Linkuri accesibilitate

Erdogan: embargoul sau sancțiunile nu ne fac să oprim ofensiva în Siria


Militarii turci în apropierea orașului Tal Abyad, aflat în apropierea graniței dintre Siria și Turcia, 12 octombrie 2019

"De când am lansat operaţiunea, ne confruntăm cu ameninţări cu sancţiuni economice sau embargouri asupra armelor. Cei care cred că ne pot forţa să dăm înapoi cu aceste ameninţări greşesc", a declarat președintele turc, Recep Tayp Erdogan în timpul unui discurs ținut la Istanbul și citat de AFP.

Franţa şi Germania au anunţat că vor opri vânzările de arme "susceptibile de a fi folosite" de Ankara ca parte a ofensivei sale în nord-estul Siriei împotriva miliţiei kurde Unităţile de Protecţie Populară (YPG).

Turcia consideră YPG, care a fost pe tot parcursul crizei siriene aliațul SUA, ca fiind un grup 'terorist' care îi pune în pericol securitatea. Această miliţie kurdă este susţinută de altfel, de ţările occidentale în lupta sa împotriva grupării Stat Islamic.

Erdogan a declarat că a discutat duminică problema vânzărilor de arme într-o convorbire telefonică cu cancelarul german Angela Merkel: "i-am cerut să-mi explice. Suntem toţi aliaţi în NATO sau grupul terorist a fost acceptat în NATO fără ştirea mea. (...) Sunteţi de partea noastră sau de partea organizaţiei teroriste?"

Preşedintele turc a respins de asemenea ofertele celor care propun o mediere între Turcia şi YPG: "Unde aţi mai văzut un stat să se aşeze la masa unei organizaţii teroriste?"

La rândul său, cancelarul german Angela Merkel a cerut duminică "oprirea imediată a operaţiunii militare" în Siria, în timpul convorbirii telefonice cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, potrivit unei purtătoare de cuvânt a guvernului german.

În ciuda intereselor legitime de securitate ale Turciei, operaţiunea ameninţă cu strămutarea unei mari părţi a populaţiei locale, să destabilizeze regiunea şi să reînvie organizaţia extremistă Stat Islamic, a adăugat purtătoarea de cuvânt.

De miercuri, de când a început ofensiva Turciei împotriva kurzilor, 81 de combatanţi ai forţelor kurde şi 28 de civili au fost ucişi, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului, citat de AFP.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG