Linkuri accesibilitate

Marius Bostan, fost ministru al Comunicațiilor: Neadoptarea memorandumului cu SUA nu oprește licitația pentru 5G


Marius Bostan a explicat pentru Europa Liberă că memorandumul semnat între SUA și România ar ajuta la o mai bună organizare a licitației pentru atribuirea frecvențelor 5G, însă, chiar și în lipsa adoptării lui de către Guvern în timp util, există soluții pentru ca licitația să nu fie amânată.

„Licitația poate fi întârziată doar din motive nu foarte temeinice, cum ar fi că nu există încă o lege care să implementeze memorandumul. Pe 5G lucrurile sunt clare. Este nevoie de asumare și nu de pasarea responsabilității de la Autoritate (ANCOM, n.r.) la Guvern și invers”, a spus pentru Europa Liberă Marius Bostan, fost ministru al Comunicațiilor în guvernarea Cioloș, completând că în cazul neadoptării memorandumului, ar putea exista o rezolvare pentru a ține licitația la timp și anume menționarea anumitor prevederi din memorandum în caietul de sarcini.

Recent, președintele reglementatorului pieței de telecom, ANCOM, a declarat în cadrul unei dezbateri despre tehnologia 5G că, în cazul în care prevederile memorandului nu vor fi adoptate de Guvern prin ordonanță de urgență, licitația 5G nu va putea avea loc anul acesta. Iar consecința ar fi că bugetul de stat ar pierde cele 2 miliarde de lei, echivalentul prețului pentru licențele 5G, venituri luate în calcul în momentul în care a fost construit bugetul.

Fostul ministru al Comunicațiilor subliniază că „memorandumul nu oprește licitația 5G, ci, din contră, ne ajută să nu greșim, să nu o facem prost. Este evident și clar că tehnologia din China nu este binevenită și sunt probleme, chiar dacă în urmă cu câteva luni eram asigurați de cei responsabili că ar fi OK, contrar evidențelor”.

Mai mult, susține Marius Bostan, de regulă companiile chineze nu participă „în locuri unde nu sunt dorite”, sugerând că în contextul în care ar fi impuse câteva filtre la licitații, astfel de furnizori de echipamente nu și-ar mai oferi serviciile pentru operatorii telecom.

Pe de altă parte, Marius Bostan crede că, în cel mai rău caz, adoptarea Memorandumului ar putea fi „tergiversată, amânată sau anumiți acari păuni ar putea să pună nisip la roți”, însă, în cele din urmă, Guvernul va adopta documentul pentru că este interesul național al României: „Memorandumul are nevoie de punere în practică și de comportament onorabil, de aliat de nădejde. Este în interesul României să aibă cea mai bună relație cu Statele Unite”.

Amânarea licitației ar putea afecta „avansul tehnologic al României, dezvoltarea în general a industriei unde se folosește noua tehnologie, întârzie încasarea unor sume importante la buget și întârzie investiții în România”, mai atrage el atenția.

„Problema se va pune mult mai adânc dacă evaluăm ce încredere putem avea în tehnologia chinezească cumpărată până acum din belșug de operatorii telecom. Va începe ea să fie înlocuită? Companiile chinezești și statul chinez sunt convins că vor căuta căile cele mai bune pentru a garanta protejarea rețelelor de comunicații electronice împotriva accesului neautorizat”, mai atrage atenția fostul șef al comunicațiilor.

Memorandumul semnat de Statele Unite și România privind implimentarea tehnologiei 5G impune câteva „filtre” pentru asigurarea securității rețelelor de comunicații wireless de generația a cincea și vine cu puțin timp înainte de organizarea licitației pentru atribuirea frecvențelor 5G, în plină controversă legată de acuzațiile de spionaj pe care Statele Unite le-au făcut la adresa gigantului chinez Huawei.

„Memorandumul evidenţiază importanţa protejării reţelelor de comunicaţii electronice împotriva accesului neautorizat sau împotriva interferenţelor şi recomandă o evaluare riguroasă a furnizorilor pentru asigurarea deplină a securităţii implementării tehnologiei 5G”, preciza Ministerului Afacerilor Externe.

România nu este singura țară din regiune care se angajează să evalueze riguros furnizorii pentru echipamente 5G. Recent, vicepreședintele american Mike Pence a semnat o declarație comună SUA -Polonia, unde este menționat că „toate ţările trebuie să se asigure că numai furnizorii de încredere şi credibili participă la realizarea reţelei”, în sensul în care ar trebui evaluat dacă structura proprietății companiei este transparentă și nu este controlată de un guvern străin.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG