Viorica Dăncilă a declarat, joi, în debutul şedinţei de Guvern, că „salută" iniţiativa ministrului Finanţelor Eugen Teodorovici, depusă în Parlament, care vizează impozitarea suplimentară a pensiilor speciale. Premierul a subliniat că această măsură nu are scopul de a a duce bani la bugetul de stat.
Premierul a precizat că acest proiect nu are scopul de a aduce bani la bugetul de stat şi a făcut apel la parlamentari să analizeze şi să trateze cu responsabilitate iniţiativa ministrului de Finanţe Eugen Teodorovici.
„În această cheie trebuie analizat proiectul de lege, care sub nicio formă nu are scopul de a aduce bani mai mulţi bani la bugetul de stat. De altfel, impactul bugetar dovedeşte acest lucru. Fac apel la membrii Parlamentului României să analizeze şi să trateze cu maximă responsabilitate această iniţiativă a domnului Teodorovici", a conchis Dăncilă.
Eugen Teodorovici a depus la Senat, în calitate de senator PSD, un proiect de lege care prevede impozitarea pensiilor între 7.000 şi 10.000 de lei cu 30% din sumă. De asemenea, iniţiativa prevede şi taxarea pensiilor mai mari de 10.000 de lei cu 50% din sumă. Măsura făcea parte iniţial din pachetul de propuneri discutat odată cu rectificarea bugetară de la începtul lunii august.
Impozitare vizează persoanele care realizează venituri din „pensii şi/sau indemnizaţii pentru limită de vârstă, primite în baza unor legi/statute speciale denumite în continuare contribuabili, sunt obligate la plata taxei pe veniturile din pensii şi indemnizaţii pentru limită de vârstă, denumită în continuare taxă", conform proiectului depus la Senat.
Eugen Teodorovici anunțase acestă inițiativă în timpul verii, când vorbea despre o ordonanță de urgență a Guvernului, care, odată adoptată de Cabinetul din care face parte, ar fi intrat în vigoare în momentul publicării în Monitorul Oficial. Intrată pe circuitul legislativ, legea poate avea un interval de timp mai îndelungat pentru adoptare sau chiar poate fi uitată în sertare. Ministrul de Finanțe a anunțat că în Guvern nu a exista susținere pentru OUG, astfel că se amână impozitarea pensiilor speciale. Una dintre instituțiile care s-au opus acestei măsuri a fost CSM, care a reclamat faptul că magistraților nu trebuie să li se taie din venituri. CSM a anunțat „că nu tolerează măsura” și că va sesiza CCR și forurile internaționale pentru a împiedica intrarea în vigoare a acestei măsuri.
Facebook Forum