Linkuri accesibilitate

Guvernul PSD-PNL, cum arată „marea împărțeală” a funcțiilor


Guvernul Niculae Ciucă a fost învestit, dar împărțeala funcțiilor în administrație- agenții, companii de stat, prefecți și alte deconcentrate din teritoriu a făcut obiectul unor negocieri acerbe.
Guvernul Niculae Ciucă a fost învestit, dar împărțeala funcțiilor în administrație- agenții, companii de stat, prefecți și alte deconcentrate din teritoriu a făcut obiectul unor negocieri acerbe.

Negocierile pentru formarea cabinetului PSD-PNL-UDMR s-au desfășurat aproape concomitent cu cele pentru eșaloanele doi și trei din administrație, la fel de importante pentru partid. Secretarii de stat, șefiile agențiilor de stat, prefecții au fost împărțiți potrivit algoritmului noii majorități.

Ca și în cazul miniștrilor, partea leului a luat-o PSD, partid care deține cele mai multe mandate în Parlament. Din cei 80 de secretari de stat, PSD va numi 42, PNL 34 și UDMR 8. Liberalii vor fi astfel păgubiți de 8 secretari de stat dacă se face o comparație cu guvernul PNL-USR-UDMR.

Pierderea va fi însă mai mare, pentru că după plecarea USR din guvern au fost dați afară toți cei 26 de secretari de stat ai acestui partid, funcțiile fiind ocupate de liberali. Așa încât, comparativ cu situația de acum două luni, PNL rămâne de fapt fără 34 secretari de stat.

Vor fi astfel situații în care persoane de abia numite pe post vor trebui să îl părăsească pentru a face loc oamenilor PSD. „Nu se va aplica regula ultimul venit, primul plecat, ci se va ține cont de competență, de activitatea în funcție”, spune pentru Europa Liberă un parlamentar liberal.

De sunat, sună bine, doar că practica de până acum a arătat altceva în multe situații, așa cum a scris Europa Liberă. Ultimul caz, chiar în timpul negocierilor pentru formarea guvernului cu PSD, premierul demis Florin Cîțu l-a dat afară fără nicio explicație pe șeful de la Protecția Consumatorilor, Claudiu Daniel Dolot, cel care făcuse controale la marile magazine și aplicase amenzi usturătoare pentru mizeria găsită.

PNL, partea leului la agenții și companii

Împărțirea agențiilor guvernamentale și a companiilor cu capital de stat nu a fost încă finalizată la bani mărunți. Din informațiile de până acum, PNL le-a obținut pe cele mai importante. S-a mers pe principiul ca acolo unde PSD are ministrul, conducerea agențiilor din subordine să revină liberalilor.

Instituții și companii preluate de PNL:

  • Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF)
  • Garda Națională de Mediu
  • Casa Națională de Pensii
  • Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR)
  • Agenția Națională pentru Locuințe (ANL)
  • Agenția Sanitar-Veterinară (ANSVSA)
  • Registrul Auto Român (RAR)
  • Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR / Compania de autostrăzi)
  • Compania Națională de Investiții CNI (în subordinea Ministerului Dezvoltării)
  • Romsilva
  • Hidroelectrica
  • Transgaz.
  • CFR Călători,
  • Metrorex,
  • Tarom

Una dintre primele consecințe ale negocierilor PSD-PNL a fost șefia instituțiilor publice de media. PSD a luat Radioul Public, iar PNL Televiziunea.

Prefecții și subprefecții, mai ușor de numit

Un capitol aparte l-a constituit împărțirea posturilor de prefecți și subprefecți, funcții politice. Din cei 42 de prefecți, PSD va numi 21, PNL -17 iar UDMR- 4 prefecți.

Algoritmul care va funcționa în cazul acesta este că acolo unde un partid deține șefia Consiliului Județean va numi pe linie prefecții și șefii de deconcentrate, iar subprefectul va fi al celuilalt partid.

O dovadă a importanței acestor funcții este că prima Ordonanță de Urgență dată de guvernul Ciucă este aceea prin care se relaxează condițiile de numire a prefecților/subrefecților.

Persoanele care vor ajunge în aceste funcții nu trebuie să fi absolvit programe de formare specializată, cu condiția ca în termen de maximum 2 ani de la data emiterii actului de numire în funcție să absolve un astfel de program. Anterior, termenul fusese de 1 an.

Ministerul Familiei al Gabrielei Firea împarte și agențiile

Noul guvern PSD-PNL-UDMR are 20 de ministere în loc de 18, noile ministere fiind create prin „reorganizare”, mai exact prin divizarea celor vechi. În consecință, au fost împărțite și agențiile și companiile de stat.

Cel mai elecvent exemplu este noul minister al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, creat pentru Gabriela Firea, provenit din ministerul Muncii și cel al Tineretului.

Rezultatul: Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții se împarte și ea. Protecția Copilului și Adopțiile se duc la Ministerul Familiei, iar Drepturile Persoanelor cu Dizabilități rămân la ministerul Muncii. Aceasta după ce fuseseră comasate de abia acum patru ani.

La Gabriela Firea ajunge și Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați, care era până acum la ministerul Muncii.

XS
SM
MD
LG