Linkuri accesibilitate

În drum spre summitul NATO de la Washington, Volodimir Zelenski semnează un acord de securitate cu Polonia


Președintele ucrainean Zelenski (stânga) strânge mâna premierului polonez Tusk după semnarea unui acord la Varșovia, pe 8 iulie.
Președintele ucrainean Zelenski (stânga) strânge mâna premierului polonez Tusk după semnarea unui acord la Varșovia, pe 8 iulie.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vizitat luni Varșovia în ajunul deplasării la Washington, unde începe marți summitul aniversar de 75 ani al NATO, la care țara lui vrea să adere.

Zelenski a fost asigurat de premierul polonez, Donald Tusk, că Ucraina are tot sprijinul țării sale pentru primirea în NATO și a semnat cu el un acord de cooperare în domeniul securității.

Cei doi lideri au vorbit, printre altele, despre planul înființării unei legiuni ucrainene în Polonia, în care Zelenski i-a invitat să se înroleze pe ucrainenii din diasporă.

Inițiativa vine pe fondul presiunilor Kievului asupra partenerilor cu cele mai mari comunități ucrainene, ca Polonia, Cehia sau Germania, cărora le cere să-i convingă pe bărbații ucraineni cu vârstă de înrolare să se repatrieze.

Convențiile internaționale interzic expulzarea cuiva doar pentru că este cerut la oaste în țara de baștină.

Întrevederea dintre Zelenski și Tusk a fost umbrită de atacurile rusești din cursul zilei de luni asupra unor orașe ucrainene, soldat cu zeci de morți și răniți.

Kievul spune că rușii au lovit un spital de copii din Kiev cu o rachetă de croazieră.

Cei doi lideri au ținut un moment de reculegere în memoria victimelor loviturilor rusești de luni.

Zelenski a spus că va cere convocarea Consiliului de Securitate ONU pentru discutarea atacului, care deja a început să fie condamnat de liderii țărilor care sprijină Ucraina invadată de ruși, ca și de Națiunile Unite.

Unul dintre primii lideri care și-au exprimat indignarea față de noile „crime de război” rusești a fost ministrul de Externe al Italiei, Antonio Tajani.

Ucraina cere de mulți ani să fie primită în NATO, acesta fiind și unul din motivele invocate de președintele rus, Vladimir Putin, pentru invadarea ei, în februarie 2022. Rusia insistă că Ucraina și alte țări din fosta Uniune Sovietică, inclusiv Republica Moldova, trebuie să rămână neutre.

Kievul spune că, dacă primirea sa în NATO ar fi avut loc deja, Moscova nu ar mai fi avut curajul să atace, temându-se de riposta aliaților în baza principiului „toți pentru unul, unul pentru toți”.

Este însă puțin probabil ca liderii celor 32 de țări din alianță să-i înmâneze lui Zelenski o invitație la summitul din 9-11 iunie. În schimb, se așteaptă o declarație fermă că aderarea va avea loc după încheierea ostilităților declanșate de Kremlin în urmă cu peste doi ani, iar până atunci Ucraina va avea sprijinul deplin al Occidentului pentru a contracara agresiunea rusească. (MȚ)

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG