Linkuri accesibilitate

CCR amână a cincea oară dezbaterea modificărilor la Codurile Penale


Valer Dorneanu, președintele CCR, în fața unei noi decizii care poate zgudui justiția.
Valer Dorneanu, președintele CCR, în fața unei noi decizii care poate zgudui justiția.

Curtea Constituțională a amânat din nou joi modificările aduse de Parlament Codului Penal și celui de Procedură Penală, după ce a amânat o decizie deja de patru ori. Modificările au fost atacate și de președintele Klaus Iohannis, și de USR și PNL.

Curtea Constituţională nu a dezbătut nici joi sesizările depuse de USR, PNL şi preşedintele Klaus Iohannis, privind modificările aduse de Parlament Codului penal şi Codului de procedură penală.

USR și PNL au atacat modificările, considerând că sunt „nocive” pentru politica penală și că favorizează infractorii.

Președintele Klaus Iohannis susține în sesizare că modificările au fost adoptate de Parlament cu ignorarea unor decizii ale CCR și că a adus modificări care depășesc cadrul cerut de judecătorii constituționali.

Principalele modificări sunt în favoarea marilor corupți

  • Prescripția se reduce la opt ani pentru infracțiunile care primesc pedepse cu închisoarea mai mari de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani. De asemenea, pentru pedepsele mai mici de zece ani, prescipția se reduce la șase ani, față de opt, cât era până acum.
  • Reducerea pedepsei prin „circumstanțe atenuante” în cazul în care un inculpat plătește prejudiciul oricând pe parcursul cercetării penale sau până la sentința definitivă. Până acum era permisă plata doar până la primjul termen în instanță.
  • Dacă abuzul în serviciu este al unui funcționar public, are o reducere a pedepsei cu o treime. Pedeapsa pentru abuz în serviciu este între 2 și 7 ani de închisoare.
  • făptuitorul în cazul cumpărării de influență nu se pedepsește dacă denunță fapta în termen de un an. În Codul penal aflat în vigoare nu exista un termen-limită
  • Nu se mai pedepsește neglijența în serviciu, care era închisoare între trei luni și trei ani sau plata unei amenzi - o prevedere introdusă acum

Printre modificări a rămas și cea privind interzicerea, în cursul urmăririi penale şi al judecării cauzei, a comunicărilor publice şi a declaraţiilor publice, precum şi furnizarea a altor informaţii, direct sau indirect, provenind de la autorităţi publice referitoare la faptele şi persoanele ce fac obiectul acestor proceduri.

O altă modificare prevede introducerea unui termen de un an în care se poate face un denunţ privind infracțiunea de dare de mită.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG