Linkuri accesibilitate

Lipsește vaccinul antigripal din farmacii. Consecința: scade încrederea oamenilor


Experții în sănătate avertizează: suprapunerea epidemiei COVD-19 cu una de gripă sezonieră ar fi o presiune uriașă asupra sistemului. Cu toate acestea, vaccinul antigripal ajunge cu țârâita la medici și deloc în farmacii.

Din 14 septembrie, 830.000 de doze de vaccin antigripal au ajuns în România pentru persoane în vârstă de peste trei ani. Pentru cei mici, 70.000 de doze, arată datele Ministerului Sănătății.

Cine ar trebui să se vaccineze?

Conform statisticilor Institutului Național de Sănătate Publică, 500.000 de persoane din categoriile la risc au fost vaccinate în România până acum.

Vaccinurile cumpărate de Ministerul Sănătății și distribuite gratuit prin Direcțiile de Sănătate Publică la medicii de familie sunt destinate exclusiv acestor categorii la risc. Ele sunt:

  • persoane cu varsta peste 65 de ani
  • persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice
  • copii şi bătrâni instituţionalizaţi
  • personal medical
  • femei însărcinate

Conform contractului de achiziție, săptămâna aceasta ar trebui să ajungă în țară alte 600.000 de doze, din care 100.000 pentru copii și restul până la începutul lunii decembrie.

Ce s-a întâmplat cu Legea Vaccinării?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:08 0:00

2.970.000 de doze sunt suficiente?

Față de anul trecut, cantitatea de vaccin achiziționată de minister este dublă.

Este pentru prima dată când autoritățile chiar ascultă de cererile medicilor”, declară la Europa Liberă dr. Gindrovel Dumitra, președintele grupului de vaccinologie din Societatea Națională a Medicilor de Familie.

De data aceasta au respectat catagrafia (numărarea persoanelor vulnerabile, n.r.) pe care le-am trimis-o. 3 milioane am mai cerut și anii trecuți, dar nu am primit, spune Dumitra.

Problema pe care o vede medicul este însă întârzierea la livrare. „Există o planificare de livrare, dar există și întârzieri la planificare. Se naște astfel o presiune din partea pacienților care vor să se vaccineze, dar noi le răspundem că încă nu a sosit vaccinul”.

Perioada optimă de vaccinare este mijlocul lui septembrie - finalul lui decembrie. „Dar aceasta este perioada optimă, dacă vom avea întârzieri chiar și în ianuarie e bine să ne vaccinăm antigripal”, afirmă Gindrovel Dumitra.

Are COVID-19 un impact pozitiv asupra încrederii în vaccinare?

Gindrovel Dumitra vede în presiunea pacienților și un semn pozitiv.

Nu este o câștigare totală a încrederii în vaccinare, probabil nici nu o vom avea vreodată. Dar progresul este unul notabil, majoritatea vede din nou pozitiv ideea de vaccinare, subliniază medicul.

O veste bună și pentru sistemul sanitar în totalitatea sa, pentru că vaccinarea împotriva gripei ar ajuta enorm în această perioadă.

Studiile arată că SARS-COV2 are un efect imunosupresor la pacienții care se vindecă, deocamdată nu știm exact durata, dar el există. O persoană care s-ar infecta cu virusul gripal după ce a avut COVID-19 riscă o formă de gripă mult mai severă decât în condiții normale”, avertizează Dumitra.

Cu locurile la ATI și așa aproape de capacitatea maximă, presiunea unei epidemii de gripă ar fi uriașă asupra sistemului medical și asupra personalului insuficient.

Ce fac cei care nu sunt în categoriile la risc?

Surse guvernamentale au declarat pentru Europa Liberă că au existat întâlniri între distribuitorii de medicamente și lanțurile de farmacii pentru a încerca găsirea unei soluții pentru piața liberă.

În 2019 au existat în farmacii 500.000 de doze de vaccin antigripal. Ținta pentru anul acesta ar fi 800.000, conform surselor Europa Liberă.

Acestea afirmă că discuțiile au fost marcate de controverse și acuzații reciproce și că, în lipsa voinței părților, statul nu poate interveni într-o tranzacție comercială.

E și o luptă pe această zonă din cauza contextului generat de COVID-19”, explică Dumitra.

Noi sperăm că vor apărea și în farmacii vaccinurile antigripale. În absența unui producător național de vaccinuri, rămânem în așteptare și primim ce mai găsim pe piață”, afirmă medicul.

Iar riscul de a nu găsi vaccin atunci când vrei să te vaccinezi este pierderea încerederii câștigate aproape nesperat.

Oamenii care nu sunt în categorii la risc și totuși vor să se vaccineze sunt, în general, din zona educată a societății. Ce sper eu este să înțeleagă contextul deosebit în care suntem și să nu le scadă încrederea în vaccinare”, declară Dr. Gindrovel Dumitra.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG