Linkuri accesibilitate

Rovana Plumb, conflict de interese la Bruxelles. „Dăncilă a fost avertizată că va fi o rușine”


Lovitura de grație pentru Rovana Plumb - banii din campanie refuzați la decont de AEP.
Lovitura de grație pentru Rovana Plumb - banii din campanie refuzați la decont de AEP.

Opoziția îi cere socoteală premierului Viorica Dăncilă, pentru că a insistat să o nominalizeze pe Rovana Plumb la postul de comisar european, fără să se consulte cu Klaus Iohannis. Plumb a fost atacată la audieri, pe subiectul banilor din campanie, nerambursați de AEP, dar și pe subiectul Belina.

Comisia juridică a Parlamentului European va trimite Comisiei Europene o scrisoare în care informează despre un conflict de interese în cazul Rovanei Plumb, fapt pentru care aceasta nu poate fi numită comisar european. Ar fi vorba despre împrumutul de 800.000 de lei pe care Plumb l-a luat de la o anume Elena Loghin, social-democrata sponsorizând cu aceeași sumă campania electorală a PSD la europarlamentare.

Respingerea unor candidați pentru posturile de comisar european în Comisia Juridică este o situație fără precedent, a declarat un purtător de cuvânt al Parlamentului European, pentru Politico. În acest moment, procesul de avizare a noii componențe a Comisiei Europene este blocat, după ce nominalizații României și Ungariei au fost respinși.

Comisia Juridică așteaptă acum un răspuns de la Ursula von der Leyen, la scrisoarea referitoare la respingerea celor doi.

„Procedura este suspendată”, a explicat Mina Andreeva, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, care a subliniat că decizia de astăzi „nu înseamnă neapărat că trebuie automat ca un nou candidat să fie propus”.

La audierile din Comisia Juridică, Rovana Plumb a fost întrebată despre banii folosiți de PSD în campania electorală de la alegerile europarlamentare, pe care Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a refuzat să îi deconteze, subiect despre care Europa Liberă a scris în exclusivitate, cu o zi înainte.

Europarlamentara PSD a primit întrebări și despre împrumutul de 800.000 de lei și cine este Elena Loghin, persoana de la care a luat banii. Plumb a spus că ce a făcut este legal și că Loghin este o cunoștință, care nu e membru PSD și nici persoană publică, conform unor surse de la Bruxelles, citate de Mediafax.

Plumb a mai fost întrebată și despre dosarul penal privind insula Belina, în care colegii săi parlamentari au refuzat să îi ridice imunitatea, pentru a putea fi cercetată de procurori. Un europarlamentar german a întrebat-o cum a returnat împrumuturile care îi apar în declarația de avere, dacă nu are veniturile cu care să le acopere.

Reacțiile politice din partea României au fost dure, însă deocamdată Viorica Dăncilă nu a comentat subiectul, nici președintele Klaus Iohannis.

Europarlamentarul USR-PLUS Dragoș Tudorache a declarat că a avertizat-o pe Viorica Dăncilă de faptul că Rovana Plumb „riscă să fie respinsă”: „Am spus, atunci, cu toată buna credință, că România se poate face de râs cu o asemenea nominalizare. Dar prim-ministrul a mers înainte cu varianta Plumb, considerând că postul de comisar european este al PSD și poate face ce vrea cu el. (...) Știrile care au făcut înconjurul lumii imediat după această decizie vorbesc despre respingerea candidatului României. Al României, doamna Dăncilă! Nu al lui Dragnea, nu al lui Dăncilă, nu al PSD!”.

Liderul PNL Ludovic Orban consideră că propunerea Rovanei Plumb de către Guvernului Dăncilă „a făcut România de rușine în Europa”, ea fiind făcută în ciuda solicitărilor potrivnice.

„Candidatura Rovanei Plumb a fost contestată încă de la început din cauza problemelor de integritate, fiind cea pentru care PSD a blocat ancheta penală printr-un vot politic în Parlament. La aceasta s-au adăugat contradicțiile din declarația de avere și interese, precum și incapacitatea de a demonstra cheltuirea legală a unor sume de bani declarate ca împrumuturi în campania pentru europarlamentare”, a arătat Orban într-un comunicat de presă.

Orban îi solicită premierului Viorica Dăncilă să nu nominalizeze alt candidat pentru postul de comisar european, fără să se consulte și să aibă acordul președintelui Klaus Iohannis.

Președintele USR Dan Barna i-a cerut președintelui Klaus Iohannis să se implice în nominalizarea unui nou comisar european.

„Încăpățânarea dvs, dnă Viorica Dăncilă, să mențineți nominalizarea Rovanei Plumb, deși inclusiv colegii mei europarlamentari v-au avertizat că nu va trece din cauza problemelor de integritate, a făcut din nou ca România să fie oaia neagră a Europei. Candidata dvs. nu a fost în stare să-și explice averea în Comisia Juridică a Parlamentului European”, a scris Dan Barna, pe Facebook.

Într-un mesaj pe pagina de Facebook a partidului, USR cere demisia Vioricăi Dăncilă, pentru că PSD „a vrut să exporte corupția în Europa și s-a făcut de râs”.

Președintele Camerei Deputaților, social-democratul Marcel Ciolacu, a evitat să comenteze respingerea Rovanei Plumb. „Știți la fel de bine ca și mine că Partidul Social Democrat are nu o variantă, ci 10 variante pentru comisar”, a spus el, întrebat dacă există variante de înlocuire a candidatului la această funcție.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG