Iranul a executat cel puțin 901 persoane în 2024, inclusiv 31 de femei. Unele dintre ele au fost condamnate pentru uciderea soților lor în timp ce luptau împotriva unui viol sau a altor cazuri de violență domestică. Numărul execuțiilor este cel mai mare din ultimii nouă ani și a stârnit indignarea oficialilor ONU.
Aproximativ 40 din totalul execuțiilor au avut loc numai în ultima săptămână a lunii decembrie, a declarat Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Turk, într-un raport publicat pe 7 ianuarie.
„Este timpul ca Iranul să oprească acest val tot mai mare de execuții”, a declarat Volker Turk, adăugând că în 2024 au fost mai multe execuții decât în 2023, an în care au fost consemnate 853 de pedepse capitale.
ONU a transmis că majoritatea execuțiilor din Iran au fost pentru infracțiuni legate de droguri, dar a adăugat că au fost executați și dizidenți sau persoane legate de protestele din 2022.
Protestele care au izbucnit în Iran în 2022 au fost declanșate de moartea Mahsei Amini în custodia poliție, după ce a fost arestată pentru presupusa încălcare a legii hijabului.
Autoritățile au reprimat brutal protestele, ucigând sute de oameni și arestând mii de oameni.
În cel mai recent raport, Volker Turk, cere Teheranului să oprească toate execuțiile viitoare.
„Este incompatibil cu dreptul fundamental la viață și ridică riscul inacceptabil de a executa oameni nevinovați. Și, pentru a fi clar, nu poate fi impus niciodată pentru un comportament care este protejat de dreptul internațional al drepturilor omului”, a spus Turk.
Purtătoarea de cuvânt a ONU, Liz Throssell, a declarat că numărul femeilor executate în Iran este cel mai mare din ultimii 15 ani.
„Majoritatea cazurilor au implicat acuzații de crimă. Un număr semnificativ de femei au fost victime ale violenței domestice, căsătoriilor copiilor sau căsătoriilor forțate”, a spus ea.
Throssell a declarat pentru Reuters că una dintre femeile executate pentru crimă și-a ucis soțul pentru a-l împiedica să-i violeze fiica.
Statul Islamic conservator are o lungă istorie de încălcare a drepturilor cetățenilor, în special ale femeilor și ale fetelor.
Președintele Masud Pezeșkian, pe care mulți l-au etichetat drept reformist, a câștigat alegerile prezidențiale din Iran în iulie 2023 promițând să protejeze mai bine drepturile femeilor și minorităților.
Mulți activiști pentru drepturile omului și observatori internaționali rămân însă sceptici că schimbări esențiale de politică vor avea loc în Iran.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.