Linkuri accesibilitate

 
Bloomberg: Administrația Trump pune presiuni pe România să permită candidatura lui Călin Georgescu. MAE: Nu au existat intervenții

Bloomberg: Administrația Trump pune presiuni pe România să permită candidatura lui Călin Georgescu. MAE: Nu au existat intervenții


Politicianul pro-rus Călin Georgescu și-a îndemnat recent susținătorii să strângă semnături pentru o nouă candidatură la alegerile prezidențiale din mai 2025.
Politicianul pro-rus Călin Georgescu și-a îndemnat recent susținătorii să strângă semnături pentru o nouă candidatură la alegerile prezidențiale din mai 2025.

Oficiali ai Administrației Trump ar presa România, prin mai multe discuții care ar fi avut loc în ultimele zile, să-i permită politicianului pro-rus Călin Georgescu să candideze la alegerile prezidențiale din luna mai, potrivit Bloomberg. Ministerul Afacerilor Externe neagă orice intervenție.

„SUA zguduie România cu cererea de a permite candidatului extremei drepte să candideze”, titrează Bloomberg miercuri.

În replică, diplomația românească afirmă că „nu au existat niciun fel de discuții sau intervenții în raport cu un candidat sau procesul electoral din România”.

Potrivit publicației, autoritățile române sunt „sub presiunea intensă a administrației președintelui Donald Trump” pentru ca, până la alegerile prezidențiale din luna mai, campania „candidatului de extremă dreapta Călin Georgescu” să se poate desfășura „nestingherită”.

Citând persoane familiarizate cu discuțiile – care au refuzat să fie identificate – Bloomberg scrie că oficialii americani i-ar fi avertizat pe omologii români, în întâlniri private care au avut loc în ultimele zile, să nu-i blocheze campania electorală lui Călin Georgescu.

În acest context, publicația amintește de declarațiile în care Georgescu a denunțat NATO și l-a lăudat pe Vladimir Putin.

De altfel, ministrul Afacerilor Externe din Rusia, Serghei Lavrov, s-a referit indirect la Călin Georgescu atunci când a declarat că anumiți politicieni români au pretenții teritoriale cu privire la Ucraina.

Preluarea de teritorii ucrainene de către Ungaria, Polonia sau România este o temă recurentă a talk-show-urilor de la Moscova, după începerea războiului.

Mai multe țări din Uniunea Europeană, în special România, încep să spună că au pretenții asupra teritoriului ucrainean, a declarat ministrul rus. „Există astfel de discuții”, a întărit el.

Într-un interviu de la finalul lunii ianuarie, Călin Georgescu a spus că „lumea se schimbă”, că „se vor schimba frontierele”, că Ucraina va fi „împărțită”, iar România ar avea „interes” în preluarea unor teritorii de la țara vecină.

MAE: Nu au existat discuții sau intervenții despre un candidat sau alegeri

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis miercuri un punct de vedere după ce „am auzit mesajele publice ale unor reprezentanți ai Administrației SUA la Conferința de Securitate de la München și în postări din social media”.

„Dincolo de aceste exprimări generale, în interacțiunile bilaterale cu oficiali ai Administrației SUA nu au existat niciun fel de discuții sau intervenții în raport cu un candidat sau procesul electoral din România”, spune MAE.

Ministerul mai spune că „România și Europa rămân angajate ferm față de democrație și libertatea de exprimare. O UE coerentă, o NATO mai puternică și un parteneriat transatlantic cât mai solid posibil sunt în interes comun”.

„România susține nevoia de a ne consolida propriile forțe, de a ne asuma mai multă responsabilitate ca europeni dar și ca parteneri strategici ai SUA. Acest lucru include reziliența instituțiilor democratice, libertăților fundamentale și integritatea alegerilor și a spațiului informațional”, precizează MAE.

Context

Vineri, la Conferința de Securitate de la Munchen, vicepreședintele american JD Vance a criticat anularea, pe 6 decembrie anul trecut, a alegerilor prezidențiale din România, spunând că decizia a fost „pe baza unor suspiciuni șubrede ale unui serviciu de informații și la presiunea enormă a vecinilor de pe continent”.

„Înțeleg că argumentul a fost faptul că dezinformarea rusă a afectat rezultatul alegerilor, dar îi rog pe prietenii mei europeni să aibă puțină perspectivă. Puteți crede că e rău ca Rusia să cumpere reclame în social media pentru a vă influența alegerile. Noi credem asta. Puteți condamna asta și pe scena globală. Dar, dacă democrația voastră poate fi distrusă de câteva sute de mii de dolari în reclame de la o putere străină, atunci nu a fost o democrație prea puternică”, a mai spus JD Vance pe 14 februarie.

Bloomberg mai scrie, citând unul dintre oficiali, că Bucureștiul a fost „luat prin surprindere” de atacurile lui Vance. Oficialii români, spune Bloomberg, „au fost dezorientați de insistența SUA cu privire la Georgescu”.

Publicația menționează că, la conferința de la München, ministrul român de Externe, Emil Hurezeanu, a discutat cu Keith Kellogg (emisarul special al președintelui SUA pentru Ucraina și Rusia) și cu Richard Grenell (emisar al președintelui american pentru misiuni speciale și fost director interimar al serviciilor naționale de informații).

De asemenea, ministrul Economiei, Bogdan Ivan, s-a întâlnit cu JD Vance la un summit privind inteligența artificială la Paris, la începutul lunii februarie, unde ar fi

„Nu am vorbit despre subiectul alegerilor cu vicepreședintele american JD Vance. Am discutat despre investiții strategice în România în special în segmentul de noi tehnologii”, a declarat miercuri Bogdan Ivan pentru Digi24.

Cronologia anulării alegerilor prezidențiale din 2024

➛ 24 noiembrie. A avut loc primul tur al alegerilor prezidențiale. Primii trei clasați au fost: Călin Georgescu – 22,94%, Elena Lasconi – 19,17% și Marcel Ciolacu – 19,14%. Georgescu și Lasconi ar fi trebuit să se confrunte în turul II.

➛ 28 noiembrie. Se întrunește Consiliul Suprem de Apărare al Țării (CSAT) care, la finalul ședinței, anunță că au existat atacuri cibernetice de influențare a votului și că TikTok a tratat preferențial un candidat, pe Călin Georgescu.

➛ 28 noiembrie. Curtea Constituțională cere Biroului Electoral Central renumărarea tuturor voturilor.

➛ 2 decembrie. Curtea Constituțională validează primul tur de scrutin.

➛ 4 decembrie. CSAT desecretizeaza documentele mai multor servicii secrete, din care reiese că alegerile din România au fost influențate de „un actor statal străin”. Este vorba despre documente de la Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Ministerul de Interne.

➛ 6 decembrie. Curtea Constituțională decide anularea alegerilor prezidențiale, despre care spune că au fost „viciate” și cere Guvernului organizarea de noi alegeri.

➛ 16 ianuarie. Guvernul a stabilit data noilor alegeri prezidențiale. Primul tur este stabilit pe 4 mai 2025, iar perioada electorală începe pe 18 martie 2025.

Președintele CCR și metafora paharului cu apă otrăvită

Președintele Curții Constituționale, Marian Enache, a dat miercuri primele lămuriri în afara motivării Curții cu privire la anularea alegerilor prezidențiale.

Judecătorul CCR a spus într-un interviu pentru Juridice că „neregularitățile au avut o asemenea amploare și propagare încât singura soluție posibilă a fost anularea întregului proces electiv”.

„Nu se putea face o selecție de poziții a candidaților clasați imediat pe pozițiile următoare. Ca să fiu mai plastic: dacă ați dori să beți un pahar cu apă în care cunoașteți că există o doză de otravă, veți încerca să extrageți otrava și să beți apa astfel purificată sau veți opta pentru un alt pahar cu apă?”, a argumentat el.

Marian Enache, președintele Curții Constituționale a României.
Marian Enache, președintele Curții Constituționale a României.

De asemenea, Enache a afirmat că CCR nu poate revizui hotărârea de anulare a alegerilor prezidențiale - o cerere făcută de candidatul pro-rus Călin Georgescu, clasat pe primul loc.

„Erata vizează doar îndreptarea unei erori materiale din cuprinsul unei hotărâri și nicidecum schimbarea sau modificarea soluției pronunțate de o autoritate jurisdicțională. A susține posibilitatea unei asemenea erate constituie o eroare grosieră și o intoxicare a alegătorilor”, a spus președintele CCR.

Judecătorul Constituțional a completat că decizia de anulare a alegerilor prezidențiale a fost, în final, o decizie de apărare a statului român.

Decizia CCR din 6 decembrie a fost luată deoarece „procesul electoral a fost viciat pe toată durata desfășurării lui”, după desecretizarea unor rapoarte ale serviciilor de informații românești de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării.

Elemente-cheie din ședința CSAT de pe 28 noiembrie 2024

📄 au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea procesului electoral;

📄 a fost confirmat faptul că, în actualul context de securitate regional și mai ales electoral, România, alături de alte state de pe Flancul Estic al NATO, a devenit o prioritate pentru acțiunile ostile ale unor actori statali și non-statali, în special Federația Rusă;

📄 prin încălcarea legislației electorale, un candidat (Călin Georgescu, n.r.) la alegerile prezidențiale a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial pe care platforma TikTok;

📄 CSAT a luat act de faptul că, în mod cert, rețeaua de socializare TikTok, prin neimplementarea Deciziei BEC, nu a respectat normele legale care reglementează desfășurarea procesului electoral, cu impact asupra rezultatului final al acestuia.”

Sursa: CSAT

În motivarea anulării alegerilor, CCR a mai spus că au fost înregistrate multiple neregularități și încălcări ale legislației electorale, care „au distorsionat caracterul liber și corect al votului exprimat de cetățeni și egalitatea de șanse a competitorilor electorali”.

Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a afirmat într-un discurs din 18 februarie că judecătorii CCR au anulat alegerile „pe fondul unor ingerințe externe”.

„Este evident că această situație a generat provocări, iar unii au perceput-o drept o criză. A fost o situație excepțională, gestionată cu instrumente democratice. Doresc să afirm, cu toată responsabilitatea, că ne aflăm în interiorul cadrului constituțional, al legii și al democrației”, a spus Bolojan.

El a adăugat că, în ceea ce privește organizarea noilor alegeri prezidențiale (4/18 mai 2025), obiectul tuturor instituțiilor din România este cel de a lucra pentru „un proces electoral liber, corect și transparent”.

„Din poziția în care mă aflu, în acord cu atribuțiile ce îmi revin, voi veghea la îndeplinirea acestui obiectiv”, a menționat Bolojan.

Conform calendarului electoral pentru alegerile din mai 2025, termenul limită pentru depunerea candidaturilor este pe 15 martie, iar în decurs de patru zile sunt soluționate eventualele contestații.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG