Linkuri accesibilitate

Hotnews. Eroarea din softul pentru alegeri: AEP a certificat aplicația pentru prezidențiale deși a fost avertizată că are un viciu (surse)


Constantin Florin Mitulețu-Buică, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente
Constantin Florin Mitulețu-Buică, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente

Autoritatea Electorală Permanentă a certificat spre neschimbare aplicația folosită pentru centralizarea rezultatelor votării la alegerile prezidențiale deși fusese notificată de către Serviciul de Telecomunicații Speciale de existența unui viciu, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate cazului.

Potrivit unei surse citate de Hotnews, este vorba de o eroare „minimă” care putea duce la adunarea de două ori a unor votanți din străinătate. „S-a făcut o certificare spre neschimbare pe o aplicație cu un viciu”, a precizat sursa citată.

Potrivit Legii nr. 208 din 20 iulie 2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, art 103, printre atribuțiile Autorității Electorale Permanente se numără:

  • „u) certifică spre neschimbare, cu 10 zile înainte de data alegerilor, aplicaţiile informatice utilizate de Biroul Electoral Central pentru centralizarea rezultatelor votării şi le pune la dispoziţia partidelor politice şi organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale înscrise în competiţia electorală, la cererea scrisă a acestora”.

STS a semnalat informal existența acestei erori în 24 octombrie după care a revenit cu întrebări oficiale, potrivit surselor citate. AEP a trimis răspunsurile pe 1 noiembrie, între orele 12,00 și 13,00, chiar înainte să anunțe certificarea aplicației, astfel încât nu a existat timpul fizic pentru remediere.​

Citește articolul integral pe Hotnews.ro

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG