Linkuri accesibilitate

Șeful demisionar al CNAS, Andrei Baciu, pus sub urmărire penală în dosarul vaccinurilor


Fostul șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a ajuns la DNA în dosarul vaccinurilor.
Fostul șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a ajuns la DNA în dosarul vaccinurilor.

Andrei Baciu, proaspăt demisionat de la șefia Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a fost pus sub urmărire penală de procurorii anticorupție pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.

Procurorii îl acuză pe Andrei Baciu, secretar de stat cu atribuții delegate de ministru al Sănătății în perioada săvârșirii faptelor pentru care este acum urmărit penal, că, în lipsa oricăror documente sau analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi susținut un memorandum care ar fi avut ca urmare tranzacționarea și ordonanțarea la plată a achiziției, în plus, a unei cantității de 4.260.269 doze de vaccin Pfizer.

Memorandumul a fost aprobat pe 19 aprilie 2021 de fostul premier Florin Cîțu, urmărit penal și el în același dosar.
DNA spune că Baciu ar fi făcut aceste demersuri deși știa că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane și că dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane.

La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri și care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.

Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre.
De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de "opt-out", astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.

Știrea inițială

Andrei Baciu a ajuns la DNA la mai puțin de o oră de la momentul în care și-a anunțat demisia din funcția de președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), pe pagina proprie de Facebook. Andrei Baciu a fost vicepreşedinte și președinte al Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

În mesajul de pe rețeaua socială, Andrei Baciu și-a motiva demisia de la șefia CNAS prin „informaţiile apărute în spaţiul public”, sugerând astfel că ar fi vorba despre ancheta DNA privind achiziţiile de vaccinuri din pandemie.

În perioada la care face referire dosarul vaccinurilor, Andrei Baciu a fost, pe rând, vicepreședinte, respectiv președinte interimar al Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).
„Am luat decizia de a-mi înainta demisia de onoare din funcţia de preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Aleg să îmi înaintez demisia de onoare datorită angajamentului meu faţă de principiile etice şi morale în care cred şi pe care le-am susţinut întotdeauna, şi nu dintr-o obligaţie legală”, a scris Andrei Baciu în postarea sa pe rețeaua Facebook.
Andrei Baciu a fost numit la conducerea CNAS în august 2023.

Andrei Baciu, fost secretar de stat PNL în Ministerul Sănătății în 2021, apare, potrivit G4Media, în dosarul achiziției vaccinurilor anti-COVID, în care sunt urmăriți penal de DNA fostul premier PNL Florin Cîțu și foștii miniștri USR ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă.

Vlad Voiculescu e acuzat de abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave. Ioana Mihăilă a fost acuzată de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, iar Florin Cîțu de complicitate la abuz în serviciu.


Procurorii îl acuză pe Andrei Baciu de aceleași fapte ca pe Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, potrivit referatului DNA citat de G4Media.

Procurorii spun că, deși dozele de vaccin contractate înainte de 1 ianuarie 2021 ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, oficialii români ar fi aprobat nejustificat o achiziție suplimentară de vaccinuri în valoare de un miliard de euro.

România a fost printre primele țări în care vaccinurile au fost accesibile în timpul pandemiei. Acest lucru s-a întâmplat grație unui acord încheiat de Comisia Europeană cu producătorul Pfizer, primul care a avut un vaccin aprobat în Uniunea Europeană, pe 21 decembrie 2020.

Strategia presupunea negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.

Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de populație, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre.

Statele aveau și posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de «opt-out», astfel că nu erau obligate să nu plătească niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a fost autoritatea însărcinată să organizeze și să coordoneze activitatea de vaccinare.

Comitetul era definit ca organism interministerial, fără personalitate juridică, în subordinea Secretariatului General al Guvernului și în coordonarea prim-ministrului. Componența acestui comitet nu a fost făcută publică niciodată.

Potrivit informațiilor transmise de Ministerul Sănătății către Europa Liberă, CNCAV avea în componență reprezentanți au următoarelor instituții:

  • Secretariatul General al Guvernului
  • Ministerul Sănătăţii
  • Institutul Naţional pentru Sănătate Publică
  • Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale
  • Ministerul Apărării Naţionale
  • Ministerul Afacerilor Interne
  • Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei
  • Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice
  • Colegiul Medicilor din România
  • Organizaţii profesionale de profil

Conducerea Comitetului a fost asigurată de un preşedinte, precum şi de un vicepreşedinte, desemnaţi prin decizie a prim-ministrului.

Procurorii susțin că achizițiile de vaccin aprobate de Florin Cîțu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă s-au făcut fără a ține cont de nevoile reale. Astfel:

  • Vlad Voiculescu e acuzat de procurori că ar fi semnat pentru achiziționarea a 14.445.798 doze de vaccin Pfizer și Moderna.
  • Ioana Mihăilă e acuzată că ar fi semnat pentru achiziționarea a 34.099.623 doze Pfizer.
  • Florin Cîțu e acuzat că fi aprobat achizițiile pentru 2022-2023.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG