Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) anunță că 955 de cazuri cu tulpinile britanică, braziliană și sud-africană ale coronavirusului au fost confirmate în România până în 18 aprilie din 1502 secvențieri. Aceasta înseamnă circa 64% din lotul studiat. Dintre aceste cazuri, 27 de persoane au decedat, ceea ce înseamnă o mortalitate de2,82%.
Acum o lună, echipa de cercetare de la MedLife anunța că după secvențierea a 94 de probe, 88 au prezentat noua tulpină britanică, rezultat care indica o prevalență de 94%. În total, MedLife a secvențiat aproape 700 de probe, dintre care 239 au fost cu tulpina britanică și două cu cea africană.
Din lotul secvențiat acum de INSP, au fost confirmate 948 de cazuri cu tulpina britanică (B.1.1.7), 5 cu tulpina sud-africană (B.1.351) și 2 cu tulpina braziliană (P.1).
La unul dintre cazurile confirmate cu linia genetică B.1.1.7, având județ de infectare Suceava și la unul dintre cazurile confirmate cu linia genetică B.1.351, având județ de infectare Ilfov, a fost depistată mutația E484K.
„Mutația E484K nu reprezintă ea însăși o nouă variantă, ci este o mutație care a fost identificată inițial la varianta sud-africană (B.1.351), apoi braziliană B.1.1.28 (diferită de VOC B.1.351) și, mai recent, la cea britanică (B.1.1.7). Mutația se află în proteina spike și pare să aibă un impact asupra răspunsului imun al organismului și, posibil, asupra eficacității vaccinale, în sensul scăderii acesteia”, precizează INSP.
Cazul nou confirmat față de săptămâna precedentă cu varianta sud-africană (B.1.351) și mutația E484K este un bărbat în vârstă de 31 de ani din județul Ilfov, la care nu a fost precizată nicio legătură epidemiologică (istoric de călătorie, contact cu caz confirmat etc).
Cele 6 laboratoare care au raportat aceste rezultate sunt:
- INCDMM Cantacuzino;
- INBI ”Prof.Dr.Matei Balș”;
- MedLife;
- Universitatea “Ștefan cel Mare” Suceava;
- Institutul de Virusologie ” Ștefan S. Nicolau”;
- CRGM al SCJU Craiova
INSP arată că tulpina britanică are o ”răspândire extinsă și o transmitere comunitară”.
La finalul lunii martie, INSP a publicat un raport care arată că majoritatea cazurilor depistate la vremea respectivă-542 infectări- sunt la grupa de vârstă 45-54 de ani și că 87,5% din cazuri sunt la vârsta mai mare de 25 de ani.
În urma anchetelor epidemiologice realizate a reieșit că în 65% din cazuri nu există nicio legătură cu deplasări în afara României, ceea ce arată că transmiterea este comunitară.
Specialiștii institutului susțin că „sunt necesare eforturi conjugate pentru realizarea testării prin metoda RT-PCR specifică de variantă, urmând ca un set de probe să fie secvențiate”.
„Valul trei în Europa e alimentat în special de tulpina britanica B117, dar un potențial val patru va fi alimentat de tulpina sud-africană B1351. Germania, în particular, dar și alte țări din Europa, inclusiv România, riscă să vadă o curbă compusă din ambele tulpini, cum a avut Marea Britanie din tulpina „clasică" si cea britanică, val peste val”, spune medicul și cercetătorul Octavian Jurma, care s-a remarcat printr-o serie de predicții severe confirmate în timp privind evoluția epidemiei de coronavirus.
Până în acest moment, potrivit studiilor, vaccinurile utilizate în Europa - Pfizer, Moderna și AstraZeneca- sunt eficiente, într-o mare măsură, în privința infectărilor cu noua tulpină britanică și chiar împotriva celor din Africa de Sud și Brazilia.
Cele mai mari îngrijorări le generează tulpina din India, țară care se confruntă cu un val extrem de mare de infectări, doar joi au fost raportate peste 300.000 de cazuri în 24 de ore.