Linkuri accesibilitate

Gheorghe Stan, controversatul șef al Secției Speciale, și Cristian Deliorga sunt nominalizați de PSD ca judecători la CCR


Gheorghe Stan, procuror-șef al Secției Speciale pentru investigarea magistraților
Gheorghe Stan, procuror-șef al Secției Speciale pentru investigarea magistraților

PSD și ALDE au ajuns la un acord în privința nominalizării celor doi judecători de la CCR care vor fi desemnați de Parlament. Este vorba despre controversatul șef al Secției speciale de investigare a magistraților, Gheorghe Stan, și de Cristian Deliorga, judecător la Constanța, protectorul procurorului Adina Florea.

Cei doi vor fi audiați mâine de comisiile juridice ale celor două camere și apoi vor fi votați de plen.

Ghorghe Stan, de la procuror de Botoșani și master la Academia SRI, la vânătorul lui Kovesi

Gheorghe Stan a absolvit la Sibiu Facultatea de Drept în 1997 și a devenit procuror în județul Botoșani, în Darabani. A venit la București, unde a urcat rapid în ierarhie, remarcându-se nu prin dosare, ci prin repeziciunea cu care a avansat. De la corpul de control al Ministerul Justiției la Inspecția Judiciară, Gheorghe Stan a făcut carieră cu anchetele disciplinare. Cu un master la Academia SRI, în tandem cu Lucian Netejoru, Stan a avut mandatul prelungit în fruntea Inspecției Judiciare, unde s-au ales cu anchete Laura Codruța Kovesi, Marius Iacob și alți șefi DNA. Gheorghe Stan a fost numit șef al Secției speciale de investigare a magistraților după o controversă în CSM. Primele sale gesturi în fruntea acestei secții au fost două dosare împotriva Laurei Codruța Kovesi și solicitarea în mai multe rânduri a dosarului Tel Drum, în care este anchetat Liviu Dragnea. Aceeași Secție specială, condusă de Gheorghe Stan, investighează acuzațiile de abuz în serviciu la adresa procurorilor care au instrumentat dosarul Revoluției, în care este acuzat Ion Iliescu, care s-ar putea solda cu tergiversarea procesului.

Sunt trei locuri de judecători CCR care se eliberează în iunie, doi pe locurile Parlamentului și unul, pe al Administrației Prezidențiale. Președintele Klaus Iohannis a numit-o prin decret prezidențial pe Simina Tănăsescu, titulara postului de profesor de drept constituțional de la Facultatea de Drept a Universității bucureștene. Tănăsescu a fost și consilierul prezidențial pe probleme constituționale și a demisionat anul trecut, după o controversă cu predecesorul ei la CCR, Petre Lăzăroiu.

Puterea ia totul

Pe locurile numite de Parlament, până în anul 2000 posturile de judecători CCR se negociau între Putere și Opoziție. De mai mult timp, puterea, mai exact PSD, nu a mai acceptat această cutumă și a numit prin votul plenului doar reprezentanții propuși de coaliția parlamentară.

Cristian Deliorga, susținător al Adinei Florea

Cristian Deliorga a făcut carieră la Constanța, unde a fost implicat de-a lungul anilor în mai multe controverse, între care mușamalizarea unor dosare de politicieni sau implicarea în fraudarea unor examene de procurori. Numele lui Criatian Deliorga a apărut în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA privind frauda la examenul pentru funcțiile de conducere din parchete. Ulterior, a primit din partea procurorilor DNA verdictul de neîncepere a urmăririi penale, din lipsa de probe suficiente pentru punerea sub acuzare. Este judecător la Curtea de Apel Constanța, în trecut fiind procuror și vicepreședinte CSM, în mandatul de ministru al Monicăi Macovei. Este considerat protectorul procurorului Adina Florea, iar numele său a mai fost vehiculat în presă ca posibil șef al DNA.

Disensiunile dintre PSD și ALDE au ajuns de data aceasta la un punct fierbinte. ALDE îl susținea, potrivit informațiilor vehiculate în culise, pe Teodor Meleșcanu, actualul ministru de externe, în vârstă de 78 de ani, pentru un mandat de nouă ani. Practic, Meleșcanu ar fi urmat, în calculele ALDE, să fie judecător la CCR până la 87 de ani. A fost vorba despre postul desemnat de Camera Deputaților.

PSD, susțin surse politice, nu l-a dorit pe Teodor Meleșcanu, nu pentru că ar fi la o vârstă înaintată, ci din lipsă de încredere. Meleșcanu a fost o vreme director SIE, numit de Traian Băsescu.

Magistrat sau politician

La un moment dat a fost vehiculat și numele Liei Savonea, șefa CSM, al cărei mandat expiră la finalul anului și care este apropiată de PSD. Mai multe Curți de Apel din țară au început procedura de demitere a sa de la CSM, acuzând-o că nu reprezintă interesele judecătorilor.

Pe de altă parte însă, în PSD a existat până în ultima clipă o divergență de opinii în privința numirii unor magistrați de carieră în locul unor politicieni. Membrii comisiilor juridice din Parlament ai PSD se pare, potrivit unor surse, că au dorit ca politicienii să meargă la CCR. Dintre aceștia, Florin Iordache, fostul ministru, al Ordonanței 13, avea cele mai mari șanse.

Exercițiu democratic

Principalele partide de opoziție au făcut un exercițiu de democrație și și-au desemnat reprezentanții, deși oamenii propuși de PNL și USR nu au suficiente voturi la Senat și la Cameră.

Liberalii i-au propus pe doi parlamentari, Ioan Cupșa și Daniel Fenechiu, ambii avocați. De la USR, au fost depuse candidaturile a doi avocați - Mircea Ursuța și Vlad Ștefan, ei fiind cei care au reprezentat ingteresele USR în instanță în procesele împotriva Gaberielei Firea și cele legate de înscrierea USR în alegerile europarlamentare.

În cursă s-a mai înscris în nume propriu și fostul avocat al poporului, Gheorghe Iancu, care speră să fie susținut de PSD.

Cine pleacă, cine rămâne

Raportul de forțe din CCR va rămâne net favorabil PSD și după înnoirea unei treimi din mandatele judecătorilor. Valer Dorneanu va rămâne, cel mai probabil, președintele Curții Constituționale, urmând ca mandatul său să se încheie în 2022. În anii comunismului a fost procuror, iar 1989 l-a găsit la Consiliul legislativ al Marii Adunări Naționale. A fost consilier de stat al lui Ion Iliescu, a fost între redactorii Consituției din 1991 și șeful comisiei de revizuire a acesteia din 2003. Între timp, Dorneanu a fost deputat și președinte al Camerei Deputaților, cu un scurt stagiu la Avocatul poporului. Alături de el va vota Marian Enache, un alt apropiat al lui Ion Iliescu - consilier prezidențial, ambasador în Republica Moldova, deputat PDSR (în 1997 a plecat la formațiunea creată de Teodor Meleșcanu, ApR). Mandatul său se va încheia în 2025. În aceeași tabără se situează și Varga Attila. Luând în calcul modul de a vota de până acum, Daniel Morar și Livia Stanciu sunt judecătorii care votează independent de interesele PSD. În mai multe ocazii, în această tabără s-a situat și Mona Pivniceru. Alături de Simina Tănăsescu, ei vor forma minoritatea din CCR aflată sub dominația PSD.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG