Linkuri accesibilitate

Liz Truss își dă demisia. Marea Britanie va avea un nou premier, după cel mai scurt mandat din istoria țării


Demisia lui Liz Truss vine la nici șapte săptămâni după ce aceasta a fost numită în funcția de premier al Marii Britanii.
Demisia lui Liz Truss vine la nici șapte săptămâni după ce aceasta a fost numită în funcția de premier al Marii Britanii.

Premierul Marii Britanii, Liz Truss, a anunțat joi că își va da demisia din funcția de lider al Partidului Conservator. Truss va rămâne în fruntea Guvernului Marii Britanii până când va fi ales un nou lider conservator.

Anunțul vine la nici două luni după ce Truss a fost nominalizată în funcția de premier, fiind cel mai scurt mandat din istoria țării. Mandatul lui Liz Truss a durat mai puțin decât campania electorală din vară din interiorul Partidului Conservator care a dus la alegerea ei în funcție.

„Mi s-a încredințat un mandat din partea Partidului Conservator pentru a schimba situația din Marea Britanie. Am reușit să obținem rezultate în ceea ce privește facturile la energie și am redus costurile asigurărilor naționale. Am stabilit o viziune pentru o economie cu impozite reduse, cu o creștere economică ridicată, ce poate să profite de libertățile oferite de Brexit”, a declarat Liz Truss în discursul ei de la Downing Street.

Truss a anunțat că următorul lider va fi ales de conducerea Partidului Conservator săptămâna viitoare. Deputații conservatori au pus în ultimele zile presiune pe Liz Truss să renunțe la funcția de prim-ministru al Marii Britanii.

Cu doar șase zile în urmă, ministrul de Finanțe al Marii Britanii, Kwasi Kwarteng, și-a dat demisia după eșecul în a implementa tăierile de taxe.

Miercuri, pe 19 octombrie, ministrul de Interne al Regatului Unit, Suella Braveman, și-a dat demisia întrucât a trimis un document oficial de pe emailul ei personal, ceea ce constituie o „încălcare flagrantă a regulilor” din interiorul Guvernului Britanic.

La scurt timp după, un vot în Parlamentul britanic a cauzat controverse, după ce mai mulți deputați conservatori ar fi pus presiune pe alți colegi de-ai lor din Partid să voteze împotriva unei moțiuni inițiate de Partidul Laburist pe tema exploatării gazelor de șist.

Potrivit BBC, parlamentarilor conservatori li s-a spus că un vot împotriva moțiunii inițiate de laburiști va fi tratat ca un test de loialitate față de Guvern, care a vrut să-și păstreze dreptul de a decide asupra temei gazelor de șist.

Cu puțin timp înainte de anunțul demisiei lui Truss, liderul Partidului Laburist, Keir Starmer, a transmis că Marea Britanie are nevoie de o nouă rundă de alegeri generale. Următoarele alegeri vor avea loc cel târziu în ianuarie 2025. Parlamentul actual va fi automat dizolvat pe data de 17 decembrie 2024.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG