Linkuri accesibilitate

Efectul pe termen lung a punerii sub acuzare a lui Trump. Ce pedeapsă riscă președintele american


Donald Trump ar putea primi interdicția de a mai candida pentru funcția de președinte al SUA, în 2024
Donald Trump ar putea primi interdicția de a mai candida pentru funcția de președinte al SUA, în 2024

Membrii Camerei Reprezentanților vor vota în cursul zilei de miercuri, 13 ianuarie, dacă vor declanșa procedura de punere sub acuzare a președintelui în exercițiu, Donald Trump.

BBC scrie că Donald Trump va deveni „cel mai probabil” primul președinte american care va fi pus sub acuzare de două ori, în condițiile în care democrații dețin majoritatea în Camera Reprezentanților.

Trump a mai fost acuzat de încălcarea legii și în decembrie 2019 pentru că ar fi cerut Ucrainei să-l investigheze pe Joe Biden, pe atunci contracandidatul său la alegerile prezidențiale. În cadrul acelei proceduri președintele în exercițiu a fost achitat de către Senat, care era controlat de republicani.

Dacă votul din Cameră pare o formalitate, o eventuală destituire din funcție a lui Donald Trump înainte de 20 ianuarie, când acesta își termină mandatul, este improbabilă. Chiar și așa, miza unei eventuale răspunderi juridice a președintelui american rămâne, în condițiile în care în spațiul public a apărut informația că acesta intenționează să candideze din nou pentru funcția supremă în stat în 2024.

Care ar putea fi efectele punerii sub acuzare

Ziarul New York Times a publicat un calendar al procedurii de punere sub acuzare a lui Trump, în funcție de voturile politice care ar putea fi acordate.

Dacă votul de miercuri va fi în favoarea punerii sub acuzare, Camera Reprezentanților urmează să decidă dacă și când va trimite actul de acuzare la Senat.

Dacă actul de acuzare va ajunge în Senat de îndată, ar trebui ca procesul lui Trump să fie demarat de republicani, ceea ce este „improbabil”, scrie New York Times, care citează o declarație a senatorului Mitch McConnel potrivit căruia Senatul se va reuni pe 19 ianuarie, cu o zi înainte ca mandatul lui Trump să se termine.

În cazul în care Camera Reprezentanților va trimite actul de acuzare la Senat abia după ce democrații vor prelua majoritatea, adică spre finalul acestei luni, atunci există posibilitatea începerii unui proces la finalul căruia Trump poate fi achitat sau condamnat.

Pentru fiecare dintre cele două posibilități e nevoie de voturile a cel puțin două treimi din voturi.

O eventual condamnare a lui Donald Trump ar putea face ca acesta să nu mai beneficieze de drepturile pe care președinții SUA le au, dar și o posibilă interdicție pentru viitoare funcții politice.

Ce a declanșat procedura

Procedura punerii sub acuzare a lui Donald Trump a fost declanșată în urma violențelor care au avut loc la Capitoliu miercurea trecută. Atunci, ca urmare a unui îndemn al președintelui în exercițiu, mai mulți susținători de-ai acestuia au luat cu asalt clădirea și au comis acte de vandalism.

Cinci persoane, printre care și un ofițer de Poliție, au murit în urma violențelor de atunci.

În primă fază, democrații i-au cerut vicepreședintelui Mike Pence să declanșeze procedura de destituire a lui Donald Trump, în baza Amendamentului 25, însă Pence a refuzat.

"Cu doar opt zile rămase din mandatul președintelui, dumneavoastră și facțiunea democrată cereți ca eu și Cabinetul să invocăm al 25-lea amendament ", a scris Pence într-o scrisoare către Pelosi. ”Nu cred că demararea unei astfel de acțiuni este în interesul națiunii noastre sau în concordanță cu Constituția noastră”, a mai spus vicepreședintele.

În urma violențelor de săptămâna trecută, pe care Trump le-a condamnat în cele din urmă, reprezentanții mai multor rețele sociale au decis să îi închidă conturile președintelui american.

O ultimă decizie de acest gen a fost luată marți, 12 ianuarie, de către compania care administrează platforma video YouTube.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG