Linkuri accesibilitate

Ministrul Comunicațiilor, interpelat în Parlament despre „eșecul” vânzării licențelor 5G


România și SUA au semnat un memorandum privind tehnologia 5G, care prevede condiții stricte.
România și SUA au semnat un memorandum privind tehnologia 5G, care prevede condiții stricte.

Guvernul a prevăzut în bugetul pe 2019 „o sumă foarte mare, de miliarde”, care s-ar obţine din vânzarea licențelor 5G. Acest lucru este la momentul de față un eșec, iar bugetul riscă să rămână cu o gaură, i-a explicat deputatul USR Cătălin Drulă, ministrului Comunicațiilor, Alexandru Petrescu.

„În bugetul pe 2019 aţi prins dumneavoastră, Guvernul, o sumă foarte mare, de miliarde, care s-ar obţine din vânzarea acestor licenţe. Până în acest moment, în acest an această licitaţie este un eşec. În primul rând, unul dintre obstacolele principale este transpunerea memorandumului semnat cu SUA în legislaţie. În absenţa acestei transpuneri nu va fi nicio licitaţie, ci va fi o lipsă de cel puţin 2 miliarde de lei la bugetul naţional pe care i-aţi prevăzut dumneavoastră”, a spus deputatul USR Cătălin Drulă, președintele Comisiei de Tehnologia Informației din Camera Deputaților, la „Ora Guvernului”, la care a participat ministrul Comunicaţiilor, Alexandru Petrescu.

Drulă i-a adresat ministrului mai multe întrebări referitoare la instrumentul legal pe baza căruia se vor lua decizii privind reducerea riscului de securitate cibernetică şi de aplicare a memorandumului cu Statele Unite, conform Agerpres.

El a solicitat şi exemple în care a fost crescută rezilienţa infrastructurilor critice, precum şi acţiunile care au fost necesare în acest scop. „V-aş întreba despre Huawei, dacă există vreun memorandum semnat de ministerul pe care îl conduceţi cu Huawei, dacă ne sfătuiţi să mai luăm telefoane Huawei”, s-a adresat el ministrului.

Ministrul Alexandru Petrescu a explicat că România nu a nominalizat niciun stat şi nici un producător specific al unor branduri în raportul transmis UE privind măsurile pentru implementarea sistemului 5G în România.

„În ceea ce priveşte raportul depus la Comisia Europeană, mă simt obligat tot în spirit pedagogic să vă reamintesc că în primul trimestru al anului curent Comisia Europeană a cerut un raport la nivel naţional din fiecare stat membru, acest raport a avut ca termen limită de finalizare ultima zi din iunie, şi ca ultimă zi de depunere 15 iulie, România l-a depus pe data de 2 iulie şi a fost a treia ţară din statele membre care a depus acest raport, la 1 octombrie. Comisia Europeană urmează să compileze, să integreze un răspuns comun ca abordare generală a Comisiei vizavi de securitatea cibernetică în implementarea reţelelor 5G, ba mai mult, s-a angajat ca în luna decembrie a acestui an să pună la dispoziţie şi un set de recomandări în ceea ce priveşte securitatea cibernetică şi măsurile pe care fiecare ţară trebuie să le ia, minimal, şi aş menţiona că există o anumită marjă de acţiune, opţiune şi decizie în afara acestor recomandări la nivel naţional pentru fiecare stat membru", a declarat Alexandru Petrescu în plenul Parlamentului.

Ministrul Comunicaţiilor a adăugat că în prezent se lucrează împreună cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale la un proiect de lege privind rezilienţa infrastructurii de comunicaţii în cadrul implementării sistemului 5G.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG