Linkuri accesibilitate

Fenomenul vloggerilor. Cum au luat mințile unei generații (VIDEO)


5GANG a umplut Sala Palatului în cadrul Turneului Vloggerilor
5GANG a umplut Sala Palatului în cadrul Turneului Vloggerilor

Sunt urmăriți de milioane de abonați și sunt modelele unei generații. Iar succesul înregistrat de vloggeri în spatele ecranului unui computer se vede și în sălile pline pe care le-au făcut în întâlnirile față în față cu fanii lor.

„Vloggerii sunt fascinanți”, spune Luca Șișcă, 12 ani, unul dintre milioanele de tineri din România pentru care vloggerii reprezintă adevărate modele. Și, la fel ca mulți dintre ei, îi urmărește zi de zi și este curios să îi vadă cum sunt, de fapt, în realitate. Copiii nu sunt însă singurii care au curiozități legate de vloggeri. Și mai curioși, chiar dacă nu o arată neapărat, sunt părinții lor.

Iar acest lucru s-a văzut la Turneul Vloggerilor, când, pentru prima dată, câțiva dintre cei mai urmăriți vloggerii din România au trecut din online în offline, și au stat în fața fanilor lor, în cadrul unui eveniment național care s-a desfășurat în câteva orașe mari din țară.

Iar tânărul public, cu vârste cu mult sub 18 ani, le-a ascultat fascinat poveștile de succes și lecțiile pe care le-au învățat făcând vlogging. Și Sala Palatului a răsunat atunci când puștii și idolii lor au cântat la unison melodii precum „Focuri” sau „Panamera”.

Vloggingul pare apanajul tinerei generații – în special ai generației Z (cei născuți între 1997-2012) și ai unei părți ai generației Millennials (cei născuți între 1981-1996) – și de aceea, de cele mai multe ori, nu sunt înțeleși de părinții lor.

Pentru noi, Facebook și Insta reprezintă doar partea de divertisment, noi am învățat mult folosind Internetul. Am învățat să edităm poze, să postăm
Selly, cel mai urmărit vlogger din România

Nume precum Selly, Pain, Exploit, Gami, Graure, It’s Anca sau Diana Condurache poate nu spun multe pentru părinți, însă copiii îi știu pe toți, au preferați și le sorb din priviri fiecare cuvânt. Iar cu siguranță 5GANG, trupă formată din Selly, Pain, Exploit, Gami și Diana Condurache, este deja un fenomen. Toate piesele lansate de 5GANG au ajuns în top YouTube Trending, iar versurile par arhicunoscute de toți adolescenții.

Adulții prezenți în sală sunt aici mai degrabă din curiozitate, încercând să înțeleagă de cine și de ce sunt atât de fascinați copiii lor. O parte împrumută de la copiii lor entuziasmul debordant, în timp ce alții privesc cu scepticism „transformarea” acestora.

„Habar n-am cine sunt acești vloggeri”, mărturisește o mămică înainte de începerea spectacolului, în timp ce o alta socotește minuțios banii pe care i-a dat până atunci pe două bilete, al ei și al fiicei, plus banii pe biletul meet&greet (pentru întâlnirea față-n față cu vloggerii, după spectacol). La costuri adăugăm achiziționarea unui afiș care urma să fie semnat de vloggeri, dar și a unui hanorac. „Aș fi vrut să merg la un alt concert, însă am dat toți banii pe acest eveniment”, spune ea, recunoscând că a venit și pentru că își dorea să vadă cine sunt cei pe care îi urmărește fiica ei cu atât de multă pasiune.

Vlogging-ul, prin ochii unui puști
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:58 0:00

Ce face un vlogger

Practic, un vlogger alege să-și povestească fragmente din viață nu în scris, ci prin intermediul video-urilor. Povestesc, de exemplu, despre cum le-a mers în ziua respectivă, explică jocuri, fac unboxing (testează produse nou apărute), fac challenge-uri sau cântă. Iar succesul lor se traduce în numărul de abonați pe canalele acestora de YouTube.

În România, succesul înregistrat de vloggeri poate părea modest în comparație cu cei mai urmăriți vloggeri din străinătate, cum ar fi PewDiePie (cu peste 86 de milioane de abonați) sau Zoella (aproape 12 milioane de subscriberi), dar nu este totuși unul de neglijat. Mulți s-au inspirat și au învățat de la exemplele din afară.

„Pentru noi, Facebook și Insta (Instagram - n.r.) reprezintă doar partea de divertisment, noi am învățat mult folosind Internetul. Am învățat să edităm poze, să postăm”, mărturisea Selly, 17 ani, cel mai urmărit vlogger din România, cu 1,9 milioane de abonați pe YouTube, în cadrul primului Turneu al Vloggerilor.

Sunt vloggerii buni sau răi?

„Un adolescent petrece în medie cam trei ore pe zi urmărind vloggeri”, subliniază Diana Nicolescu, Psiholog și Psihoterapeut in cadrul centrului de solutii terapeutice personalizate ID Therapy.

Ea atrage atenția că există și vloggeri „buni”, care își încurajează fanii să aibă un comportament pozitiv (să danseze, să cânte, să facă discursuri motivaționale) și chiar promovează astfel de comportamente, dar și unii „răi”, și nu doar din perspectiva adulților. Sunt și unii vloggeri catalogați astfel chiar de către adolescenți pentru că sunt vulgari, nerespectuoși față de alte culturi și au un comportament distructiv.

„Cu toate acestea, au priză la copii cu vârste între 8-10 ani. De ce au priză la copii așa mici? Pentru că aceștia nu discern încă între bine și rău și între virtual și real”, explică Diana Nicolescu.

În opinia ei, părinții trebuie să gestioneze relația dintre vloggeri, pe de-o parte, și copiii lor mici sau adolescenți, pe de alta, explicându-le aceste diferențe sau chiar prin limitarea accesului la anumiți vloggeri. „Obiectivul nu este ca adolescenții să nu se supere pe noi, ci să înteleagă – prin exemple de “bine” versus “rău”, prin adaptarea discursului la un mediu sau lucruri familiale copiilor.”

Cert este că „febra” vloggingului va continua în România. Iar un semn este și faptul că următorul concert al 5GANG, din luna iunie, de la Arenele Romane din București, este deja sold-out.

XS
SM
MD
LG