Linkuri accesibilitate

Iohannis îi cere premierului Dăncilă o nouă nominalizare de comisar european


Iohannis vrea să aprobe următoarea nominalizare de comisar european și să o treacă și prin Parlament.

Președintele Klaus Iohannis îi solicită premierului Viorica Dăncilă să facă o nouă nominalizare de comisar european, pe care președintele și Parlamentul să o aprobe, înainte de a fi trimisă la Bruxelles. Iohannis califică drept un „nou eșec major al guvernării PSD” respingerea Rovanei Plumb.

„Respingerea candidaturii Rovanei Plumb de către Comisia juridică a Parlamentului European reprezintă un nou eșec major al guvernării PSD, care aduce prejudicii României. Avem o nouă dovadă a incompetenței premierului Viorica Dăncilă, care a crezut că în Uniunea Europeană poți promova oameni în funcții de conducere pe baza recomandărilor de partid și a prieteniilor”, transmite președintele Klaus Iohannis, printr-un comunicat de presă.

Președintele susține că i-a transmis Vioricăi Dăncilă de la bun început să nu o nominalizeze pe Rovana Plumb pentru postul de comisar european, „întrucât nu îndeplinește criteriile de integritate și profesionalism. Exista un risc evident ca o asemenea nominalizare să fie respinsă în Parlamentul European și premierul avea obligația să îl evite”.

„Audierea în Comisia juridică a Parlamentului European este o procedură excepțională, care a fost folosită acum tocmai din cauza problemelor foarte serioase de integritate ale candidatului propus de PSD”, mai arată președintele Iohannis.

El îi solicită Vioricăi Dăncilă să retragă nominalizarea Rovanei Plumb și să vină cu una nouă: „PSD exportă incompetența peste granițele țării prin acțiuni politice repetate care afectează profund imaginea României. Pentru a nu amplifica prejudiciile aduse deja țării noastre, îi cer imperativ premierului Viorica Dăncilă să facă de urgență o nouă nominalizare pentru portofoliul de comisar european doar după acordul Președintelui României și cu avizul Parlamentului”.

Candidații României și Ungariei la postul de comisar european au fost respinși de Comisia Juridică a Parlamentului European, procesul de avizare a componenței Comisiei Europene fiind în acest moment blocat.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG