila a răspuns că nu. „Nu pot răspunde pentru ceva pe care nu puteam în niciun fel nici să controlăm, nici să influențăm, pentru că încă ceva, e un lucru pe care, vă rog să rețineți, nimeni nu poate interveni în ceea ce privește decizia medicală individuală a medicului”, susține Alexandru Rafila.
Actualizare 8 august, ora 11:45
Parchetul de pe lângă Tribunalul București a venit cu lămuriri în completarea comunicatului de miercuri, 7 august, 2024.
„Pacientul în vârstă de 54 de ani a fost internat în spital în data de 17.03, iar pe fondul agravării stării de sănătate, a fost transferat la ATI (Anestezie Terapie Intensivă) în data de 25.03.
În data de 26.03 are loc prima reducere bruscă a dozei de noradrenalină. În zilele următoare, starea pacientului s-a îmbunătățit, el fiind chiar vizitat de familie. În data de 04.04 are loc a doua reducere a dozei de noradrenalină și survine decesul.”
Directorul Spitalului Pantelimon, dr. Bogdan Socea, a anunțat că și-a înaintat demisia.
„Dacă viața mea ar fi fost în pericol, aș fi lăsat-o oricând pe mâinile doctorițelor acuzate, știindu-le cum se comportau, atât cât am putut să le observ, din punct de vedere medical”, a spus Bogdan Socea, în fața jurnaliștilor.
Și șefa secției ATI, medicul Florina Pompilian, susține că cele două doctorițe acuzate de procurori își făceau datoria cu răspunde.
„Nu am avut niciodată impresia că au comportament anormal. Erau empatice, își făceau activitatea medicală cu răspundere. Nu am remarcat nimic, nici eu și nici colegii mei, pentru că noi am tot discutat asta. Nu am avut nicio plângere”, a spus ea.
Actualizare 8 august, ora 10:45
Medicii de la Secția de Terapie Intensivă de la Spitalul Sf. Pantelimon au decis, joi, să intre în grevă. Doctorii protestează față de reținerea celor două colege, care sunt acuzate de omor calificat și tentivă de omor în dosarul morților suspecte.
Majoritatea medicilor din secţia de anestezie-terapie intensivă (ATI) îşi anunţă demisia din gărzi, scrie news.ro, iar internările în spital sunt blocate. Şefa secţiei ATI afirmă că medicii nu se tem, dar că preferă să meargă în locuri unde „nu sunt călcaţi în picioare” .
Dr Florina Pompilian, șefa secţiei ATI, spune că la Terapie Intensivă sunt 12 medici - doi dintre ei sunt anchetați, unul în concediu, iar alt medic „deocamdată nu ştie dacă îşi dă demisia” afirmă doctorița. Conform declarațiilor acesteia, ceilalţi opt medici au decis să renunţe la gărzi .
Medicul spune că presiunea a ajuns undeva la nişte cote „incredibil de suportat”
„Medicii ATI din spital au hotărât să intre în grevă spontană, asigură urgențele, garda și tratamentele”, a declarat Bogdan Socea, joi dimineață, preluat de Hotnews.ro.
Știrea inițială
Doi medici de la secția de terapie intensivă a spitalului, cărora procurorii nu le fac publice numele, ci doar inițialele - MMA, PM - sunt inculpați pentru acuzația de omor calificat cu premeditare. Alături de cei doi medici, asistenta CM, suspectă în dosar, este acuzată de mărturie mincinoasă.
După ce Parchetul Capitalei a anunțat reținerea medicilor și a asistentei, managerul spitalului a demisionat.
De altfel, ministrul Sănătății Alexandru Rafila ceruse în aceeași zi demisia managerului și a directorului medical al spitalului, Bogdan Socea și Mihai Cornel Dimitriu, după ce procurorii au făcut percheziții la domiciliile medicilor.
Miercuri, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva a două doctorițe anesteziste de la secția de terapie intensivă a spitalului „Sf. Pantelimon” din București și reținerea lor.
Punerea în mișcare a acțiunii penale denotă un stadiu avansat al anchetei, inculparea suspecților și deținerea de probe solide împotriva lor și premerge realizării rechizitoriului prin care inculpații sunt trimiși în judecată.
Ce spun procurorii
Procurorii spun că două doctorițe de la terapie intensivă, MMA. și PM, au avut din start „ca scop provocarea decesului unor pacienți care necesitau terapie intensivă”, dar pentru care au apreciat că „nu mai este oportună menținerea în viață”.
Cei doi medici, spun procurorii, au conceput și pus în executare un plan ce consta în reducerea bruscă a dozei de noradrenalină (substanță esențială în terapie intensivă, cu rol în menținerea tensiunii arteriale), cu consecința scăderii tensiunii arteriale, urmată de stop cardio-respirator.
Până acum, procurorii au date certe doar cu privire la decesul unui bărbat de 54 de ani, căruia medicii urmăriţi penal i-au scăzut intenţionat doza de noradrenalină.
Astfel, pe 26 martie 2024, profitând de starea de vulnerabilitate a pacientului instabil hemodinamic, una din doctorițe, MMA, a încercat să-i suprime viaţa, explică procurorii într-un comunicat remis presei miercuri seară.
Aceasta i-a redus pacientului doza de noradrenalină administrată prin injectomat, de la 15ml/h, la valoarea minimă de 1ml/h, care a fost menţinută o perioadă considerabilă de timp, spun procurorii.
Bărbatul nu a murit doar datorită unei asistente care a intervenit și a suplinit deficitul de noradrenalină prin perfuzie, spune Parchetul Capitalei.
Pe 4 aprilie, ambele doctorițe au acționat „cu intenţia de a suprima viaţa pacientului” reducându-i doza de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 20 ml/h, la valoarea de 1ml/h, fapt ce a condus. De astă dată, pacientul a murit: 58 de minute mai târziu a făcut stop cardio-respirator.
Tot miercuri, 7 august, procurorii au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de asistenta CM, de la aceeași secție de terapie intensivă a spitalului, pentru mărturie mincinoasă în formă continuată.
Asistenta a fost și ea reținută, alături de doctorițele anesteziste, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
În cazul ei, procurorii au reținut că atunci când a fost audiată ca martor, pe 26 aprilie, 6 iunie și 19 iunie, a dat declarații mincinoase și a ascuns adevărul, adică „nu a spus tot ce știe cu privire la aspecte esențiale ale cauzei”.
Procurorul Alexandru Anghel de la Parchetul Capitalei spune despre asistentă că „în trei ocazii diferite a fost audiată şi a dat declaraţii neconforme cu realitatea, sau nu a spus tot ce ştie. Cert este că noi avem date că ştie nişte lucruri care ar putea ajuta la elucidarea situaţiei şi nu ni le spune.”
Procurorii au sesizat judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul București, cu propunerea de arestare preventivă a celor trei pentru 30 de zile.
MMA este cercetată pentru săvârșirea infracțiunilor de tentativă de omor calificat (cu premeditare și profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei) și omor calificat, iar PM este cercetată pentru săvârșirea infracțiunii de omor calificat (cu premeditare și profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei), spun procurorii de la Parchetul Capitalei.
Procurorii și polițiștii au făcut miercuri dimineață percheziții la domiciliile unor angajați ai Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon” din Bucureşti în dosarul deschis după ce 17 pacienţi internaţi la terapie intensivă au decedat în doar patru zile.
Decesele au fost considerate suspecte după ce un angajat al spitalului a reclamat nereguli în administrarea unui medicament. Acuzațiile cadrului medical priveau exact scăderea intenționată a dozei de noradrenalină, motiv pentru care 17 oameni ar fi murit în decurs de patru zile (4-7 aprilie).
Dintre cei 17 pacienți decedați care erau grav bolnavi, cel mai tânăr avea 49 de ani, cu diabet și mai multe accidente vasculare ischemice, și era internat în spital din decembrie 2023. Ceilalți pacienți decedați au stat în spital între câteva ore și două-trei săptămâni. Cel mai în vârstă pacient decedat avea 92 de ani.
Procuror: Ancheta, dificilă
Injectomatele, aparate prin intermediul cărora se administrează noardrenalină pacienților, sunt folosite de aşa manieră încât nu se poate realiza o trasabilitate clară cu privire la utilizarea lor.
Aşa se explică de ce, deşi se vorbeşte despre 17 decese în doar patru zile, acuzațiile aduse doctorițelor de la terapie intensivă se referă la decesul unui singur pacient.
„Ancheta este deosebit de dificilă pentru că aceste aparate, injectomatele care administrau noradrenalina nu erau alocate pe un anumit pacient, ci existau mişcări nedocumentate ale acestor aparate”, spune procurorul Alexandru Anghel, de la Parchetul Capitalei.
Injectomatele erau duse dintr-un salon în altul, mutate de la un pacient la altul în funcţie de necesităţi.
„Noi am avut acces la înregistrările salvate de aceste aparate şi am putut ca, în baza acelei fotografii care a circulat şi în presă să identificăm un anumit aparat şi un anumit pacient”, a explicat anchetatorul.
„Practic, e vorba de punerea în acţiune a unui plan de a provoca decesul unor pacienţi, nu ştim pe ce criterii, dar se pare că medicii decideau că un pacient sau altul nu mai are şanse, nu se mai impune continuarea acestei terapii şi scădeau brusc doza de noradrenalină”, a declarat Alexandru Anghel.
Procurorul spune că în continuare se fac verificări cu privire la decesele altor pacienţi. „Încă se fac investigaţii, nu putem spune nimic cu certitudine acum.”
Ministrul Alexandru Rafila, acum: De necrezut. În urmă cu patru luni: comunicare defectuoasă
Ministrul Sănătății Alexandru Rafila, medic și el, a spus miercuri seară, după ce procurorii au anunțat că cele două anesteziste de la spitalul „Sf. Pantelimon” sunt anchetate pentru omor din culpă cu premeditare, că este revoltat și șocat.
El a făcut o distincție între omorul din culpă, care poate fi provocat de o culpă medicală, de o administrare greșită a actului medical, și omorul cu premeditare, în care medicul ar putea acționa cu scopul de a-și suprima pacientul.
„Omorul din culpă, neglijența sunt lucruri nedorite, care se pot întâmpla, dar această precizare de la Parchet, legată de premeditare în ceea ce privește modul în care nu au fost tratați pacienții mi se pare revoltător, iar pentru mine cel puțin, care practic medicina de 35 de ani, este nepermis”, a declarat Alexandru Rafila la Digi 24.
„Dacă primul comunicat m-a pus pe gânduri și am solicitat demisia, cel de-al doilea comunicat e absolut șocant, pentru mine și colegii mei, pleacă de la niște premise care pentru mine, ca medic, sunt de necrezut, ucidere nu din culpă, ci cu premeditare.”
El a cerut miercuri dimineață demisia managerului și a directorului medical al spitalului pentru „deficienţe grave în funcţionarea unităţii şi a pierderii încrederii publice”.
Ministrul Alexandru Rafila a trimis în aprilie Corpul de control al ministerului să ancheteze cazul. Structura de control din subordinea sa a ajuns la concluzia că acolo a fost vorba de cel mult niște deficiențe de comunicare.
Pe 17 aprilie, Corpul de control al ministrului Sănătăţii spunea că „sesizările formulate de către angajații spitalului au la bază o comunicare defectuoasă între conducerea unității și persoanele în cauză".
Sesizările acestea vizau imixtiuni în activitatea de control a directorului de îngrijiri și presupuse acțiuni de hărțuire, exercitate asupra unui medic din cadrul secției ATI.
În același context, Corpul de control anunța că „la nivelul spitalului, a fost constituită o comisie internă, care a efectuat cercetări din punct de vedere administrativ, în urma sesizării întocmite de directorul de îngrijiri medicale, precum și a informațiilor apărute în mass-media".
Patru anchete au fost deschise atunci în urma sesizării făcute de medicul ATI Antoaneta Elena Voicu, inclusiv cea penală.
Toate anchetele administrative au arătat că acuzațiile nu se susțin, iar medicul Antoaneta Elena Voicu a fost concediată, a relatat PressHub.ro în luna iunie.
Colegiul Medicilor din Bucureşti a prezentat pe 1 mai rezultatul anchetei, iar concluziile au arătat că în toate cele 17 cazuri de deces nu a existat vreo abatere de la protocoale și că nu a existat niciun act deliberat de a suprima viaţa vreunui pacient.
Singura anchetă care a continuat a fost cea penală, care a infirmat concluziile anchetelor administrative.