Linkuri accesibilitate

La spitalul din Găești vaccinarea e la liber. Ce spune coordonatorul campaniei de vaccinare


România - Vaccinare la Găești

La centrul de vaccinare de la spitalul din Găești se imunizează împotriva SARS-CoV-2 oricine dorește, nu doar cadrele medicale. Managerul spitalul și-a motivat decizia, deși în prima etapă doar cadrele medicale pot fi imunizate, prin faptul că nu s-au prezentat cadrele medicale programate la vaccinare și nu vrea să arunce dozele de ser neutilizat.

„Cine vrea să se vaccineze. Ne rămân doze și decât să le arunc, mai bine le fac la cine vrea să se vaccineze. Ăsta e raționamentul pentru că el, după ce i-ai făcut diluția, din acel flacon cu diluția se pot vaccina cinci persoane. Dacă ai vaccinat una și ai terminat vaccinarea, rămâi cu patru doze care se aruncă. Este 12 euro o doză și e păcat de ele, și atunci am zis că le fac la cine dorește să se vaccineze”, a declarat Laurențiu Belușică, managerul spitalului din Găești, la Realitatea Plus.

"Ieri am început. Sunt doritori, sunt foarte mulți. De ieri, de azi încolo facem treaba asta. Oamenii care au venit nu sunt voluntari. (...) Nu numai cadre medicale. Oricine dorește să se vaccineze", a mai spus managerul.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță spune că nu e o tragedie că au fost vaccinate persoane care nu se încadrează în prima etapă de vaccinare, dar că ar putea fi vorba și de management defectuos.

„Am luat și noi la cunoștință de situația de la spitalul din Găești și pot să vă spun următoarele lucruri: faptul că au fost vaccinate astăzi persoane care nu aparțin etapei 1 nu este o tragedie. Până la urmă important este ca au fost vaccinate. Faptul că nu s-au respectat procedurile și anume beneficiarii vaccinurilor să fie cei din etapa 1, așa cum prevede strategia, pentru că nu întâmplător această etapizare a fost făcută tocmai pentru a echilibra disponibilitatea reală a vaccinurilor cu persoanele care au cea mai mare nevoie să fie vaccinate în această perioadă, acest aspect urmează să fie verificat. Din acest punct de vedere vorbim local de un management defectuos”, a spus marți președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță, într-o conferință de presă.

Gheorghiță spune, însă, că din vaccinurile rămase ar putea fi imunizați cei programați a doua zi. Cu toate acestea, managerul spitalului vorbește de faptul că o doză mai poate rezista cel mult trei ore: „(...) doza este valabilă 3 ore dupa ce am diluat-o”, motiv pentru care preferă să-i cheme pe cei care sunt în aproprierea spitalului Găești.

Cât privește cadrul legale, medicul a spus că preferă să fie luat „pe sus”, decât să arunce dozele nefolosite și care odată diluate intră într-un circuit de degradare în care nu mai pot fi folosite.

„În teorie, pe etapa asta avem doar cadrele medicale, strict. Bun, și dacă dumneavoastră rămâneți cu două doze de vaccin, ce faceți cu ele? Spuneți-mi și mie. (...) Vă întreb eu pe dvs. Dumneavoastră vaccinați? Aveți un flacon cu 5 doze. Vaccinați un om, rămâneți cu 4 doze. Ce faceți cu ele? (...) Se aruncă! Se aruncă! Se aruncă, da? Și eu, Belușică Laurențiu, nu vreau să le arunc. Uite, nu vreau. Da? Să vină să mă ia pe sus SRI, cine vor ei!"

Vaccinul scos de la temperatura de -80 de grade, se poate păstra cinci zile într-un frigider normal și cinci ore după ce a fost scos din frigider. Dintr-un flacon se pot face 5 vaccinuri.

„A fost deschis azi si centrul de vaccinare din spitalul Gaesti. Administram vaccinul anticovid oricarei persoane care se prezinta voluntar la centru”, a scris Laurențiu Belușică pe Facebook.

XS
SM
MD
LG