Linkuri accesibilitate

Londra suspendă exporturile de arme către Turcia


 Dominic Raab
Dominic Raab

Marea Britanie va „supraveghea în mod foarte atent şi continuu” exporturile spre Turcia, a declarat ministrul de externe britanic Dominic Raab în Camera Comunelor. Cât timp această fază de examinare este în curs, nu va fi acordat niciun nou permis de export de arme „care ar putea fi utilizate în operaţiunile militare în Siria”, a a mai adăugat șeful diplomației britanice.

Ministrul de externe britanic, Dominic Raab, a anunţat marţi că Londra suspendă exporturile către Turcia de arme „care ar putea fi utilizate” în ofensiva lansată de Ankara săptămâna trecută împotriva forţelor kurde în nordul Siriei, potrivit AFP.

Decizia Londrei arată că „mulţi aliaţi din NATO sunt foarte critici şi condamnă operaţiunea militară în nordul Siriei”, a precizat secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, după o întrevedere în Downing Street cu prim-ministrul britanic Boris Johnson.

„Sunt profund preocupat de consecinţele ofensivei atât în ce priveşte lupta împotriva Statului Islamic, cât şi suferinţa umană şi stabilitatea regiunii”, a menţionat Stoltenberg, alăturându-se îngrijorărilor exprimate pe scena internaţională.

Președintele turc, Recep Tayp Erdogan a spus însă că nu se lansă intimidat de astfel de declarații: "De când am lansat operaţiunea, ne confruntăm cu ameninţări cu sancţiuni economice sau embargouri asupra armelor. Cei care cred că ne pot forţa să dăm înapoi cu aceste ameninţări greşesc", a declarat președintele turc, Recep Tayp Erdogan în timpul unui discurs ținut la Istanbul

Decizia Londrei vine după ce, Germania și Franța au anunțat la rândul lor că suspendă exporturile de arme către Turcia.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG