Linkuri accesibilitate

Forumul Judecătorilor centralizează voturile magistraților: Peste 80% vor desființarea Secției Speciale


Imagine de la protestul magistraților, în luna martie, pe treptele Tribunalului București, pentru oprirea asaltului asupra Justiției.
Imagine de la protestul magistraților, în luna martie, pe treptele Tribunalului București, pentru oprirea asaltului asupra Justiției.

Asociația Forumul Judecătorilor din România a anunțat că a centralizat 1172 de voturi de la instanțe și parchete, iar rezultatele arată că 80,8% dintre magistrați s-au pronunțat pentru desființarea Secției Speciale de Investigare a Magistraților, 7,6% pentru menținerea SIIJ, iar 11,43% pentru modificarea prevederilor care reglementează activitatea acesteia.

Din datele parțiale strânse de Forumul Judecătorilor, 88.66% dintre voturile procurorilor (din cele 485 de voturi centralizate) sunt pentru abrogarea totală a prevederilor privind Secția specială, în vreme ce judecătorii au optat pentru această variantă în proporție de 75.25% (din 687 de voturi centralizate).

Adunările generale ale judecătorilor și procurorilor au răspuns întrebărilor pe care ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, le-a transmis parchetelor și instanțelor, în cadrul unei consultări rapide pe patru teme din justiție.

Întrebările lui Cătălin Predoiu:

  • Schema de pensionare anticipată a magistraților. S-ar impune sau nu prorogarea intrării în vigoare a acesteia? S-ar impune sau nu abrogarea acesteia?
  • Trecerea la completuri de 3 judecători în apel. Considerăm pertinente aceleași intrebări menționate la pct. 1.
  • Noul ciclu temporal de școlarizare la INM. Considerăm pertinente aceleaşi întrebări menţionate la pct. 1.
  • Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor Speciale din Justiţie. Se impune desfiinţarea acesteia prin abrogarea prevederilor legale prin care s-a înfiinţat şi revenirea la status quo ante? Se impune amendarea prevederilor legale prin care s-a înfiinţat şi în ce sens anume?

Între timp, prim-ministrul Ludovic Orban a anunțat că Guvernul își va angaja răspunderea pe prorogarea termenelor de intrare în vigoare a pensionării anticipate a magistraților și a trecerii la completurile de trei judecători, precum și în cazul INM.

A rămas în afara angajării răspunderii Guvernului, în această etapă, desființarea Secției speciale de investigare a magistraților.

PLUS, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, a cerut includerea desființării Secției Speciale în pachetul din justiție pentru care Guvernul își va angaja răspunderea, considerând-o “un real mijloc de presiune asupra magistraților“.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a precizat că "în acest moment" încă nu poate fi luată o decizie cu privire la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.

"(…) am spus că nu poate fi luată în acest moment, deci în luna decembrie, pentru că este în curs un proces de consultare a magistraţilor în sistemul judiciar pe care l-a iniţiat Ministerul Justiţiei şi, pe de-o parte, nu avem formal un punct de vedere, un aviz al Consiliului Superior al Magistraturii, pentru că încă nici n-am trimis acolo un proiect. (...) Faptul că vom intra să 'operăm' asupra secţiei speciale prin acte normative, evident, nu e niciun dubiu", a spus Predoiu, luni seara, la Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG