Linkuri accesibilitate

Roșia Montană: Gabriel Resources a obținut suspendarea hotărârii prin care a pierdut procesul cu România


 ICSID a anunțat că a înregistrat solicitarea Gabriel Resources, de anulare a deciziei favorabile României, și că a notificat părțile cu privire la suspendarea provizorie a executării acesteia, pe durata deliberărilor asupra solicitării de anulare. 
ICSID a anunțat că a înregistrat solicitarea Gabriel Resources, de anulare a deciziei favorabile României, și că a notificat părțile cu privire la suspendarea provizorie a executării acesteia, pe durata deliberărilor asupra solicitării de anulare. 

Centrul Internațional pentru Soluționarea Litigiilor privind Investițiile (ICSID), afiliat Băncii Mondiale, a suspendat executarea hotărârii din procesul de arbitraj câștigat de România în procesul intentat de Gabriel Resources – acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation (RMGC).

ICSID a anunțat pe 12 iulie că a înregistrat solicitarea Gabriel Resources de anulare a deciziei favorabile României. Structura afiliată Băncii Mondiale a notificat părțile cu privire la suspendarea provizorie a executării acesteia.

Suspendarea are loc doar pe durata deliberărilor asupra solicitării de anulare înaintate de Gabriel Resources, care contestă o decizie din primăvară a Tribunalului de Arbitraj de la Washington.

Atunci, România a câștigat un proces cu o miză de 6,5 miliarde de dolari (aprox. 30 de miliarde de lei), pe care Gabriel Resources îi cerea după ce statul român nu i-a mai permis să continue exploatarea minieră de la Roșia Montana.

„Secretarul general interimar a înregistrat o cerere de anulare a hotărârii, depusă de Gabriel Resources Ltd. și Gabriel Resources (Jersey) Ltd. și a notificat părților suspendarea provizorie a executării hotărârii”, scrie ICSID pe pagina sa.

Compania a cerut anularea deciziei care a dat câștig de cauză României, invocând „dezacordul puternic al unuia dintre cei trei arbitri”, dar și „vicii de fond” în constituirea tribunalului ICSID.

Compania Gabriel Resources susține că doi dintre arbitrii care au pronunțat decizia majoritară, prof. Pierre Tercier și prof. Zachary Douglas, nu ar fi fost independenți și imparțiali, și „nu au dezvăluit în mod adecvat relațiile dintre ei și părțile implicate în cauză, inclusiv cu avocatul României”.

Gabriel Resource prezintă și alte motive pentru care, în opinia sa, decizia curții de arbitraj din 8 martie ar trebui anulată:

  • „excese de putere evidente prin nerespectarea legislației aplicabile”;
  • „abateri grave multiple de la normele fundamentale de procedură”;
  • „lipsa motivării deciziilor luate cu privire la mai multe dintre cele mai fundamentale aspecte ale cererilor prezentate”.

Gabriel Resources a solicitat, de asemenea, suspendarea executării deciziei privind cheltuielile de judecată de 10 milioane de dolari (aprox. 45 de milioane de lei), imputate companiei canadiene.

Tribunalul de Arbitraj de la Washington a dat câștig de cauză României în procesul cu Gabriel Resources din dosarul Roșia Montană pe 8 martie.

Iniţiat de Gabriel Resources în 2015, dosarul s-a bazat pe acuzaţia că statul român ar fi încălcat tratate internaționale și ar fi blocat proiectul de exploatare a aurului şi argintului pe care îl plănuia la Roşia Montană, în judeţul Alba.

Tribunalul de arbitraj a infirmat acuzele. Motivarea decizia a fost publicată la începutul lunii mai. Europa Liberă a scris aici despre acel document.

La câteva luni după decizia de la Washington, în iunie, Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) nu a mai prelungit licența de exploatare de la Roșia Montană a companiei Roșia Montană Gold Corporation, în care firma Gabriel Resources este acționar majoritar.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG