Linkuri accesibilitate

Florin Cîțu: Vrem o lege a pensiilor bazată pe contributivitate


Premierul României, Florin Cîțu, a vorbit luni, într-o conferință de presă de la Palatul Parlamentului, despre o serie de măsuri legislative și planuri ale executivului legate de redeschiderea școlilor, dar și proiecte pe termen lung legate de autostrăzi și reforma aparatului bugetar.

Mai jos, principalele declarații ale premierului.

  • Buget: „Prioritățile sunt în continuare investițiile și sănătatea. Știu că Ministerul Finanțelor finalizează astăzi discuțiile cu ordonatorii de credite, deci ar trebui să avem la finalul zilei o propunere de buget cât de cât de ceea ce îmi doresc eu și cred că este un buget bun pentru a susține creșterea economică în 2021.”
  • Majorarea pensiilor: „În bugetul din 2021, costurile cu pensiile cresc deja cu aproape 8 miliarde de lei de la majorarea de pensii de anul trecut. Asta înseamnă cam 0,8% din PIB. (...) Vrem să avem o lege a pensiilor bazată pe contributivitate. Sunt două legi la care lucrăm. Forma finală o vom vedea în perioada următoare. Bugetul, însă, se construiește pe legislația în vigoare.”
  • Reformă aparatului bugetar „Este vorba de o reformă care se întinde pe doi ani de zile. O mare parte din aceste reforme vor avea impact pentru buget în 2022. Anul acesta vor crește investițiile pentru buget. Vom păstra același principiu pe care l-am avut și anul trecut: de a finanța cât mai multe investiții de la buget din fonduri europene.”
  • Despre relaxarea măsurilor în industria HORECA: „Dacă ar fi după mine, aș vrea ca toată economia să fie deschisă mâine. Avem nevoie de investiții pentru a putea plăti și salarii, și pensii mai mari. În același timp, da, trebuie să ținem cont și de recomandările medicilor pentru că e o perioadă dificilă. Relaxările, în ceea ce privește Bucureștiul, au fost luate pe legislația în vigoare. (...) Această relaxare nu înseamnă că renunțăm la mască. Toată lumea să se protejeze în continuare.
  • Redeschiderea școlilor: „Președintele României a spus că vom lua o decizie pe 2 februarie. Între timp. urmărim ce se întâmplă cu situația epidemiologică din România, dacă avem o înrăutățire a situației, vom lua o decizie atunci. Nu putem să relaxăm prea mult condițiile și apoi să avem o presiune pe sistemul de sănătate.
  • Despre apariția noilor tulpini de coronavirus în România: „Dacă noi păstrăm condițiile în spațiul public -mască în spațiul public, dezinfectant și distanțare social - acestea au funcționat foarte bine în România. Nu trebuie să abdicăm de la acestea.”
  • Autostrăzi: Vor fi și kilometri de autostradă. Sibiu-Pitești este proiectul care trebuie pornit. Proiectele mari de investiții trebuie să fie pregătită din timp, ca să nu mai chinuim să găsim bani pentru aceste proiecte.”

Premierul a încheiat seria de declarații într-o notă optimistă. Întrebat cum se simte după prima doză de vaccin, acesta a răspuns: „Mă simt foarte bine. Vaccinul mi-a dat mai multă energie.”

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG