Linkuri accesibilitate

Legile Educației, tot în impas. Ministrul Ligia Deca spunea că are acordul Coaliției, deși PSD nu aprobă admiterea la liceu


Săptămâna trecută, Ligia Deca s-a îmbolnăvit de COVID-19, iar Legile Educației nu au mai fost citite în ședința de Guvern.
Săptămâna trecută, Ligia Deca s-a îmbolnăvit de COVID-19, iar Legile Educației nu au mai fost citite în ședința de Guvern.

La o lună de când au fost prezentate public, Legile Educației nu au trecut nici prin Guvern și nici nu au obținut acordul total al partidelor de coaliție. Europa Liberă a aflat asupra căror puncte din lege încă sunt disensiuni, în ciuda asigurărilor date de ministrul Deca.

La șase luni de când a fost numită ministru al Educației, Ligia Deca nu reușește să obțină acordul clar al PSD, ca să treacă pachetul de legi prin Parlament, rapid și fără emoții.

Reforma „România Educată” pe care președintele Klaus Iohannis a promis-o încă din primul mandat este în continuare blocată, iar fostul său consilier pe probleme de învățământ, acum ministru, nu a obținut nici susținerea politică necesară și nici acordul părților împlicate direct - elevi, profesori, părinți.

Parcursul unei reforme marcate de dezbateri, controverse și disensiuni

Pe 27 februarie 2023, Ligia Deca estima că Legile Educației vor fi adoptate de Guvern până pe 8 martie, iar apoi vor ajunge în Parlament. Parcursul anunțat de ministru e departe de a se fi realizat.

Pe 9 martie, ministrul Educației spunea că „aceste legi au fost deja în dezbatere în cadrul Coaliţiei, ele beneficiază de sprijin”.

În realitate nu se întâmplă așa, nu există un acord total, mai ales din partea PSD, care abia așteaptă ca legile să ajungă în Parlament pentru a fi modificate, potrivit informațiilor obținute de Europa Liberă.

PSD are în continuare mai multe nemulțumiri, printre care și admiterea la liceu.

Săptămâna trecută, pachetul legislativ ar fi trebuit să treacă prin ședința de Guvern și să fie trimis la Parlament. Pentru că ministrul Educației s-a îmbolnăvit, totul a rămas în stand-by.

Alfred Simonis: Partidele au agreat oarecum un draft, dar nu înseamnă că nu poate fi schimbat

Parlamentarul Alfred Simonis, șeful grupului parlamentar PSD, arată că partidele din Coaliție „au agreat oarecum un draft”, dar „asta nu înseamnă că nu pot surveni modificări la un moment dat în Parlament, în măsura în care colegii specialiști ne vor convinge.”

„Nu plecăm de la premisa că ceea ce s-a făcut e neapărat perfect și nu mai poate suferi modificări”, a spus Alfred Simonis.

„Trebuie să vedem care sunt problemele legii, ce ne spune Consiliul Legislativ, ce ne spun specialiștii din comisiile de educație din cele două camere și abia apoi putem ști în cât timp pot fi adoptate. Important este să iasă o lege bună”.

PSD nu se grăbește. Natalia Intotero: Nu putem să adoptăm legile fără nicio discuție

Săptămâna trecută, parlamentarii PSD s-au întâlnit cu asociațiile de părinți, elevi, studenți, oameni de afaceri și au discutat despre amendamentele și nemulțumirile acestora.

„Pentru admitere sunt mai multe discuții. Analizăm toate amendamentele și le discutăm în plen. După ce sunt adunate toate amendamentele o să prezint punctul nostru de vedere și conducerii partidului”, a spus deputata PSD Natalia Intotero, președinta Comisiei de Învățământ.

„Nu putem să venim așa să adoptăm legile fără nicio discuție, tocmai de aceea ne consultăm cu toți actorii implicați. Dacă tot vrem să facem legea asta, hai să o facem cât mai bună, să nu trebuiască să o shimbăm apoi de sute de ori, să nu mai înțeleagă nimeni nimic”, a adăugat Intotero.

Pe lângă admiterea la liceu, șefa Comisiei de Învățământ de la Camera Deputaților susține că mai sunt și alte teme de discutat: desființarea inspectotarelor școlare și creșterea numărului de angajați la ARACIS.

„De ce să crești numărul angajaților de la 30 la 300?! Mai bine de banii aia mai aduci medici de medicină școlară. Hai să aducem mai mulți consilieri școlari să lucrăm cu copiii de când sunt mai micuți, să încercăm să le descoperim vocația”.

La întâlnirile dintre parlamentarii PSD și actorii din sistem, a participat și Florian Lixandru – secretar de stat PSD pentru Învățământul preuniversitar.

„Discuția despre admitere a rămas în suspensie, dar rămâne să se decidă în Parlament, părerile sunt împărțite”, a spus Lixandru.

Szabó Ödön, UDMR: Admiterea la liceu este un compromis

Membru în Comisia de Învățământ, deputatul Szabó Ödön spune că, în ceea ce privește admiterea la liceu, UDMR e de acord cu propunerea Ministerului Educației.

„Eu cred că este mai echitabil acest sistem de admitere la liceu, cel puțin la momentul de față pentru că, de exemplu, un copil de clasa a opta are o pasă proastă în ziua evaluării, nu are o posibilitate să corecteze acea pasă proastă. Nu se ia în calcul nici mediile din anii precedenți. Acest examen de admitere este o șansă să intri acolo unde dorești. Admiterea la liceu este un compromis”, spune Szabó Ödön.

Deputatul UDMR susține că, în lipsa unei decizii finale a coaliției, legea riscă să fie schimbată „să nu mai înțeleagă nimeni nimic din ea”.

„Nu e o lege oarecare. În Parlament, legea nu trebuie ciuruită, pentru că vin presiuni și din stânga și din drepta, și legea trebuie să fie coerentă și aplicabilă. Eu cred că până la finalul acestei luni sau cel târziu la începutul lunii aprilie această lege o să ajungă în parlament”, conchide parlamentarul UDMR.

Aleșii PNL spun că nu au decis nimic cu privire la acest pachet de legi. „Nu putem să știm cum vine de la Guvern legea, dacă au mai fost aduse modificări. Așteptăm să vină în Parlament, apoi să discutăm”, a spus Luminița Barcari, deputată PNL în Comisia de Învățământ.

Reprezentanții asociațiilor de părinți susțin și ei că nu sunt în continuare de acord cu admiterea la liceu.

„Vorbim de discriminare atunci când actul de învățare va ține bugetul familiei, adică de meditații pentru pregătirea pentru liceu. Eu știu că pe admitere partidele nu s-au înțeles, dar rămâne de văzut. Din informațiile mele, se dorește ca legea să treacă prin parlament așa cum iese de la Guvern”, a spus Iulian Cristache, președintele Federației Asociațiilor de Părinți.

Comisie specială pentru trecerea mai rapidă a legilor

Senatorul USR Ștefan Pălărie susține că are informații că se va forma o comisie specială pentru educație.

„Eu știu pe surse că există presiuni foarte mari să se facă o comisie specială. Dar este desconsiderare totală față de Parlament. Eu mă aștept să meargă pe dezbaterea obșnuită în cele două camere, adică 45 de zile în Camera Deputaților, iar apoi 3 săptămâni la Senat”, a spus Ștefan Pălărie.

Șeful parlamentarilor PSD spune că nu s-a luat decizia să se formeze o comisie comună parlamentară pentru educație, așa cum s-a întâmplat la justiție.

„Legea oricum va trebui să treacă prin ambele camere și comisia comună va trebui să se reunească de fiecare dată când Senatul sau Camera Deputaților va dezbate”, a spus Alfred Simonis.

Deputatul UDMR Szabó Ödön crede că o comisie specială pentru legi poate fi o soluție.

„Dar pentru educație nu s-a luat o decizie. Deocamdată, lucrăm pe procedura standard.”

Europa Liberă a cerut un punct de vedere cu privire la calendarul Legilor Educației de la ministrul Ligia Deca, dar până la publicarea articolului nu am primit un răspuns.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG