Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis spune că noul ambasador american este dispus să se implice „total” în dezvoltarea Parteneriatului strategic


Președintele Klaus Iohannis și noul ambasador al SUA, Adrian Zuckerman
Președintele Klaus Iohannis și noul ambasador al SUA, Adrian Zuckerman

Președintele Klaus Iohannis l-a primit, marți, la Palatul Cotroceni, pe noul ambasador al SUA , Adrian Zuckerman, care a prezentat scrisorile de acreditare, cei doi având o discuție pe tema continuării Parteneriatului strategic România-SUA și a atragerii investitorilor americani.

Domnul ambasador este foarte dispus să se implice total în dezvoltarea tuturor aspectelor acestui Parteneriat. Am reiterat împreună aspectele cele mai importate, întâlnirile pe care le-am avut cu președintele Trump, faptul că România în NATO este un partener serios, credibil, care își alocă resursele promise”, a spus președintele Iohannis.

Klaus Iohannis și ambasadorul Adrian Zuckerman au discutat și despre atragerea de investiții, convenind să continue „într-un ritm accelerat“ demersurile pentru a convinge oamenii de afaceri americani. „Evident că și domeniul energiei face parte din domeniile care sunt de interes și pentru noi, și pentru partea americană“, a răspuns președintele Iohannis la întrebarea dacă este vizat și domeniul energetic.

Ambasadorul Adrian Zuckerman va avea o întrevedere și cu premierul Ludovic Orban, la ora 16.00.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, s-a întâlnit la finele săptămânii trecute pe noul ambasador al Statelor Unite, Adrian Zuckerman. Discuțiile s-au axat pe implementarea deciziilor strategice adoptate în domeniul securității energetice și cel 5G, cât și asupra obiectivului României de a accede la Programul Visa Waiver.

La rândul său, noul ambasador al SUA Adrian Zuckerman „a exprimat angajamentul său ferm de a contribui la dezvoltarea puternică a Parteneriatului Strategic, subliniind aprecierea de care România se bucură din partea președintelui Donald Trump și la nivelul întregii Administrații a SUA”.

Ambasada SUA la București a anunțat, pe Facebook, că Hans Klemm și-a încheiat mandatul de ambasador și a plecat, sâmbătă, din România. Diplomatul a mulțumit românilor pentru căldura cu care a fost primit peste tot în țară.

Noul ambasador s-a născut la București și vorbește limba română. Povestea lui începe cu cea a părinților săi, adolescenți în anii celui de-al doilea război mondial, ale căror familii au fost dizlocate și care au pierdut proprietăți, odată cu venirea comuniștilor la putere. În ciuda acestei situații vitrege și a antisemitismului, cei doi au făcut facultăți, devenind în cele din urmă unul cercetător la Universitatea din București și mama - cercetătoare în domeniul endocrinologiei. De dragul copilului lor, ei au decis să solicite imigrarea, suferind consecințele pierderii locurilor de muncă și alte privațiuni. Atunci când Adrian Zuckerman avea nouă ani, au primit aprobarea să părăsească țara, ajungând în America, în mai 1966, tatălui fiindu-i oferit postul de asistent universitar la prestigioasa școală de medicină a Universității Yale. Și așa a început visul american al familiei, care, într-un fel, închide acum cercul speranței cu numirea lui Adrian Zuckerman ca ambasador american în țara din care provine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG