Linkuri accesibilitate

Iohannis cere clarificări UDMR pentru discursul lui Viktor Orbán, de la Tușnad. Replica lui Kelemen Hunor


Președintele Klaus Iohannis a declrat vineri că UDMR ar trebui să vină cu precizări dacă este sau nu de acord cu declarațiile liderului maghiar Viktor Orban.
Președintele Klaus Iohannis a declrat vineri că UDMR ar trebui să vină cu precizări dacă este sau nu de acord cu declarațiile liderului maghiar Viktor Orban.

Peşedintele Klaus Iohannis a afirmat, vineri, întrebat despre discursul lui Viktor Orbán, că „este o eroare majoră şi este inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor”.

Președintele crede că UDMR ar trebui să vină cu explicații, fără a genera însă o criză guvernamentală, dar a spus că o discuție trebuie să aibă loc inclusiv la nivelul coaliției de guvernare.

În replică, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a spus că declarațiile premierului ungar nu au legătură cu România, cu guvernarea de la București și, în consecință, nu au incidență asupra funcționării coaliției de guvernare.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că se disociază de ideile enunţate de liderul de la Budapesta.

„În principiu este greşit, este o eroare majoră şi este inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor, o teorie care a dus la cea mai teribilă catastrofă a Secoului XX, la al Doilea Război Mondial. Nu poate fi acceptat în niciun fel ca un demnitar european să vină cu o astfel de teorie”, a declarat Klaus Iohannis.

Întrebat dacă UDMR nu ar trebui să iasă de la guvernare după discursul premierului Viktor Orbán de la Băile Tuşnad, Klaus Iohannis a spus că acest partid ar trebui să vină cu clarificări, dar că nu este nevoie de o criză guvernamentală.

„Eu cred că este nevoie de clarificări publice din partea UDMR, fiindcă la acel eveniment a fost prezentă o parte semnificativă din conducerea şi din rândul UDMR. Ei vor trebui să explice dacă au fost de acord cu conţinutul acelui discurs pe care l-au aplaudat, ceea ce ar fi extrem de complicat, sau dacă nu au înţeles despre ce se vorbeşte şi au aplaudat pur şi simplu generic personajul care a ţinut discursul. Oricare ar fi explicaţia, ea trebuie să existe şi cred că trebuie să existe o discuţie clarificatoare inclusiv în coaliţia de guvernare", a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni, în conferinţa de presă comună cu omologul din Republica Moldova, Maia Sandu.

Preşedintele a mai spus că „este la fel de regretabil că un înalt demnitar european vine pe scena politică cu un discurs anti-european”.

„E eronat, greşit şi inacceptabil indiferent unde se află această scenă. Faptul că scena s-a aflat în Transilvania arată că e o problemă pentru noi. Între timp, e adevărat că premierul Orbán, pe o altă scenă, în Viena, a încercat să retragă într-un fel afirmaţiile sau să le reinterpreteze, ceea ce e un semn că şi-a dat seama că aşa ceva nu merge în Europa. Nu e rolul şi rostul meu să dau lecţii de politică sau oratorie unui înalt demnitar european, dar nu pot să nu mă disociez clar public de ideile vehiculate acolo”, a mai declarat Iohannis.

Demnitarul român a spus că nu își dorește nimeni o criză guvernamentală, pentru că Viktor Orbán a avut un discurs eronat, dar că aceste lucruri trebuie spuse.

„Pe de altă parte, nu îşi doreşte nimeni să provoace o criză guvernamentală pentru că un înalt demnitar străin a avut un discurs eronat, dar nu putem să ne facem că acele lucruri nu au fost spuse, cum nu putem să ne prefacem că acele lucruri spuse nu au fost aplaudate”, a mai declarat Klaus Iohannis.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, care a participat la reuniunea de la Băile Tușnad a declarat joi pentru presa maghiară că discursul lui Orban „nu a fost rasist sau putinist”, luându-i astfel apărarea lui premierului maghiar. Declarațiile lui Hunor au fost făcute într-un interviu pentru publicația Maszol, după cum a punctat G4Media.

Declarațiile lui Klaus Iohannis vin la o zi după ce premierul Nicolae Ciucă a declarat la Alba Iulia că „astfel de declarații nedorite nu își au locul într-o Europă unde 27 de țări trăiesc în pace”.

„De aici, din inima Ardealului, doresc să întăresc mesajul meu pentru toleranță, înțelepciune, solidaritate, respectarea valorilor europene și am convingerea că noi toți, uitându-ne în istorie, putem să înțelegem că ceea ce ne unește e mult mai important și mai puternic decât ceea ce ne dezbină”, a declarat joi premierul.

Primul care a luat poziție față de discursul lui Viktor Orbán de la Băile Tușnad a fost Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României. Acesta a declarat la Digi24 că este regretabil că „astfel de idei sunt propagate de pe teritoriul României, în contextul global complex pe care trebuie să îl înfruntăm cu toții, mai ales că pozițiile noastre oficiale sunt diferite de aceste teze”.

„E clar că nu putem fi de acord cu ele. Nu mai spun de declarațiile privind rasele, care nu sunt acceptabile”, a transmis luni ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu.

Kelemen Hunor: Declarațiile lui Viktor Orban nu au legătură cu stabilitatea coaliției din România

Vineri, Kelemen Hunor a revenit după declarațiile făcute de Iohannis și a spus că nu este cazul să se discute despre o criză în coaliţia de guvernare, pentru că Uniunea şi-a îndeplinit până în prezent toate obligaţiile asumate alături de parteneri.

„Nu trebuie să vorbim în niciun caz despre o criză în coaliţie. O criză în coaliţie este dacă nu se respectă programul de guvernare, dacă nu se respectă acordul de coaliţie, dacă nu putem să ne înţelegem pe subiecte din programul de guvernare, de pe agenda noastră politică, dacă cineva dintre noi face ceva împotriva intereselor generale sau specifice ale României şi nu este cazul în coaliţie. Fiecare şi-a făcut treaba, discutăm, punem în aplicare programul de guvernare, căutăm soluţii la problemele cetăţenilor şi la problemele cu care ne confruntăm cu toţii, dar un conflict în interiorul coaliţiei pe un discurs al unui om politic, indiferent cine e acel om politic din Uniunea Europeană, nu cred că este cazul, că nu lezează, nu atinge în niciun fel coaliţia, performanţele coaliţiei”, a declarat Kelemen Hunor pentru Agerpres.

Mai mult, spune Kelemen, premierul ungar nu s-a referit în discursul său de la Tușnad la România și la autorităţile de la Bucureşti, pentru ca declarațiile sale să poată pune sub semnul întrebării stabilitatea coaliției de guvernare din România, din care face parte și partidul său.

„Orban n-a vorbit de România, Orban n-a vorbit de Guvernul României, de coaliţie, deci nu există motiv pentru care să fie o chestiune de tensiune în coaliţie. Deci, se poate discuta în coaliţie ceea ce a spus Orban, eu sunt pregătit pentru orice discuţie", a declarat liderul UDMR.

Kelemen Hunor a reafirmat poziţia „extrem de clară" a UDMR de condamnare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

„Nu suntem de acord cu războiul, nu suntem de acord cu nicio modalitate de a ataca un stat suveran şi, din acest punct de vedere, n-am avut şi nu avem dispute în coaliţie. Deci, cu toţii suntem de acord cu această poziţie de la bun început. De altfel, poţi să critici anumite decizii luate de colegii tăi la nivel de Uniune Europeană, unde, sigur, şefi de stat şi de guvern reprezintă Uniunea Europeană, ei iau decizii împreună, ei iau decizii în consens, e cultura consensului în Uniune. Asta nu înseamnă că nu poţi să critici anumite atitudini. Poţi să critici. Şi România poate critica, şi Ungaria poate critica, şi Franţa şi toţi cei care sunt în Uniune, fiindcă nici în tratatele europene, nici în tratatele de aderare nu scrie nicăieri că libertatea de exprimare şi libertatea de a avea o opinie nuanţată, diferită sunt interzise. Nu există aşa ceva!", a subliniat vicepremierul.

Potrivit preşedintelui UDMR oricâte dispute pe acest subiect vor exista în Uniunea Europeană pe acest subiect, ele nu privesc coaliţia de guvernare din România și nici nu trebuie să pună în discuție stabilitatea ei.

„Am văzut că mulţi au sărit: 'Trebuie scos UDMR de la guvernare'. Dar de ce? Pentru declaraţiile noastre, pentru acţiunea sau inacţiunea noastră în Guvern, pentru respectarea sau nerespectarea programului de guvernare, acordului de coaliţie şi a intereselor Guvernului şi a ţării, da, ok. Putem să căutăm sancţiuni, putem să căutăm fel de fel de chestiuni legate de funcţionarea, de îmbunătăţirea coaliţiei, dar aici nu este cazul. Da, să avem o discuţie, nu avem nimic împotrivă, când spune cineva la o şedinţă ulterioară a coaliţiei, se poate discuta. E un subiect important, am înţeles, dar nimeni nu poate spune în acest moment că UDMR sau liderii Uniunii n-au respectat partenerii din coaliţie, n-au respectat acordul din coaliţie, programul de guvernare şi au acţionat împotriva intereselor generale şi specifice ale României pe undeva. Asta nu se poate spune", a susţinut Kelemen Hunor.

Liderul UDMR spune că, dimpotrivă, și-ar dori ca tot mai mulți lideri din UE să vină în România pentru a-şi prezenta viziunea.

„Eu mi-aş dori să vină în România cât mai mulţi lideri din Uniunea Europeană, să se audă foarte multe păreri şi viziuni despre ce ne aşteaptă, cum vrem să facem să fie mai uşor pentru cetăţenii statelor din Uniune şi cred că am fi cu toţii mai aproape de adevăr, dacă am asculta foarte multe puncte de vedere, indiferent dacă suntem sau nu de acord cu ele. Deci, putem clarifica această poziţie, eu cred că poziţiile noastre sunt extrem de transparente şi, sigur, încercăm să răspundem la toate întrebările formulate", a precizat vicepremierul.

Kelemen a amintit că Viktor Orban a făcut a clarificat ulterior, la Viena, declarațiile făcute la Tuşnad, susținând că condamnă rasismul şi că declarația sa a fost interpretată greșit și scoasă din context.

El spune că aplauzele cu care a fost primit discursul lui Orban nu dovedesc decât politeșe, simplă simpatie și nu neapărat acord față de discursul pe fond al premierului ungar.

„În ceea ce priveşte prezenţa colegilor, acolo au fost foarte mulţi oameni, merg din curiozitate, sunt curioşi ce declară un om politic, ce declară premierul Orban, aşa cum erau curioşi foarte mulţi care n-au fost prezenţi la Tuşnad şi au urmărit prin internet sau au citit ulterior - români, maghiari. Sigur, oamenii merg acolo şi aplaudă şi aceste aplauze sunt de foarte multe feluri. Unii aplaudă din respect, alţii aplaudă din simpatie, alţii sunt de acord total sau parţial cu cele spuse şi aplaudă. Care ar fi problema din acest punct de vedere? Probabil că fiecare aplaudă din alte considerente, care fac un mixt de argumente, ar trebui să-l întrebi pe fiecare de ce aplaudă. Deci, sunt multe motive. Şi eu dacă mă duc la un spectacol aplaud şi dacă îmi place în totalitate şi dacă îmi place parţial. Chiar nu văd sensul de ce să explicăm, să spunem cine de ce aplaudă un discurs. Este un lucru aproape firesc, dacă te duci la un astfel de eveniment aplauzi şi dacă ai fost de acord, şi dacă n-ai fost de acord", a declarat preşedintele UDMR.

Ce a spus Viktor Orbán la Băile Tușnad

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a declarat sâmbătă, la Băile Tuşnad, că lumea se află într-un deceniu al pericolelor şi primejdiilor şi crede că piloanele civilizaţiei occidentale vor începe să se dărâme.

Viktor Orbán consideră că printre cele mai spinoase probleme cu care se confruntă Europa se numără criza demografică, criza spiritualităţii, a puterii Occidentului, dar şi o criză politică, amintind printre altele că Europa a pierdut controlul asupra resurselor de energie şi materiilor prime, „atât de necesare pentru a susţine performanţa economică”.

Liderul maghiar a spus că fenomenul migraţionist a împărţit Europa în două şi că există o bătălie între aceste două părţi.

„Problema cea mai spinoasă continuă să fie problema demografică. Sunt mai multe înmormântări decât naşteri. A doua provocare este fenomenul migraţionist, care a împărţit Europa în două. Fenomenul migraţionist a împărţit în două Europa. Pur si simplu Occidentul s-a destrămat, s-a împărţit în două. Într-o parte avem ţări, naţiuni, unde avem europeni şi non-europeni, care trăiesc laolaltă. Acele state nu mai sunt naţiuni, acolo sunt niste conglomerate de popoare. Nu mai putem vorbi, zic eu, de Occident, este vorba despre o structură post-occidentală şi, conform regulilor matematicii, o se se întâmple acea mare schimbare demografică. În acea parte a a continentului nostru (...), procentajul populaţiei non-europene va creşte peste 50%. Şi avem cealaltă parte a Europei, a Occidentului, Europa Centrală şi de Est, adică este vorba despre noi”, a spus Viktor Orbán.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG