„Nu am decis să trimit mâine trupe în Ucraina. Ceea ce avem în vedere este mai degrabă să trimitem forţe pentru a garanta pacea după ce va fi negociată”, a declarat Emmanuel Macron, joi, într-un schimb de opinii cu cetățenii francezi pe rețelele sociale.
În același timp, președintele francez afirmat că „nimeni nu are dreptul să spună” că Ucraina nu are dreptul să intre în UE sau în NATO.
„Cred că în momentul în care ne aflăm, în timp ce Ucraina este în război și rezistă și își pierde zilnic copiii pentru a-și apăra teritoriul, nimeni nu are dreptul să spună: Ucraina nu are dreptul să intre în Uniunea Europeană, Ucraina nu are dreptul să intre în NATO”, a afirmat președintele francez, potrivit căruia acest punct „va face parte din negocierile de pace”.
Afirmația președintelui francez face referire la una dintre condițiile puse de Rusia pentru un acord de pace în Ucraina, acela ca Ucraina să nu adere la NATO. Pe de altă parte, vicepreședintele american JD Vance a declarat vineri, 14 februarie, în plenul Conferinței de Securitate de la Munchen, că Ucraina nu va face parte niciodată din NATO.
Macron merge în SUA
Emmanuel Macron va călători luni, 24 februarie, în Statele Unite unde va avea o întâlnire cu președintele Donald Trump.
Președintele Franței a declarat că îi va spune omologului său american că Statele Unite au aceleași interese cu aliații europeni și că îi va cere lui Donald Trump să nu arate slăbiciune față de Putin.
„Îi voi spune: «Nu poți fi slab cu președintele Putin. Tu nu ești așa, nu este marca ta, nu este în interesul tău»”, a spus Macron.
Dacă Putin va vedea slăbiciune la Trump, spune Macron, acest lucru va afecta credibilitatea liderului SUA în negocierile cu China sau cu Iranul.
Macron a admis că incertitudinea cu privire la modul în care Trump gestionează problema invaziei Rusiei în Ucraina este îngrijorătoare pentru europeni, dar că incertitudinea aceasta e o problemă și pentru Putin, iar acest lucru ar trebui folosit în negocieri.
Macron a vorbit într-o sesiune de întrebări și răspunsuri pe rețelele de socializare ca parte a eforturilor guvernului francez de a face oamenii mai conștienți de impactul războiului din Ucraina, rolul Franței și schimbarea poziției SUA de la preluarea mandatului de către Trump.
După vizita de luni la Washington a lui Emmanuel Macron, pe 26 februarie va fi rândul premierului britanic, Keir Starmer, să discute la Washington cu Donald Trump.
Premierul Starmer a arătat disponibilitatea Marii Britanii de a trimite trupe în Ucraina pentru a garanta un acord de pace semnat cu Rusia.
Moscova a respins deja posibilitatea ca forțe europene să fie desfășurate pe teritoriul ucrainean în cazul unui acord de pace.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.