Linkuri accesibilitate

Kristalina Georgieva, în fruntea FMI


Noua directoare a FMI, Kristalina Georgieva

Pentru prima dată Bulgaria va avea un reprezentant în fruntea unei mari instituții economice internaționale – FMI, cu 189 de țări membre.

Primul ministru Boiko Borisov a calificat alegerea Kristalinei Georgieva în postul de director executiv al FMI drept un mare succes al Bulgariei. El și-a exprimat convingerea că va conduce cu succes una din instituțiile mondiale cele mai importante.

Cariera Kristalinei Georgieva are la activ posturi în Banca Mondială, Comisia Europeană, culminând cu alegerea sa în postul de director executiv al FMI.

Ea a absolvit Institutul economic din Sofia, unde a fost cadru didactic în perioada 1977-1993. A predat la London School of Economics și la Universitatea Națională a Australiei.

În 1986 a susținut teza de doctorat având ca temă „Politici de mediu și creșterea economică în SUA”. În 1991 și-a continuat studiile la Institutul tehnologic de la Massachusetts.

În 1993 și-a început cariera la Banca mondială. A condus oficiul de la Moscova și Programul de dezvoltare al băncii. În 2010-2014 a fost comisar îar în 2014-2017 vicepreședinta și comisar pentru probleme de buget și resurse umane al Comisiei europene. Din 2017 este director executiv al Băncii mondiale.

„Sarcina mea nr.1 este minimizarea riscului apariției unor crize în condițiile unor tensiuni comerciale și a agravării problemei datoriilor”, a declarat Georgieva. Alte priorități sunt problema inegalităților, riscurile de mediu și accelerarea schimbărilor tehnologice. Dorim economii naționale cât mai puternice cu nivel de trai în creștere, a spus noul director executiv al FMI. „Instituția va juca un rol important în menținerea stabilității economiei mondiale.”

Prestigioasa publicație britanică „Financial Times” a scris că după o carieră vertiginoasă la Washington și Bruxelles Kristalina Georgieva a preluat conducerea creditorului mondial. Ea se bucură de sprijinul Uniunii Europene și a SUA și practic nu a avut concurenți pentru postul ocupat până nu de mult de Christine Lagarde.

Comisarul european Margrethe Vestager a declarat – „Este o persoană extraordinară. Nu caută, dar nici nu fuge de conflicte. Are un instinct politic ireproșabil și calitatea de a elabora politici de consens.”

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG