Linkuri accesibilitate

Coreea de Nord a tras cu muniție reală în apropierea frontierei maritime cu Sudul. A fost a treia de exerciții militare


Coasta nord-coreeană cu buncăre de artilerie, văzută de pe insula sud-coreeană Yeonpyeong, în apropiere de „linia de limită nordică” a frontierei maritime cu Coreea de Nord, 7 ianuarie 2024.
Coasta nord-coreeană cu buncăre de artilerie, văzută de pe insula sud-coreeană Yeonpyeong, în apropiere de „linia de limită nordică” a frontierei maritime cu Coreea de Nord, 7 ianuarie 2024.

Coreea de Nord a efectuat duminică exerciții cu muniție reală pe coasta sa vestică, a anunțat armata Coreei de Sud. A fost a treia zi consecutivă de exerciții militare în apropierea frontierei maritime contestate dintre cele două țări.

Coreea de Nord a „efectuat tiruri de artilerie cu peste 90 de cartușe la nord de insula Yeonpyeong”, a anunțat duminică armata de la Seul.

Coreea de Sud a acuzat Nordul cu privire la „tirurile repetate de artilerie” în interiorul unei zone tampon create în 2018, conform unui acord de reducere a tensiunilor. Acest acord nu se mai află în vigoare în prezente.

Bombardamentele reprezintă „o amenințare la adresa păcii în Peninsula Coreeană”, a mai spus armata din Sud.

Armata nord-coreeană a declarat că a efectuat „antrenamente maritime cu focuri reale” cu 88 de cartușe de artilerie, dar a precizat că exercițiile nu au avut „nicio legătură direcțională” cu frontiera maritimă.

Exercițiile „nu au reprezentat nicio amenințare intenționată” la adresa Coreei de Sud și au făcut parte din „sistemul normal de antrenament al armatei noastre”, a precizat Phenianul, conform agenției oficiale de stat KCNA.

Niciun proiectil de artilerie nord-coreeană nu a căzut la sud de „linia de demarcație nordică”, frontiera maritimă de facto din Marea Galbenă, și nu au fost raportate victime, a relatat Yonhap, agenția de presă de la Seul, duminică.

Atât vineri, cât și sâmbătă, Coreea de Nord a tras focuri de artilerie în aceeași zonă - în apropiere de Yeonpyeong și Baengnyeong, două insule slab populate situate chiar la sud de „linia de demarcație nordică”.

Localnicii din această zonă au fost sfătuiți să se adăpostească în casă, iar într-una din aceste zile locuitorii celor două zile au primit ordin de evacuare în adăposturi, iar feriboturile au fost suspendate.

Este cea mai gravă escaladare militară din peninsulă din 2010 încoace, când Phenianul a tras câteva obuze asupra uneia dintre insule.

„Armata noastră nu a tras nici măcar un singur obuz”

Kim Yo Jong, sora dictatorului Kim Jong Un, a negat duminică afirmațiile Seulului potrivit cărora armata nord-coreeană ar fi tras sâmbătă zeci de focuri de artilerie în apropierea graniței.

În schimb, Coreea de Nord spune că a efectuat „o operațiune de păcălire” a Sudului.

„Armata noastră nu a tras nici măcar un singur obuz în zona apei”, a declarat Kim Yo Jong într-o declarație transmisă de KCNA.

Ea a susținut că armata țării sale a detonat de 60 de ori explozibili care simulează sunetul unor focuri de armă și „a urmărit reacția” forțelor sud-coreene.

„Rezultatul a fost clar, așa cum ne așteptam. Au interpretat greșit sunetul exploziei ca fiind sunetul unor focuri de armă și au presupus că este o provocare. Și chiar au făcut o declarație falsă și obraznică potrivit căreia obuzele au căzut în zona tampon maritimă”, a susținut Kim Yo Jong.

Cele două Corei rămân, din punct de vedere tehnic, în război, deoarece conflictul lor din 1950-1953 s-a încheiat printr-un armistițiu, nu printr-un tratat, iar cea mai mare parte a frontierei este puternic fortificată, granița maritimă contestată nefiind niciodată delimitată oficial.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG