Linkuri accesibilitate

Impactul coronavirusului asupra economiei naționale și globale. Cât de ridicat este riscul unei crize mondiale


Epidemia de coronavirus ar putea produce efecte neative asupra economiei României
Epidemia de coronavirus ar putea produce efecte neative asupra economiei României

Extinderea epidemiei de coronavirus provoacă tulburări pe piețele financiare, fiind așteptate efecte importate asupra economiei mondiale ca urmare a măsurilor luate pentru a gestiona criza medicală.

Pentru români efectele unei crize pe plan economic se pot cel mai ușor resimți printr-o depreciere a monedei naționale în raport cu euro, evoluție care se resimte, imediat, în ratele creditelor bancare, în facturi mai mari la telefonie sau utilități, cât și în puterea de cumpărare pentru bunuri precum cele din domeniul imobiliar (apartamente, chirii, etc.) sau autoturisme.

De asemenea, mulţi dintre investitorii chestionați pe marginea subiectului au semnalat probleme de aprovizionare, potenţialele creşteri de preţuri şi accentuarea blocajului financiar, conform unui barometru efectuat de compania de consultanţă Frames, citat de Mediafax.

,,Epidemia de Covid-19 reprezintă un test semnificativ pentru economia mondială, una care, spre deosebire de episodul SARS, acum este mult mai puternic interconectată, cu China drept principal actor pe lanţurile comerciale internaţionale. Problemele tot mai mari de aprovizionare, mai ales din China, principalul exportator al lumii, fluctuaţiile semnificative ale tarifelor resurselor, precum petrol, gaze, cupru etc., sunt elemente de natură să genereze perspectivele unei potenţiale crize, accentuată şi de scăderea semnificativă a consumului la nivel mondial, principalul motor economic”, afirmă analiştii citați de barometrul Frames.

Turismul și transporturile sunt alte două domenii afectate considerabil ca urmare a epidemiei de coronavirus care s-a extins alarmant la nivel global în ultimele săptămâni.

Previziuni la nivel global

  • Conform celui mai negru scenariu, analizat de către Bloomberg, efectele economice ar putea include recesiuni în Statele Unite, în zona euro sau în Japonia, dar și cea mai mică valoare de creștere economică înregistrată vreodată în China. În total, circa 2,7 de trilioane de dolari ar putea fi pierderea la nivelul producție mondiale - echivalentul produsului intern brut al Marii Britanii.

Cu toate acestea, în cazul în care China reușește să păstreze sub control epidemia, iar companiile își vor relua la nivel mondial activitatea la cote normale în al doilea trimestru, impactul asupra economiei mondial poate fi limitat.

  • Fiind o situație în plină evoluție, una rapidă și imprevizibilă, economiștii nu au oferit date certe privind efectele exacte care vor fi resimțite în piețele financiare. Conform datelor Organizației pentru Cooperare și Dezvoltate Economică (OCDE), economia mondială va înregistra cea mai scăzută valoare a creșterii economice din 2009. Experții OCDE au revizuit prognoza de creștere pentru 2020 la doar 2,4%, față de 2,9% precum arătau datele prezentate în noiembrie 2019, scrie BBC.

Datele economice ar putea fi, însă, mai îngrijorătoare în cazul în care epidemia se dovedește a fi una de lungă durată ce ar putea căpăta o evoluție mai agresivă. În aceste condiții, experții arată că 2020 va înregistra o creștere economică de doar 1,5% pe fondul deciziilor companiilor de a suspenda activitatea ca urmare a izolării la domiciliu a angajaților.

  • Cele mai recente estimări ale Fondului Monetar International (FMI) indică un impact tranzitoriu al acestei epidemii asupra evoluției economiei mondiale în 2020 (diminuarea ritmului anual de creștere a economiei cu 0,1 puncte procentuale la 3.2%). De altfel, indicatorii de încredere din principalele blocuri economice ale lumii au evoluat mixt în perioada recentă.

Într-o primă fază a epidemiei, s-a înregistrat o criză de „cerere" în anumite domenii precum transport sau turism, dar și în consum. Mai departe, în funcție de evoluția situației, se poate înregistra o criză și pe „ofertă" deoarece activitatea a numeroase companii este perturbată. De altfel, deja producători auto sau de electronice anunță că vor avea probleme din cauza crizei de componente ca urmare a suspendării activității unor fabrici, în special în China.

Cazuri confirmare de coronavirus la nivel mondial
Cazuri confirmare de coronavirus la nivel mondial

Autoritățile române îndeamnă la calm

Florin Cîțu, prim-ministru desemnat și ministru interimar al Finanțelor, a îndemnat populația la calm și a asigurat că oficialii sunt foarte atenți asupra impactului economic asupra României.

,,Sunt foarte atent la posibilul impact economic al coronavirus. Și este bine să știți de la ministrul de Finanțe al României cum vedem această perioadă.

În acest moment, efectele economice se văd doar pe piața din China. Datele arată că impactul a fost în special pe partea de ofertă, a scăzut producția. Cifrele preliminare arată un impact semnificativ pentru China.

Dacă economia Chinei nu-și revine rapid, desi sunt șanse foarte mari să-și revină în totalitate în partea a doua anului, atunci ar putea, cu șanse foarte mici, exista riscuri și pentru economia României, dar pe care le știm și le-am luat deja în calcul", a subliniat Florin Cîțu, într-un mesaj publicat pe Facebook.

Premierul desemnat susține că România dispuse de toate resursele și instrumentele pentru a menține situația economică sub control.

,,Trebuie să știți că AVEM și resursele, și instrumentele pentru a reduce la minim efectul economic al coronavirus pentru economia noastră. Asta pentru că am fost precauți și pentru că suntem mult mai pregătiți decât socialiștii care au destabilizat economia în ultimii ani.

Suntem pregătiți să folosim TOATE instrumentele de politică fiscală pentru a atentua impactul economic al coronavirus (de ex. nu vor exista întârzieri la plata facturilor, la rambursarea TVA etc).

Obiectivul este clar: menținerea creșterii economice sustenabile pe temen mediu", a arătat Florin Cîțu,

Efectele se resimt în piață

Cu toate acestea, efectele se resimt deja în piață financiară, în ciuda asigurărilor date de oficiali.

  1. Luni, acțiunile pe Bursa de la București au înregistrat pierderi însemnate, iar moneda națională a înregistrat un nou minim istoric în raport cu euro (4,8184 lei/euro).
  2. Această evoluție nefastă a fost influențată și de conflictul din interiorul OPEC dintre principalii doi producători petrolieri la nivel global, Arabia Saudită și Rusia, conflict care a dus la o prăbușire a prețului petrolului.

Conform datelor publicate pe site-ul Bursei de Valori București, titlurile Petrom (SNP) se depreciau, la ora 11.00, cu 12%, acțiunile BRD scădeau cu 7%, iar cele ale Romgaz cu peste 5%, aceste acțiuni consemnând cele mai mari deprecieri ca valoare.

Scăderi importante consemnau și ceilalți mari emitenți: Nuclearelectrica -6%, ALRO -11%, Banca Transilvania -5%, Transgaz -6%. Per total, Bursa de la Bucureşti scade cu aproape 10%, doar în dimineața zilei de luni.

Situația este una similară celei de la nivel global unde Bursa din Sydney a închis luni cu o scădere de peste 7%, iar investitorii se așteaptă la o evoluție similară și pe principalele burse la nivel mondial din Londra și New York.

Cum se pregătește U.E. să gestioneze situația

Țările membre ale Uniunii Europene iau în discuție un pachet comun de stimulare fiscală pentru a impulsiona economia și a evita o recesiune.

,,Uniunea Europeană este gată să folosească toate politicile disponibile dacă este necesar să ne apărăm creșterea în fața acestor riscuri de depreciere", afirma comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, într-o conferință comună cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

În acest sens, oficialul de la Bruxelles a apărat posibilitatea utilizării unui răspuns fiscal coordonat la nivel de state.

,,Trebuie să fie la momentul oportun. Nu poți lua decizia nici prea târziu, nici prea devreme", a subliniat Paolo Gentiloni, citat de Euroactiv.

O decizie finală privind utilizarea unei asemenea măsuri nu va veni mai devreme de 16 martie, când are loc reuniunea statelor membre ale zonei euro.

Spre comparație, președintele american Donald Trump ia în considerare scutirea de taxe pentru companiile aeriene şi de turism, anunță Reuters. Este vorba despre amânări fiscale pentru diminuarea daunelor economice, în condițiile în care economia mondială a scăzut în ultimele două săptămâni în urma crizei generate de epidemia de coronavirus.

Cum a fost afectată economia globală de epidemia de SARS din 2003

Economiștii au folosit epidemia de SARS din 2003, care a afectat în mult mai mică măsură populația, a avut o răspândire limitată la Asia, însă a avut o mai mare rată de mortalitate - drept grad de comparație pentru a analiza efectele ce ar putea fi înregistrate în prezent.

La acea vreme, epidemia a redus creșterea economică a Chinei cu o valoare estimată între 0,5 și 1% și a afectat economia globală cu o pierdere de circa 40 de miliarde de dolari (echivalentul a 0,1% din PIB-ul la nivel mondial), conform CNBC.

Doar că, atunci, economia Chinei reprezenta doar 4% din cea globală, în timp ce, în prezent, este echivalentul a 16,3%. Astfel, dacă epidemia de COVID-19 va avea aceleași efecte, atunci ele vor fi resimțite mai dur la nivelul economiei globale.

În plus, creșterea economică a Chinei este la un nivel mult mai redus decât în 2003, când Beinjingul venea după ani buni de dezvoltare economică accelerată, în timp ce valoarea actuală estimată la 6% este la cel mai mic nivel din 1990.

Toate aceste date pot fi influențate, de asemenea, și de evoluția epidemiei la nivel global, deoarece, în prezent, numărul infectărilor este mai ridicat în state precum Italia, Coreea de Sud sau Iran, în timp ce China înregistrează evoluții încurajatoare.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG