Linkuri accesibilitate

3 minute | Secretul președintelui Iohannis, menghina Bahmut, Oscaruri și panică bancară în SUA


Michelle Yeoh a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriță, în rolul din filmul „Everything Everywhere All at Once”, la cea de-a 95-a ediții a Premiilor Academiei de Film de la Hollywood, Los Angeles, SUA, 12 martie 2023.
Michelle Yeoh a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriță, în rolul din filmul „Everything Everywhere All at Once”, la cea de-a 95-a ediții a Premiilor Academiei de Film de la Hollywood, Los Angeles, SUA, 12 martie 2023.

Forțele ucrainene pun presiune pe cele rusești ca într-o menghină, la Bahmut, provocând pierderi substanțiale. În SUA, au fost decernate premiile Oscar, iar două banci au probleme. Chișinăul acuză Moscova de un nou plan de destabilizare a țării.

Bine v-am regăsit,

Iată principalele știri:

  • Ucraina și Rusia sunt blocate într-o bătălie brutală la Bahmut, în timp ce numărul soldaților uciși crește. Kievul spune că peste 1.000 de soldați ruși au fost uciși în ultimele zile.
  • Autoritățile din Republica Moldova spun că, în ultimele zile, au dejucat un plan rusesc de destabilizare a țării. Poliția națională a publicat inclusiv interceptări și a reținut mai multe persoane.
  • Filmul „Everything Everywhere All at Once” a obținut șapte premii Oscar la ediția din 2023, inclusiv pentru cel mai bun film, regie și scenariu original.

Iritarea „Muscoviei”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat duminică seara că forțele sale au ucis peste 1.100 de soldați ruși în doar câteva zile, în timpul bătăliei pentru orașul Bahmut, transmite Reuters.

De asemenea, ieri, fondatorul grupării de mercenari ruși Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că situația din Bahmut este „foarte dură” și „cu cât ne apropiem mai mult de centrul orașului, cu atât luptele sunt mai dure”.

Dar experții militari britanici, citați de Reuters, spun că lunile brutale de lupte din această zonă au avut un impact uimitor asupra forțelor de invazie, ceea ce face „extrem de dificil” pentru Rusia să își mențină ofensiva acolo pe termen scurt.

Tot ieri, președintele Zelenski i-a acordat post-mortem titlul de Erou al Ucrainei unui prizonier de război ucis de soldații ruși, filmarea de 12 secunde fiind extrem de discutată pe rețelele sociale săptămâna trecută. El a fost identificat cu numele Olexandr Igorevici Mațievski, potrivit The Guardian.

Prizonierul de război ucrainean a strigat „Glorie Ucrainei” cu doar câteva momente înainte să fie ucis de către soldații ruși. Data și locația sunt necunoscute.
Prizonierul de război ucrainean a strigat „Glorie Ucrainei” cu doar câteva momente înainte să fie ucis de către soldații ruși. Data și locația sunt necunoscute.

Iar după ce președintele ucrainean a spus că ar susține o petiție care propune redenumirea Rusiei în Muscovia, oficialii ruși au reacționat cu furie, potrivit Yahoo News. Fostul președinte și premier Dmitri Medvedev l-a numit pe Zelenski „nazistul suprem din Kiev”.

Un deținut din Rusia care a declarat că a fost torturat ar fi fost trimis să lupte în Ucraina, scrie Caucasus.Realities, în baza unor raporte ale unei organizații pentru drepturile omului. Serviciul penitenciar din regiunea Rostov a invocat secretul de stat cu privire la locul unde se află deținutul Vladimir Spiridonov, după ce acesta nu s-a prezentat la mai multe audieri.

Exporturile de arme ale Rusiei au scăzut de la 22% în perioada 2013-2017 la 16% în 2018-2022, potrivit unui raport al Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI) publicat luni, relatează RFE/RL.

Filmul „Navalnîi”, despre otrăvirea care aproape că l-a ucis pe cel mai proeminent lider al opoziției din Rusia și despre detenția acestuia la întoarcerea sa la Moscova în 2021, a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun documentar de lungmetraj, transmite Reuters (lista completă la final).

Tentativă de destabilizare în R. Moldova

Șapte persoane au fost reținute încă de sâmbătă seară de poliția din Republica Moldova în dosarul „dezordinilor în masă”, care ar fi fost complotate de către serviciile de spionaj din Rusia, relatează Biroul RFE/RL de la Chișinău.

Alte 54 de persoane care ar fi trebuit să acționeze la protestul de ieri al Partidului Șor au fost escortate la poliție și ulterior reținute, conform Digi24. De altfel, manifestațiile din Chişinău au început cu alerte cu bombă.

Polițiști din Republica Moldova verifică bunurile unui bărbat în timpul unui protest antiguvernamental organizat de mișcările politice de opoziție, inclusiv de partidul „Șor” favorabil Rusiei, Chișinău, 12 martie 2023.
Polițiști din Republica Moldova verifică bunurile unui bărbat în timpul unui protest antiguvernamental organizat de mișcările politice de opoziție, inclusiv de partidul „Șor” favorabil Rusiei, Chișinău, 12 martie 2023.

Potrivit poliției, 100 de diversioniști urmau să fie repartizați în zece grupuri și remunerați cu 10.000 de dolari fiecare pentru a destabiliza Republica Moldova. Rețeaua era coordonată de un agent al serviciilor secrete ruse, mai scrie Digi24.

Publicația TV8 citează interceptări ale poliției privind planul de destabilizare a țării: „Dacă au primit (bătaie) sunt bani în plus. Dacă au fost luați, sunt încă bani în plus”.

Secrete prezidențiale și dezvăluiri despre „robotul” Ion

Președintele Klaus Iohannis a fost criticat pentru închirierea unui avion de lux, pentru vizita oficială din Japonia și Singapore, iar în weekend Administrația Prezidențială a transmis că informațiile sunt „clasificate”, informează Europa Liberă.

Colegii mei mai scriu, la rubrica „Țară în service”, despre cum a ajuns România să aibă o cifră record de 200 secretari de stat, de patru ori mai mulți decât în 2010. În plus, planurile Guvernului par să arate că numărul acestora va crește.

Dacă mai țineți mintea promisiunea liberalului Rareș Bogdan (la intrarea sa în politică) de a desființa pensiile speciale în 30 de zile de guvernare, iată că europarlamentarul se declară în continuare „optimist”, scrie G4Media citând interviul acordat la PrimaTV. Declarația a fost făcută în aprilie 2019...

Fostul prezentator TV Rareș Bogdan, președintele Klaus Iohannis și fostul președinte PNL Ludovic Orban, la finalul campaniei electorale din 2019, București, 18 mai.
Fostul prezentator TV Rareș Bogdan, președintele Klaus Iohannis și fostul președinte PNL Ludovic Orban, la finalul campaniei electorale din 2019, București, 18 mai.

Între timp, creatorul așa-zisului robot ION a recunoscut că dialogul cu premierul Nicolae Ciucă a fost regizat. Într-un interviu pentru platforma Upgrade100, cei implicați în proiect au spus că robotul bazat pe Inteligența Artificială nu este încă finalizat.

De la Europa Liberă mai puteți citi povestea unei tinere din Germania care a fost ajutată să scape de prostituție de o româncă, iar acum se implică la rândul său în România pentru a combate acest fenomen.

De asemenea, Administrația Națională a Penitenciarelor afirmă într-un răspuns pentru Europa Liberă că, până la finele anului 2024, problema supraagomerării din închisorile României ar putea fi rezolvată. Condițiile precare de detenție sunt principalul motiv pentru care România este condamnată la CEDO.

Acesta să fie motivul pentru care PSD-istul Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, ar fi fugit în Italia, după condamnarea definitivă la 6 ani și 8 luni de închisoare cu executare?

Despre „Legea fugarilor”, PressHub scrie că a fost blocată de fostul Consiliu Superior al Magistraturii, care a considerat că „nu se impune promovarea” proiectului. Acesta ar adăuga 3 ani de închisoare la pedeapsă în cazul condamnaților care fug din țară, aceștia fiind acuzați de „evadare”.

Bănci cu probleme în SUA

Guvernul american a luat duminică măsuri extraordinare pentru a opri o potențială criză bancară după falimentul Silicon Valley Bank, asigurându-i pe toți deponenții băncii că pot avea acces rapid la toți banii lor, scrie Associated Press.

Iar autoritățile de reglementare au închis duminică Signature Bank și au declarat că extind protecția pentru deponenții respectivi, conform The New York Times.

Trezoreria, Rezerva Federală și Corporația Federală de Asigurare a Depozitelor au declarat că americanii nu vor suporta costurile.

NYT mai scrie că Signature Bank ar putea fi considerată o victimă a panicii din jurul Silicon Valley Bank. Aceasta din urmă s-a prăbușit ca urmare a unor „inadvertențe” în gestionarea riscurilor, factori macroeconomici și zvonuri, trecând printr-o criză de lichidități.

Alte știri:

  • Coreea de Nord a lansate noi rachete „strategice” (denumire acordată celor care pot avea încărcătură nucleară) de pe un submarin, la începutul exercițiilor SUA-Coreea de Sud - Reuters.
  • Acordul dintre Arabia Saudită și Iran cu privire la reluarea discuțiilor îngrijorează Israelul și zguduie Orientul Mijlociu - AP.
  • Noul premier chinez, Li Qiang, a încercat luni să liniștească sectorul privat al țării, afirmând că mediul de afaceri se va îmbunătăți și că i se va acorda un tratament egal tuturor - Reuters.
  • „Everything Everywhere All at Once” este cel mai bun film de la Premiile Oscar din acest an. Brendan Fraser şi Michelle Yeoh, cei mai buni actori în roluri principale. Daniel Kwan şi Daniel Scheinert au fost premiați pentru cea mai bună regie - lista întreagă pe CNN.
  • Criză de imagine la BBC, după ce televiziunea publică din Marea Britanie l-a suspendat pe comentatorul sportiv Gary Lineker. Fostul fotbalist a criticat pe Twitter controversata politică de azil a guvernului conservator - The Guardian.
  • Premierul britanic Rishi Sunak a modernizat rețeaua electrică a orașului North Yorkshire pentru a-și încălzi piscina privată - The Guardian.
  • Reformele de pensii ale președintelui francez Emmanuel Macron au trecut de votul Senatului. Vârsta de pensionare ar crește de la 62 la 64 de ani - Le Monde.

Așteptăm mesajele dumneavoastră pe e-mail la adresa treiminute@rferl.org, pe Facebook și Instagram.

Pe curând,
George

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG