Linkuri accesibilitate

Rechizitoriul locotenenților lui Cîțu. De ce au dezertat liderii liberali din „echipa câștigătoare”


Pe 25 septembrie 2021, Florin Cîțu era înconjurat de toți liderii importanți ai PNL.
Pe 25 septembrie 2021, Florin Cîțu era înconjurat de toți liderii importanți ai PNL.

În urmă cu șase luni, la congresul din 25 septembrie, Florin Cîțu era ales cu majoritate de voturi președinte PNL. Vicepreședinții și șefii de filiale ai PNL care atunci îi erau alături de el, astăzi nu îl mai vor. De ce s-au răzgândit liberalii în numai 6 luni?

În urma alegerii lui în septembrie 2021, președintele Senatului era înconjurat de Lucian Bode, Gheorghe Flutur, Emil Boc, Robert Sighiartău, Gheorghe Falcă, Rareș Bogdan, Alina Gorghiu, Raluca Turcan, Iulian Dumitrescu și alți lideri importanți.

Astăzi, majoritatea liderilor, care atunci erau alături de el - în așa-zisa „echipă câștigătoare” - nu îl mai vor.

Europa Liberă a discutat cu câțiva dintre membrii importanți din Partidul Național Liberal care, deși acum jumătate de an erau convinși că Florin Cîțu este soluția cea mai bună pentru șefia partidului, astăzi nu mai sunt de aceeași părere.

Daniel Buda: Sondajele sociologice ne-au arătat că e nevoie de o resetare

Daniel Buda, președintele Comisiei de arbitraj din PNL, a declarat pentru Europa Liberă că motivul pentru care Florin Cîțu nu mai e dorit este pentru că „n-o pușcat lungul cu latul”.

„Așa avem noi o vorbă din Ardeal, și înseamnă că atunci când ai măsurat pe lung și pe lat nu a ieșit bine. Așa e și aici. S-au făcut niște evaluări de către anumite instituții de cercetare sociologică care ne-au arătat că lucrurile nu merg bine pentru partid și e nevoie de o resetare”, spune Daniel Buda pentru Europa Liberă.

Întrebat dacă președintele Klaus Iohannis are vreo contribuție la congresul extraordinar care va avea loc duminică, europarlamentatul Daniel Buda spune că președintele nu intervine în agenda internă a partidului.

„Eu sunt de foarte multă vreme în PNL și am avut mulți președinți de-a lungul timpului.

N-are nicio treabă domnul președinte Iohannis cu ceea ce se întâmplă în partid.
Daniel Buda, PNL

Aceste cercetări sociologice, pe care l-am avut pe masă atunci când s-a luat această decizie de către cei 42 de președinți de filiale, nu au fost comandate de către domnul președinte Klaus Iohannis”, a mai spus Daniel Buda.

Gheorghe Flutur: Au fost niște lucruri despre care foarte mulți colegi au spus că se puteau face mai bine

Un susținător al lui Florin Cîțu a fost și Gheorghe Flutur, prim-vicepreședinte PNL pentru Politici Publice. El spune că nu vrea ca acum să facă un rechizitoriu lui Florin Cîțu.

„Au fost declarații și la tribună pe care le-am făcut ieri, nu vreau să fac eu rechizitoriu domnului Cîțu acum. Au fost niște lucruri despre care foarte mulți colegi au spus că se puteau face mai bine. Dar faptul că s-a luat această hotărâre... să se întâmple acum și foarte repede, fără să prelungim o criză politică, e binevenit. Trebuie privit acest lucru și ca o capacitate a partidului de a-și îmbunătăți activitatea și managementul”, a spus Gheorghe Flutur pentru Europa Liberă.

Gheorghe Flutur si Florin Citu
Gheorghe Flutur si Florin Citu

Deși Gheorghe Flutur nu vrea „să-i facă rechizitoriu” lui Florin Cîțu, spune că formula cea mai stabilă este ca premierul să fie și președinte de partid, ceea ce înseamnă că președintele partidului să fie Nicolae Ciucă, care este un „om neconflictual”.

„Premierul Ciucă este un om care s-a integrat foarte bine în PNL și în haina de prim-ministru. Cred că cel mai important lucru este măsurătoarea din sondaje. Este un om ferm, hotărât, foarte serios, riguros, nu este un om conflictual, un om care este, după cum am văzut, un liant în această coaliție, important pentru un lider. Vom vedea opțiunea domniei sale, eu respect foarte mult performanța, voința și spiritul de echipă al lui Nicolae Ciucă”, a spus Gheorghe Flutur la RFI.

Gheorghe Falcă spune că PNL e un partid viu

Un alt vicepreședinte al PNL care a apărut alături de Florin Cîțu deseori este Gheorghe Falcă, care spune că vrea ca „domnul Ciucă să preia conducerea partidului”.

Despre schimbarea președintelui PNL, Falcă susține că „în interiorul unui partid viu se pot produce schimbări”.

Liderii PNL își făceau selfiuri după congresul PNL alături de Florin Cîțu
Liderii PNL își făceau selfiuri după congresul PNL alături de Florin Cîțu

Întrebat de ce nu mai e bun acum Florin Cîțu, Gheorghe Falcă evită un răspuns clar: „Doamnă, puteți să insistați de o sută de ori, eu am o educație și n-o să spun nimic rău despre cineva”.

Vicepreședintele Falcă arată că nu e important ce se întâmplă în interiorul PNL „Eu cred că cetățenii doresc de la noi să avem politici publice cât mai bune, să reușim împreună cu întreaga societate europeană să trecem prin aceste două crize, războiul din Ucraina și creșterea prețurilor, și mai puțin ce se întâmplă în interiorul unui partid”, a spus Gheorghe Falcă.

Alin Tișe: „Nemulțumirea s-a conturat în timp”

Alin Tișe, vicepreședinte PNL pentru Justiție și Drepturi Cetățenești, susține că nemulțumirile față de conducerea de la centru erau mari.

„Nemulțumirile erau la o cotă mare în rândul organizațiilor. Programul Anghel Saligny nu mergea, guvernarea nu mergea, anumiți miniștri puși acolo nu funcționau cum ne așteptam noi,

Erau anumite numiri în consiliile de administrație de care nu știa nimeni decât conducerea centrală, fără niciun criteriu.
Alin Tișe, vicepreședinte PNL

Nemulțumirea s-a conturat în timp, e un complex de factori”, a spus Alin Tișe. Vicepreședintele PNL spune că el a spus întotdeauna când a fost nemulțumit, dar acum e vorba de majoritatea partidului.

„Când majoritatea nu te mai dorește, te duci și faci altceva, că doar partidele nu sunt pe persoană fizică”, a spus Alin Tișe.

Întrebat dacă schimbarea președintelui PNL are vreo legătură cu președintele Klaus Iohannis, Tișe spune că nu.

„Eu personal nu știu ca președintele Iohannis să aibă vreun rol. Nici n-am auzit vorbindu-se în rândul colegilor despre asta. Știu doar că un număr mare de organizații și-au exprimat nemulțumirea și au vrut congres”, a completat Alin Tișe.

Rareș Bogdan se bucură de demisia lui Florin Cîțu

Un susținător al lui Florin Cîțu, Rareș Bogdan a declarat că se bucură că acum acesta și-a dat demisia.

„Mie nu mi place să fiu cu mănuşi, aş vrea să vă spun că am fost speriat în ultimele săptămâni şi în ultimele zile că am putea să asistăm din nou la un festival al democraţiei care să ne pună cu totul pe spate. Mă bucur că fostul preşedinte de acum al Partidului Naţional Liberal a luat o decizie înţeleaptă, o decizie elegantă şi a ales o retragere absolut elegantă şi nu am intrat într-un nou festival al democraţiei care ne-ar fi creat mari probleme. Ne-a ajuns un festival al democraţiei, nu mai vrem, vrem construcţie şi în nici un caz scandal”, a spus Rareş Bogdan.

Rareș Bogdan era nelipsit de lângă Florin Cîțu
Rareș Bogdan era nelipsit de lângă Florin Cîțu

Declarația lui Rareș Bogdan contrastează cu cea din 25 septembrie 2021, atunci când vicepreședintele liberal le cerea liberalilor să se „pună în spatele lui Florin Cîţu”.

„Vă rog să vă puneţi în spatele lui Florin Cîţu, cu toţii, indiferent pe cine aţi votat şi pe cine susţineţi. Este un om onest, este un om cu bun simţ. Florin Cîţu va fi prim-ministru, va fi preşedintele acestui partid”, spunea atunci Rareș Bogdan.

„Iulian Dumitrescu: Între două rele am ales răul cel mai mic”

Un alt lider care astăzi nu îl mai vrea pe Florin Cîțu președinte al partidului este Iulian Dumitrescu. În septembrie 2021, însă, Dumitrescu spunea că Florin Cîţu a dat dovadă de curaj când a promovat programul naţional de investiţii „Anghel Saligny” și le cerea colegilor să îl voteze pe fostul premier.

„Aşa se comportă un lider adevărat. Felicitări Florin Cîţu pentru curaj. Există o calitate esenţială pe care trebuie să o aibă viitorul preşedinte al Partidului Naţional Liberal, o calitate esenţială pe care Ludovic Orban nu o are şi pe care, din fericire, Florin Cîţu o are”, spunea Dumitrescu.

După șase luni, Iulian Dumitrescu susține că, de fapt, la congresul precedent a avut de ales între două rele.

Una din primele vizite pe care le-a făcut Florin Cîțu după ce a fost ales președinte a fost la Iulian Dumitrescu la Ploiești.
Una din primele vizite pe care le-a făcut Florin Cîțu după ce a fost ales președinte a fost la Iulian Dumitrescu la Ploiești.

„La Congresul de anul trecut am fost, din păcate, într-un fel de poveste Iliescu-Vadim, pe care sper să nu mai trăim vreodată în Partidul Naţional Liberal. Între două rele am ales răul cel mai mic, iar în campania internă lungă şi dură s-au provocat destule răni care au rămas şi au rămas destule resentimente. Ei, bine, în aceste zile de semnături şi telefoane, de agitaţie, am fost mai uniţi ca niciodată în ultimul timp. Am arătat curaj şi determinare şi mai ales colegialitate şi camaraderie. Am fost cam toţi pentru unul şi unul pentru toţi”, a declarat Iulian Dumitrescu, duminică, la Consiliul Naţional al PNL.

Congresul extraordinar PNL va avea loc duminică, 10 aprilie 2022.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG