Linkuri accesibilitate

Ludovic Orban nu exclude angajarea răspunderii pentru alegerea primarilor în două tururi, dar preferă o lege adoptată în Parlament


Prim-ministrul Ludovic Orban la angajarea răspunderii în Parlament, 12 decembrie 2019
Prim-ministrul Ludovic Orban la angajarea răspunderii în Parlament, 12 decembrie 2019

Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat că nu agreează ca legislația electorală să fie schimbată prin ordonanță de urgență, rămânând valabile două opțiuni: asumarea răspunderii și adoptarea legii în Parlament, pe care o consideră „cea mai bună și mai solidă soluție”.

„Eu nu pot să fac ceea ce am atacat când eram în opoziție. Când era Ponta era la guvernare, a dat ordonanță pe legislația electorală în vederea alegerilor prezidențiale ca să-și creeze avantaje în competiția electorală. Nu poți să dai OUG, care poate fi atacată de Avocatul Poporului și sigur câștigă pe procedură. De asemenea, există procedura angajării răspunderii, pe care nu o exclud. Dar și aici există posibilitatea unui control constituțional. Cea mai bună și cea mai solidă soluție este dezbaterea în Cameră, iar atunci nu mai au motiv să o atace la CCR”, a spus Orban, miercuri seara, la Digi 24.

Ludovic Orban a spus că, potrivit calculelor actuale, făcute împreună cu USR, PNL ar putea obține numărul de voturi necesar pentru adoptarea legii ca primarii să fie aleși în două tururi de scrutin. Orban susține că în Camera Deputaților ar putea conta pe 170 de voturi, cu cinci mai multe decât cele necesare pentru adoptarea unei legi organice.

Noi, dacă ne mobilizăm, putem în Camera Deputaților să adoptăm alegerea primarilor în două tururi. Trebuie să ne mobilizăm exemplar și mai ales procedural, să ducem bătălia (…)”, a mai spus premierul.

Ludovic Orban a dat asigurări că PNL „susține cu toată forța” revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, că nu va renunța la proiect, afirmând că se așteaptă ca PSD să se opună „de frică”.

Nu putem să renunţăm la un proiect al PNL, care este înaintat de PNL şi care susţine alegerea primarilor în două tururi. Sigur că asta e o temere majoră pe care o are PSD. Lor le e frică de alegerea în două tururi pentru că ştiu că în momentul în care se ajunge pe alegerea în două tururi, mulţi primari pe care îi au, nu vor mai fi aleşi în turul doi. Noi susţinem categoric, cu toată forţa, alegerea primarilor în două tururi”, a declarat Ludovic Orban.

Rămâne însă necunoscut momentul în care se va încerca un vot în Camera Deputaților, nici premierul nu a făcut vreo precizare în acest sens și nu a înaintat o data limită până la care așteaptă ca proiectul să fie votat, înainte de a decide o eventuală angajare a răspunderii.

USR și PNL au încercat, miercuri, să introducă pe ordinea de zi a Camerei Deputaților proiectul de lege pentru alegerea primarilor în două tururi și alegerea președinților de Consilii Județene din rândul consilierilor județeni. PSD și UDMR s-au opus de la bun început, spunând că Birourile Permanente au decis ca inițiativele electorale să ajungă în Comisia specială de Cod electoral și nu mai pot să fie dezbătute și votate în plen.

Avem un elefant în încăpere, vrem să debaronizăm România, restul sunt doar trageri de timp, hai să supunem la vot proiectul privind alegerea primarilor în două tururi”, a cerut deputatul Stelian Ion.

Proiectul nu a mai ajuns pe ordinea de zi, iar USR și PMP au cerut premierului Ludovic Orban să ia măsuri urgente pentru ca alegerea primarilor în două tururi să devină realitate.

Solicităm guvernului și premierului să își angajeze răspunderea sau să dea OUG”, a cerut președintele USR, Dan Barna.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG