Linkuri accesibilitate

Presă: Rețele sociale, altele decât TikTok, implicate puternic în alegerile prezidențiale din România


Pe lângă TikTok, și rețele precum Facebook, Instagram sau Telegram au fost implicate semnificativ în alegerile prezidențiale din România
Pe lângă TikTok, și rețele precum Facebook, Instagram sau Telegram au fost implicate semnificativ în alegerile prezidențiale din România

Zeci de site-uri coordonate din Rusia și canale Telegram au susținut candidatura lui Călin Georgescu, scrie PublicRecord.ro. În același timp, Bloomberg scrie despre o campanie pe Facebook îndreptată împotriva Elenei Lasconi și în favoarea unor figuri de extremă dreapta, inclusiv Călin Georgescu

Publicrecord.ro scrie despre zeci de site-uri coordonate din Rusia și canale Telegram care au susținut candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale.

„Pentru susținerea lui Călin Georgescu, prezentat ca un patriot și suveranist, s-au folosit multiple conturi de Telegram. Tot canalul Telegram era folosit pentru coordonare susținătorilor lui Călin Georgescu, pentru fiecare județ și pentru diaspora”, arată ancheta jurnalistică.

Unul dintre site-urile care-l susțin pe Georgescu este varianta în limba română a Pravda, parte a unui grup mai amplu, coordonat, care răspândește propagandă pro-rusă în Europa și alte regiuni.

Variantele Pravda în limbile germană, franceză, engleză, spaniolă și poloneză au platforme cu caracteristici tehnice identice, iar toate IP-urile duc în Rusia, potrivit agenției de stat Viginium din Franța, care a descoperit amenințările la începutul acestui an, scrie publicrecord.ro.

Denumită „Portal Kombat”, rețeaua preia conținut din media controlată de statul rus, de pe canale pro-ruse de pe Telegram și, rareori, din surse legitime. Publică, de asemenea, articole traduse automatizat pentru a influența discursul public. Astfel, pe lângă România, s-au găsit articole despre Călin Georgescu și pe site-urile Pravda din Germania, Franța, Spania, Cehia, Portugalia, Italia, Bulgaria, Polonia, Republica Moldova, Ungaria, Danemarca, Slovacia și Grecia.

Pe Telegram, rețeaua este constituită din mai multe grupuri care au în total sute de mii de urmăritori.

În toate grupurile, Georgescu e prezentat drept o figură politică autentică, dedicată poporului român și valorilor tradiționale, opusă unui sistem politic subordonat influențelor externe și intereselor ascunse.

Multe dintre aceste canale de Telegram preiau mesaje ale canalului tv online moldova-24.online, care are deseori invitați jurnaliști care în trecut au fost asociați posturilor tv conduse de Ilan Șor.

Citește ancheta completă PublicRecord aici.

„Rețea acoperită” pe Facebook

În același timp, Bloomberg scrie despre o „rețea acoperită” de pe Facebook care ar fi vizat alegătorii români. Astfel, peste 4.000 de reclame politice au promovat figuri de extremă dreapta, inclusiv pe Călin Georgescu.

Campania s-a desfăşurat pe 25 de pagini de Facebook, aparent separate, pentru entităţi ale căror site-uri împart aceeaşi infrastructură de găzduire, publicitate şi e-mail, ceea ce indică un efort organizat de a influenţa alegerile.

Toate aceste concluzii se găsesc conform unui raport al grupurilor de cercetare a ameninţărilor digitale Reset Tech şi Check First.

Nu este clar cine s-a aflat în spatele reţelei care a amplificat postările politice pe Facebook şi Instagram cu cheltuieli de publicitate de până la 264.909 de euro, mai arată raportul, potrivit Bloomberg.

Raportul Reset Tech şi Check First indică un efort amplu pe rețelele deținute de Meta de a influenţa rezultatul alegerilor.

„În timp ce rolul TikTok în amplificarea dezinformării în campania electorală din România a fost în centrul atenţiei, noi dovezi arată că platformele Facebook şi Instagram ale Meta au fost folosite pentru a răspândi mesaje politice agresive, afirmaţii neverificate şi discursuri polarizante”, notează autorii raportului.

Meta a refuzat să comenteze conţinutul raportului, dar a subliniat comentariile făcute săptămâna trecută de Nick Clegg, preşedintele pentru afaceri globale al Meta:

„Nu vedem nicio dovadă de incidente majore pe platformele noastre în România”, le-a declarat el jurnaliştilor, adăugând că Meta a fost în contact „aproape zilnic” cu autorităţile române.

Citește articolul complet din Bloomberg aici.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG