Linkuri accesibilitate

O lovitură ucraineană asupra portului Caucaz a „avariat grav” un vas rusesc de transport militar


Fotografie publicată de Statul Major al Ucrainei, cu o explozie a unui vas din portul Caucaz. 23 iulie 2024.
Fotografie publicată de Statul Major al Ucrainei, cu o explozie a unui vas din portul Caucaz. 23 iulie 2024.

Dronele ucrainene au atacat o navă rusească ancorată în portul Caucaz din sudul Rusiei, în apropierea strâmtorii Kerci. În atac a murit o persoană și patru au fost rănite, potrivit autorităților locale. Autoritățile militare ucrainene susțin că vasul era folosit pentru transporturi militare.

Statul Major General al Ucrainei a revendicat atacul de marți, spunând că „nava ocupanților este grav avariată în portul Caucaz” și a publicat postând o imagine cu fum negru ridicându-se dintr-o navă în flăcări, transmite AFP.

Portul Caucaz se află în regiunea Krasnodar, pe strâmtoarea Kerci care separă Rusia de Crimeea, și se află la 12 kilometri de podul Kerci, pe care Kievul îl vede ca un simbol al anexării ilegale a peninsulei de către Rusia în 2014.

O persoană a fost ucisă și patru au fost spitalizate cu răni, dintre care două sunt în stare gravă, au declarat autoritățile regionale din Krasnodar.

Statul Major General al Ucrainei a declarat că marina sa, în coordonare cu alte forțe, „a provocat daune semnificative navei de marfă Slavianin”. Oficialii militari spun că această navă era „al treilea și ultimul feribot feroviar pe care Rusia îl avea în acea zonă”, și au afirmat că acesta era folosit pentru a transporta „mărfuri militare”.

Slavianin este o navă de transport feroviar și de vehicule care navighează sub pavilion rusesc și care a plecat dintr-un port din Bulgaria în luna mai, a declarat serviciul global de urmărire MarineTraffic.

Kievul a lansat mai multe atacuri și tentative de atacuri asupra podului Kerci de când Moscova și-a început ofensiva militară în februarie 2022.

În octombrie 2022, o mașină-capcană a explodat pe podul de 19 kilometri, provocând prăbușirea unei secțiuni.

De atunci, Rusia și-a intensificat apărarea în zonă, iar atacurile ucrainene reușite sunt rare într-o zonă militarizată atât de bine protejată.

Autoritățile ruse au închis temporar podul în jurul momentului atacului de marți.

Ucraina a distrus și avariat mai multe nave militare rusești în Marea Neagră începând cu februarie 2022 – forțând Moscova să-și mute flota navală din Marea Neagră de la baza sa istorică din Sevastopol, la marginea de sud-vest a Crimeei, la Novorossiysk, mai la est.

Crimeea este un centru militar esențial și o rută de aprovizionare principală pentru armata rusă. Peninsula Crimeea a fost anexată ilegal de Rusia în 2014 însă, conform legislației internaționale, teritoriul aparține de drept Ucrainei.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG