Linkuri accesibilitate

Analiză | Klaus Iohannis dă semnalul pentru plecarea ministrului Bode


Președintele Klaus Iohannis a făcut primele declarații care pot anunța plecarea ministrului Lucian Bode din guvern și prin care reamintește publicului rolul decisiv pe care îl va juca la rocada din luna mai, când numirea premierului este prerogativa sa.
Președintele Klaus Iohannis a făcut primele declarații care pot anunța plecarea ministrului Lucian Bode din guvern și prin care reamintește publicului rolul decisiv pe care îl va juca la rocada din luna mai, când numirea premierului este prerogativa sa.

Pentru prima oară după o prea îndelungată tăcere, președintele Klaus Iohannis iese din umbră cu declarații despre plagiatul ministrului Bode, „o problemă serioasă”, și despre intențiile sale privind numirea viitorului premier la rotativă. Declarațiile au pus pe jar PNL și coaliția de la putere.

Ignorată până acum de președinte în pofida scandalului public, chestiunea tezei de doctorat a lui Lucian Bode, despre care Comisia de Etică din Universitatea Babeș Bolyai a spus că este „profund viciată”, a adus prejudicii de imagine PNL, lucru care se vede în sondajele de opinie.

Prost a picat Klaus Iohannis, promotorul teoriei „toleranței zero” față de plagiat. Din aceste motive, dar și din calcule privind negocierile cu PSD în perspectiva rocadei din mai, președintele a dat un mesaj clar.

„Aceste probleme trebuie luate, după părerea mea, foarte în serios şi eu am încredere că PNL şi domnul Bode, personal, vor analiza aceste chestiuni şi impactul politic. Eu, personal, sincer, mă aştept ca cel târziu până la rotaţia guvernamentală să se ia o decizie clară în acest sens”, a spus Iohannis.

Iohannis îi face vânt pe scări lui Bode

Mesajul este, de fapt, o undă verde pentru înlăturarea ministrului de Interne, în jurul căruia, oficial, liberalii au făcut zid, poate și pentru că acesta este secretar general al partidului, funcție de mare greutate, practic numărul doi.

Sociologul Ovidiu Voicu susține că mesajul președintelui este mai mult decât o undă verde și că s-a hotărât să scape de Lucian Bode.

„Este mai mult decât o undă verde, este un brânci. Cel mai probabil, strategii cu care lucrează dl. Iohannis au măsurat și au constatat că dl Bode e mai mult o piatră de moară decât un agent util. S-a hotărât să scape de el într-un fel sau altul”, spune pentru Europa Liberă Ovidiu Voicu.

PNL aștepta un semnal de la președinte

Din informațiile Europei Libere, atmosfera în partid pe acest subiect este destul de încinsă, liberalii așteptând un astfel de semnal din partea președintelui. Foarte mulți în PNL, ne-a spus o sursă din partid, sunt conștienți că în relația cu social-democrații Lucian Bode este un punct de maximă vulnerabilitate. Unul din multele.

„Lumea a înțeles că până la rotativă, dl Bode trebuie să-și reevalueze decizia. Așa s-a înțeles. Președintele s-a uitat în sondaje și a văzut că problema de imagine cu plagiatul există”, ne-a spus sursa menționată.

Partidul va avea o discuție pe tema Bode, iar până la momentul rocadei se va lua o decizie, care va fi aceea a plecării lui Bode, dacă se va constata că acesta aduce un prejudiciu prea mare de imagine.

Dar după Lucian Bode nu o să plângă nimeni prea mult, pentru că a reușit să „deranjeze mai pe toată lumea, n-o să zică nimeni Bode, te rog, nu pleca. Or fi câțiva, dar semnalul dat de preșesdinte a fost așteptat de partid”, spune un liberal pentru Europa Liberă.

Chiar dacă nu o să plângă, plecarea lui Bode de la guvern ar putea să fie oricum tardivă. Recent a apărut un sondaj de opinie realizat de AtlasIntel, o companie braziliană, care arăta PNL pe poziția a treia, surclasat de AUR. Aceste date sunt confirmate de sondajele interne ale PNL, ne spune sursa citată.

Iohannis vrea să-și reafirme rolul pe scena politică

Nu doar declarațiile președintelui despre Lucian Bode au ridicat nivelul tensiunii pe scena politică, ci și cele despre rocadă. Mai ales că ele conțin un gramaj de incertitudine în ce privește numirea lui Marcel Ciolacu drept viitor premier

„Când coaliția va decide să facă o schimbare de guvern, se vor prezenta părțile interesate, îmi vor prezenta punctele de vedere și voi lua decizia cea mai bună pentru România”, a spus Iohannis.

Decizia cea mai bună nu înseamnă neapărat actualul lider al PSD, Marcel Ciolacu, poate fi orice altă persoană cu greutate din partid, cum ar fi, de exemplu, Sorin Grindeanu.

În acest moment pare însă greu de conceput ca PSD să avanseze un alt nume în afara celui al liderului partidului, situație în care președintele este obligat să facă nominalizarea care i se pune pe masă. Aceasta dacă nu vrea să rupă coaliția de guvernare și să provoace o nouă criză politică.

De altfel, chiar Marcel Ciolacu a spus că nu crede că președintele nu-l va numi premier. „Cred că am depăşit momentul ranchiunelor personale sau politice”, a declarat el, deși atacurile din ultima perioadă la adresa lui Klaus Iohannis arătau cu totul altceva.

Oricum, președintele a lăsat să se înțeleagă că nu are de gând să provoace vreo criză în coaliție, dacă ne raportăm la explicațiile date: „Această coaliție a apărut dintr-o nevoie, țara trebuie să fie guvernabilă și să aibă un guvern stabil”.

Stabilitatea pare a fi cuvântul de ordine al momentului, nu doar pentru președintele Iohannis, ci și pentru ceilalți doi lideri: Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. O stabilitate justificată de războiul din Ucraina, criza energetică sau de alte lebede negre care pot apărea la orizont.

Declarațiile președintelui pot fi interpretate și ca o încercare de a-și demonstra forța, punctând că nominalizarea premierului este prerogativa sa exclusivă, într-un context în care imaginea sa este destul de șifonată și începe să fie contestat în spatele ușilor închise chiar în PNL.

Dar, spune sociologul Ovidiu Voicu poate fi și o „ deschidere de negociere” atunci când va avea loc rocada și formarea următorului guvern.

PSD insistă să păstreze ministerul Transporturilor și liberalii nu ar vrea să renunțe la Virgil Popescu, ministrul Energiei, căruia însă social democrații i-au pus gând rău de mai mult timp.

Nu ar fi exclus ca acestă „deschidere de negociere” să cuprindă ministerul de Interne în situația în care locul va fi eliberat de Lucian Bode.

Pe de altă parte, apele în cele două partide sunt departe de a fi liniștite. În PNL, de exemplu, spune Robert Sighiartău, ar trebui să existe o evaluare a miniștrilor pentru a vedea cine va mai face parte din următorul guvern și cine nu.

„Până în rotativă trebuie să avem o evaluare a fiecărui ministru, astfel încât să vedem la nivel de percepție publică, din sondaje, dar și din părerile colegilor care sunt la firul ierbii și au contact cu cetățeanul, să vedem care ministru și-a făcut treaba și care nu, care are credibilitate ca să poată continua”.

O evaluare care ar declanșa probabil o luptă pentru putere în partid, din moment ce chiar poziția de lider a lui Ciucă este contestată, așa cum a arătat Europa Liberă.

Ceea ce vedem pe scena politică, inclusiv declarațiile președintelui Iohannis, reprezintă primele tentative de fixare a aliniamentelor în vederea bătăliilor electorale care vor urma.

Din perspectiva lui Ovidiu Voicu, cele două partide vor face „balet”, jucând pe rând rolul de opoziție unul în fața celuilalt, în așa fel încât să-și fidelizeze electoratul, pe de o parte, iar pe de alta, să deconteze cât mai puțin din eventualele eșecuri ale guvernării.

XS
SM
MD
LG