”Clasa politică se joacă cu focul”, a spus ministrul Finanțelor Florin Cîțu, referindu-se la voturile din Comisia de Muncă și cea de buget din Camera Deputaților privind majorarea alocaţiilor pentru copii și scăderea TVA de la 19% la 16 %. Impactul bugetar al celor două măsuri ar fi de aproximativ 18 miliarde de lei.
Potrivit ministrului Finanțelor, dublarea alocațiilor pentru copii ar avea un impact bugetar de 6 miliarde de lei, în vreme ce reducerea cotei de TVA ar însemna alte 11,8 miliarde de lei.
”Asta înseamnă, doar din alocaţii, deficitul să se ducă la 4,13%, iar împreună cu reducerea de TVA să ne ducem spre 5% cu deficitul. Clasa politică se joacă cu focul astăzi în România şi nu-mi fac mie rău, nu fac rău PNL, ci fac rău românilor, pentru că ce s-a întâmplat azi în Parlamentul României este văzut de pieţele internaţionale, iar dacă se întâmplă ceva cu costul de finanţare al României este vina oamenilor iresponsabili care aruncă astăzi ţara în aer”, a spus Florin Cîțu, marți seara, la Digi 24.
El a catalogat insistența PSD de a vota aceste măsuri ca fiind o ”răzbunare copilărească” și a avertizat că discuțiile din Parlament pe această temă vor influența, în zilele următoare, cursul valutar şi dobânzile.
Deputații PSD din Comisia de muncă au propus marți dublarea alocațiilor pentru copii, ea urmând să ajungă la 300 de lei pentru copiii de peste doi ani și la 600 de lei pentru cei sub doi ani. Amendamentul a venit din partea deputatului Adrian Solomon, care nu a putut spune care este impactul bugetar al unei astfel de măsuri.
Comisia de buget din Camera Deputaților a votat marți un proiect prin care TVA se reduce de la 19% la 16%, iar pentru alimente scade de la 9% la 5%. Proiectul a fost inițiat de PNL, în timpul guvernării PSD, fiind pus pe ordinea de zi de social-democrați după ce au trecut în Opoziție. Măsura ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2020. Nici în acest caz nu a fost precizat impactul bugetar în timpul dezbaterilor din comisie.
Cele două proiecte urmează să intre miercuri la vot în Camera Deputaților, care este for decizional.
Votul din comisii pare să fi ridicat și ultimele rețineri pe care Guvernul Orban le mai avea legate de angajarea răspunderii pe legea bugetului de stat. "Aşa cum arată lucrurile şi responsabilitatea clasei politice din Parlamentul României, există un risc foarte mare ca atunci când mergem cu bugetul în Parlament să ieşim cu el cu deficit de 6-7-8%", a spus ministrul Finanțelor.
Proiectul de buget urmează să fie prezentat în ședința de miercuri a Guvernului.
Facebook Forum