Linkuri accesibilitate

Serghiești, 50 de kilometri sud-vest de Odesa. Imagine din 1 iulie - pompierii intervin la clădirile distruse de bombardamentele rusești.
Serghiești, 50 de kilometri sud-vest de Odesa. Imagine din 1 iulie - pompierii intervin la clădirile distruse de bombardamentele rusești.

Războiul din Ucraina | Și Kievul și Moscova pretind că ar controla Lisichansk

Sâmbătă dimineață au avut loc explozii puternice în orașul Nikolaiev, din sudul Ucrainei, un punct strategic important pentru avansul forțelor Rusiei din estul țării către Odesa. În atacurile din ziua anterioară din regiunea Odesa au murit 21 de oameni.

Principalele informații

18:28 2.7.2022

Ucraina neagă că separatiștii ar fi încercuit Lisichansk

Lupte violente au loc sâmbătă la Lisichansk, în estul Ucrainei, unde separatiștii sprijiniți de Rusia afirmă că ar fi încercuit orașul. Kievul a negat informația, potrivit Reuters. „Au loc lupte, orașul nu a fost încercuit și e sub controlul armatei ucrainene”, a transmis la televiziunea ucraineană Ruslan Muzitciuk, purtător de cuvânt al Gărzii Naționale a Ucrainei.

Anterior, un purtător de cuvânt al separatiștilor, Andrei Marociko, declarase pentru TASS că orașul ar fi fost complet încercuit.

16:45 2.7.2022

Atacuri în Donbas, Nikolaiev, Zaporojie, Harkov, Lisichansk

Ministerul rus al Apărării anunță, sâmbătă, că forțele Rusiei au bombardat posturi de comandă militară din zonele Donbas și Nikolaiev, trei depozite din Zaporojie și o fabrică de tractoare la care ar fi fost depozitat armament în Harkov, transmite Reuters.

Potrivit autorităților ucrainene, au fost lansate mai multe rachete și asupra orașului Lisichansk.

15:00 2.7.2022

Kh-32, racheta care a lovit centrul comercial din Kremenciug

Potrivit Ministerului britanic al Apărării, analiza înregistrărilor video din momentul în care forțele Rusiei au bombardat mall-ul din Kremenciug arată că a fost, cel mai probabil o rachetă Kh-32 [rachetă supersonică de croazieră cu o rază de acțiune de 600-1000 km].

Cel puțin 20 de persoane au murit în atacul care a lovit centrul comercial pe 27 iunie.

Ucraina | Oamenii care au supraviețuit bombardării mall-ului din Kremenciug
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:02 0:00

Analiza britanică precizează că Kh-32 este o variantă îmbunătățită a rachetelor din era sovietică Kh-22 KITCHEN. Acestea au fost cel mai probabil folosite în atacurile din 30 iunie din regiunea Odesa.

11:26 2.7.2022

Ucraina cere Turciei confiscarea unei nave rusești care transportă cereale

Ucraina a cerut Turciei să oprească și să preia controlul asupra unei nave rusești care ar transporta grâne furate din Ucraina, transmite în exclusivitate Reuters.

Nava numită Zhibek Zholy ar transporta cereale încărcate în portul Berdeansk, ocupat de forțele Rusiei, arată documentele văzute de Reuters.

Un reprezentant al Ministerului ucrainean de Externe, care citează administrația maritimă a țării, a transmis Turciei că circa 4.500 de tone de cereale care aparțin Ucrainei au fost încărcare ilegal în Berdeansk.

Într-un demers separat, procurorul general al Ucrainei a transmis Ministerului turc de Justiție, pe 30 iunie, că nava Zhibek Zholy e implicată în export ilegal al cerealelor ucrainene. Nava cu o încărcătură de 7.000 de tone, spunea aceast mesaj, se îndrepta spre Karasu, Turcia.

Furtul cerealelor ucrainene a fost invocat de mai multe ori în ultima perioadă de oficialii de la Kiev, care cer ajutor pentru a-și putea exporta grânele blocate în țară din cauza invaziei Rusiei.

Turcia a invocat săptămâna aceasta, la summitul NATO de la Madrid, eforturile pe care le-ar face pentru deblocarea Mării Negre, astfel încât Ucraina să își poate exporta cerealele pe această rută maritimă.

Numeroși oficiali internaționali avertizează că blocarea exporturilor de cereale din cauza războiului ordonat de Vladimir Putin va duce la o criză alimentară acută și la foamete în unele regiuni ale globului.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG