Rata anuală a inflației în octombrie 2023, comparativ cu aceeași lună din anul precedent, a ajuns la 8,1%, transmite INS.
Pe categorii de produse, cele mai mari creșteri de prețuri față de acum un an au fost la servicii, care s-au scumpit cu peste 12%, urmate de mărfurile alimentare, care au crescut cu 8,8% și de cele nealimentare, cu o majorare de sub 7 procente.
Cea mai mare creștere de preț au avut-o serviciile aeriene, mai scumpe cu peste 25% față de octombrie 2022. Prețurile serviciilor medicale și al cazărilor au crescut și ele cu peste 16%.
La categoria alimente, cele mai mari creșteri de preț au fost la bere, peste 17%, pește proaspăt (16,8%) și conservele de pește (15,43%). Carnea de porc și de vită, conservele de carne sau de fructe, margarina și cartofii au avut și ele creșteri de peste 10 procente.
Dintre mărfurile nealimentare, cel mai tare s-au scumpit detergenții, cu aproape 24%, urmați de energia termică, peste 22% și de articolele de igienă, cosmetice, articole medicale și medicamente - toate cu majorări de peste 15%.
În schimb, prețul energiei electrice a scăzut cu 15%, iar cel al gazelor s-a menținut la același nivel.
Față de luna septembrie, prețurile au scăzut cu mai puțin de 1%.
Chiar dacă arată creșteri consistente de preț față de acum un an, rata anuală a inflației a ajuns în octombrie 2023 la un nivel mult mai scăzut față de cel de acum 12 luni - când era de 15,32% și mai ales față de finalul anului trecut.
Rata anuală a inflației în decembrie 2022 - care arăta creșterile de preț față de decembrie 2021 - ajungea la 16,32%, după care a început să scadă de la o lună la alta.
Pragul de 10% a fost depășit încă din aprilie 2022 - pentru prima dată în aproape 20 de ani - și a scăzut sub acest nivel abia în iulie anul acesta.
Tendința descrescătoare se va menține și în următoarele luni, însă ar urma să crească din nou la începutul anului viitor, ca urmare a introducerii de noi taxe și impozite, a transmis săptămâna trecută Banca Națională a României.
BNR a notat că există „incertitudini și riscuri însemnate la adresa perspectivei inflației”, cauzate de creșterile de taxe și impozite destinate accelerării consolidării bugetare, care ar putea fi suplimentate în perspectivă, dar și din evoluția cotației petrolului, în contextul conflictului din Orientul Mijlociu.