Linkuri accesibilitate

CORONAVIRUS: Top cele mai afectate domenii. Efecte în lanț


Transportul aerian a fost printre primele domenii lovite de criza provocată de pandemia de coronavirus.
Transportul aerian a fost printre primele domenii lovite de criza provocată de pandemia de coronavirus.

Turismul, transporturile și domeniul ospitalității și al restaurantelor sunt doar primele sectoare lovite dur de criza provocată de noul coronavirus. Unda de șoc se va resimți și în alte domenii, dar România va avea o imagine exactă a impactului abia în vară, când este așteptat ca numărul îmbolnăvirilor să scadă, spun mai mulți analiști economici. Unele analize inidcă totuși faptul că peste un milion de angajați din economia autohtonă riscă să intre în șomaj sau să fie disponibilizați,​

Închiderea granițelor și restricțiile de călătorie către statele europene au redus mobilitatea persoanelor, pe toate căile – aerian, terestru sau cu feroviar – și prin urmare, efectele negative pentru aceste domenii s-au făcut imediat resimțite.

Potrivit unui studiu al Consiliului Național pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (CNIMM), printre principalele efecte pe care le simt antreprenorii ca urmare a pandemiei de coronavirus sunt

-scăderea vânzărilor

-suspendarea temporară a activităţii

-disponibilizări

-restrângerea activității

-întârzieri la plata furnizorilor

- închiderea unor firme

Mai mult, în timp, hotelurile și restaurantele ar putea fi închise temporar, conform decretului prezidențial care instituie starea de urgență pe teritoriul României.

Transportul rutier de mărfuri pare să aibă dificultăți de funcționare. Uniunea Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) avertizează că, măsura de autoizolare a șoferilor profesioniști ar putea duce, în cinci zile, la lipsa de alimente în magazine.

„Țineți deschise finanțele, energia și transporturile! Țineți deschise sectoarele care dacă sunt afectate produc imediat efecte catastrofale! Blocarea transporturilor rutiere de mărfuri va crea efecte imediate și catastrofale iremediabile prin oprirea producției și comerțului”, este semnalul de alarmă transmis, luni, de UNTRR.


Analistul economic, Dragoș Cabat atrage atenția că toate sectoarele care acoperă domeniul servicii vor fi afectate de noul coronavirus.

Pe de altă parte, nici companiile din producție nu se simt mai bine, în special cele din industria auto.

Dragoș Cabat argumentează că aceste companii vor ajunge într-un cerc vicios: pe de-o parte, vor încerca să limiteze răspândirea coronavirusului în rândul angajaților, pe de altă parte pot avea probleme pe partea de achiziționare de componente auto, iar în cele din urmă, în contextul în care populația stă în casă, nici nu vor mai găsi ușor o piață de desfacere.

„Efectele negative se vor transmite treptat către alte domenii de activitate pentru că toate industriile sunt interconectate”, punctează și Daniel Anghel, liderul serviciilor fiscale și juridice al companiei de consultanță PwC România.

De altfel, un sfert dintre companiile din industria auto, atât producători cât și distribuitori, estimează că scăderea veniturilor va fi de circa 20%, potrivit unui studiu al PwC România.

În general, o să fie afectată toată economia pentru că spre deosebire de crizele de până acum, care erau crize generate de consum, în sensul în care consumul scădea brutal, posibilitățile de a produce nu scădeau. Dar această criză are două componente: atât componenta de consum, care scade mult pentru că oamenii nu mai ies din casă, sunt speriați, dar scade și partea de furnizare pentru că se așteaptă ca, pe termen lung, poate doi ani, o mare parte din populație, în cazul cel mai rău, în care nu se va găsi un vaccin, va fi afectată de acest coronavirus și va lipsi de la muncă”, argumentează analistul Dragoș Cabat.


Majoritatea companiilor, autohtone sau străine, au decis, încă dinainte de declararea stării de urgență, să își protejeze angajații: au făcut dezinfecție la birou, au încercat limitarea interaciunilor, au instituit munca de acasa pentru cei care pot să își desfășoare activitatea de la distanță, au oferit echipamente de protecție.

Totuși, există și scenarii sumbre – o analiză a companie de consultanță Frames arăta că peste un milion de angajați din economia autohtonă riscă să intre în șomaj sau să fie disponibilizați, pornind de la faptul că „în numai câteva zile, sute de firme în special din zona serviciilor către populație, organizării de evenimente și din HoReCa (Hoteluri, Restaurante, Catering) și-au suspendat activitatea, fapt care va genera consecințe economice semnificative pe lanțurile de business”.

Mediul de afaceri cere statului român măsuri de ajutor cât mai rapid. Dragoș Cabat este de părere că statul ar trebui să acorde o atenție deosebită anumitor domenii și nu ar trebui să îi sprijine câte puțin pe toți, fiindcă astfel nu va reuși să salveze pe nimeni și se vor cheltui și foarte mulți bani.

„Măsurile ar trebui să fie punctuale pentru a-i sprijini pe cei care sunt cel mai puternic afectați: transporturi, turism, ospitalitate și conexe”, mai explică analistul economic.

Pe de altă parte, băncile ar putea ajuta în această perioadă cu înghețare pentru câteva luni a ratelor pe care le-ar avea de făcut companiile și persoanele fizice din domeniile afectate, dar nu pentru toată lumea: „Ar putea fi o soluție pentru oamenii și companiile din domeniile afectate pentru a putea trece peste această perioadă dificilă, pentru care, de această dată, nu au nicio vină”.

Deocamdată, în contextul în care lupta statului este dublă - pe de-o parte, combaterea pandemiei și pe de alta o reacție rapidă pentru ajutoarrea mediului de afaceri - nu se poate ști cu exactitate care va fi impactul asupra economiei românești.

„Experiența chineză ne arată că, după niște măsuri foarte dure, lor le-a luat cam patru luni să reușească să localizeze și să micșoreze numărul de îmbolnăviri. În Europa, suntem deocamdată în faza de creștere a îmbolnăvirilor”, sugerând că o imagine mai clară poate fi creionată abia la jumătatea verii, atunci când se așteaptă o scădere a numărului celor care vor fi confirmați pozitiv cu noul coronavirus.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, în momentul declarării stării de urgență că, potrivit decretului, „angajații și familiile acestora din sectoarele economice a căror activitate este afectată sau chiar oprită total sau parțial pe perioada stării de urgență prin decizii ale autorităților publice, vor beneficia de protecție socială” și că Guvernul poate adopta măsuri de susținere a operatorilor economici din domeniile afectate de COVID-19, urmând ca Executivul să anunțe în curând pachetul de soluții pregătit.

„În această perioadă de criză, producția și întreaga economie trebuie să fie pregătite să susțină combaterea răspândirii infecției cu noul coronavirus”, a mai spus șeful statului.

5 lucruri despre carantină și autoizolare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:11 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG