Linkuri accesibilitate

Iohannis: L-am desemnat pe Ludovic Orban pentru funcția de prim-ministru. Am promisiuni de la toate partidele privind votul în parlament


Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat vineri pe Ludovic Orban, actualul premier interimar, să ocupe funcția de prim ministru. Desemnarea are loc pe fondul crizei date de epidemia de coronavirus și de cea generată de un senator PNL care a băgat guvernul în izolare, cu tot cu premier.

Declarațiile președintelui Klaus Iohannis după consultările cu partidele parlamentare privind desemnarea unui premier:

 • Am finalizat runda de consultări cu partidele și grupurile parlamentare. Având în vedere situația specială, generată de apariția coronavirusului în România, am decis și am făcut aceste consultări sub formă de teleconferință.
 • Am discutat cu toate partidele și cu toate grupurile parlamentare și pot să trag, în acest moment, câteva concluzii.
 • Prima – toate, repet, toate discuțiile au fost foarte bune, foarte constructive. Toate abordările politicienilor cu care am discutat au fost abordări consistente, mature și constructive.
 • Toată lumea a înțeles că suntem într-o situație foarte specială, într-o situație de criză, în care nu este loc de răfuieli politice, ci este nevoie de soluții, și asta foarte urgent.
 • În cadrul acestor consultări, am primit o singură propunere pentru o persoană care să fie desemnată prim-ministru și revin imediat la acest nume.
 • Avem, în momentul de față și acum când vorbim, un guvern în funcțiune. Guvernul Ludovic Orban, care a lucrat foarte serios și foarte bine de la învestire și până în ziua de astăzi, indiferent dacă a lucrat cu puteri depline sau interimar.
 • Acest guvern a lucrat foarte bine de când a început criza generată de coronavirus. Am luat împreună măsurile cele mai potrivite, la timpul potrivit, și rezultatele se văd. Avem relativ puține cazuri de infecție cu coronavirus în România și ne dorim să gestionăm criza eficient și în continuare.
 • Este imposibil de imaginat ca, în timpul acestei lupte, unde noi formăm o echipă serioasă - deci, este imposibil de imaginat să schimbăm totul peste noapte, fiindcă atunci nimic n-ar mai funcționa.
 • Așadar, singura propunere pe care am primit-o este Ludovic Orban și, în consecință, l-am desemnat pe domnul Ludovic Orban pentru poziția de Prim-ministru al Guvernului.
 • Am promisiuni de la toate partidele politice că se vor implica în Parlament pentru a trece cu mare celeritate prin toate procedurile parlamentare, în așa fel încât în foarte scurt timp, posibil deja mâine, să avem votul de învestire a Guvernului Orban. Un vot care, sigur, se va da în condiții foarte speciale, dar am toată încrederea că Parlamentul are toate datele și are toate posibilitățile pentru a trece cu bine prin această procedură.
 • Mă aștept, de la toate partidele, de la toți politicienii responsabili din Parlamentul României să fie parte a acestui efort comun de rezolvare a situației, de finalizare a acestei crize politice, în așa fel încât să putem să ne concentrăm sută la sută pe combaterea infecțiilor cu coronavirus.

(sublinierile aparțin redacției)

Cu întreaga întreaga conducere a PNL în izolare și o alertă de infectare cu cornavirus în interiorul Guvernului și al Senatului, președintele Iohannis a decis să mute consultările cu partidele parlamentare în sistem de teleconferință.

„Având în vedere situația actuală, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a decis să țină consultările cu partidele parlamentare, în vederea desemnării candidatului pentru funcția de Prim-ministru, prin sistem de teleconferință", a transmis Administrația Prezidențială.

Premierul interimar Ludovic Orban a anunțat că liberalii nu vor mai merge la consultările de la Cotroceni, iar întreaga conducere se va retrage în izolare pentru că senatorul Virgil Chițac a fost depistat pozitiv cu coronavirus.

Chițac a intrat în contact direct cu membri ai guvernului, care, la rândul lor, s-au văzut cu președintele Iohannis în ultimele zile.

Klaus Iohannis a decis să convoace consultările parlamentare după ce, joi, Florin Cîțu a renunțat la mandatul de premier desemnat cu jumătate de oră înainte de plenul Parlamentului.

 • 16x9 Image

  Dora Vulcan

  Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG