Eugen Tomac s-a întâlnit joi dimineață cu premierul Ludovic Orban, căruia i-a propus, iar aceasta a acceptat, ca alegerile locale să aibă loc pe 27 septembrie, iar cel parlamentare în primul weekend din luna decembrie.
„M-am întâlnit în această dimineață cu premierul Ludovic Orban și, urmare a deciziei CCR, i-am propus, iar domnia sa a agreat, ca alegerile locale să aibă loc pe data de 27 septembrie, iar cele parlamentare în primul weekend din luna decembrie. Este nevoie de dialog, lege și calendar foarte precis pentru a ieși din această criză”, a declarat pentru Mediafax liderul PMP, Eugen Tomac.
El a mai spus că i-a solicitat premierului ca guvernul să-i ajute pe românii din regiunea Cernăuți, afectați de noul coronavirus.
„Am găsit și în această privință deschidere și mi-a spus că frații noștri din Bucovina de Nord vor fi ajutați în perioada următoare, așa cum sunt ajutați și cei din Republica Moldova”, a mai spus Tomac.
Și în urmă cu două săptămâni, Tomac a avertizat asupra riscului amânării alegerilor, spunând că întârzierea lor e dorită de PSD, care mizează pe uzura guvernului.
„Există un curent promovat de către PSD și alți politicieni de a amâna toate alegerile pentru anul viitor, sub pretextul că trebuie să evităm expunerea cetățenilor în fața amenințărilor generate de coronavirus. Pretextul nu cred că este sincer, PSD urmărind acest obiectiv pentru cu totul alte calcule. Vrea ca actualul Guvern să rămână la Palatul Victoria si peste iarnă, sperând că se va eroda și mai mult și că stânga înfometată va culege roadele nemulțumirii", a transmis Eugen Tomac.
Și Ludovic Orban a lansat recent, ca perioadă optimă pentru organizarea alegerilor locale sfârșitul lunii septembrie iar pentru parlamentare data de 6 decembrie, în raport de evoluția pandemiei de coronavirus.
PNL, la ultima sa ședință a forului de conducere a lansat, de asemenea, ca posibilă dată pentru alegerile locale cea de 27 septembrie, cu marjă până pe 4 octombrie.
În urmă cu o zi, Curtea Constituțională a decis că parlamentul este cel care va reglementa, prin legea de prelungire a mandatelor autorităților administrației publice locale, dacă stabilirea datei alegerilor se realizează prin lege organică sau prin hotărâre de guvern și că prelungirea mandatelor autorităților administrației publice locale se realizează numai prin lege organică, adoptată de Parlament, şi nu prin ordonanţe de urgenţă ale Guvernului.
În 13 mai, PSD a introdus în legea care aprobă ordonanța de guvern privind prelungirea mandatului aleșilor locali un amendament care prevede ca alegerile locale să fie organizate la șase luni de la încheierea stării de alertă. Un alt amendament adoptat prevede ca alegerile locale să fie convocate de parlament prin lege organică și nu de guvern așa cum s-a întâmplat în ultimii 30 de ani. Legea a fost modificată de PSD, UDMR, Pro România și ALDE cu scopul clar ca data alegerilor locale să nu mai fie stabilită de guvern, ci de parlament.
Alegerile locale erau programate pentru luna iunie, dar organizarea lor a fost împiedicată de răspândirea pandemiei de coronavirus. PNL și-a manifestat dorința ca alegerile să fie reprogramate în toamnă.
Mandatul parlamentarilor expiră la finalul anului.