Ludovic Orban spune că pensiile și alocațiile pentru copii vor crește, însă numai dacă starea economiei va permite și invocă „o răzbunare a PSD” în cazul alocațiilor și o creștere artificială a punctului de pensie operată de social-democrați fără o bază reală și studii de impact. De asemenea, premierul liberal, care s-a referit la creșterea acestor venituri depinzând de banii disponibili la buget, a adăugat și temerile legate de o posibilă criză economică mondială.
Întrebat dacă vor crește alocațiile pentru copii - propuse și votate de PSD -, primul ministru a spus, în interviul pentru Hotnews, că acest lucru se va întâmpla „dacă există resurse financiare”. Este vorba despre legea promulgată zilele trecute de președintele Klaus Iohannis, dar în privința căreia Guvernul a anunțat că va fi aplicată în a doua parte a anului, din lipsa banilor.
„Majorarea alocațiilor generează o cheltuială sumplimentară la buget de 6,3 miliarde de lei. Adăugați încă 16 miliarde de lei pentru a asigura creșterea pensiilor și pe salarizare și vedem ce impact bugetar este”, a spus Orban. El a adăugat că „Guvernul nu are bani de casă și nu poate aduna bani din eter. Deficitul înseamnă cheltuirea unor bani care nu există”.
- „Nu există nicăieri în lume să dublezi alocarea alocațiilor de 2 ori într-un an. Această lege a fost o răzbunare a PSD pe noi”, a spus primul ministru.
Creșterea pensiilor nu este sigură 100%
„În nicio țară civilizată din lumea asta, dacă vine un partid și promite dublarea pensiilor, partidul acela nu e luat în serios”, a spus premierul în interviul citat.
Întrebat dacă se va aplica mărirea pensiilor cu 40% din toamnă, așa cum este prevăzut în Legea pensiilor, Ludovic Orban a spus „Nu e 100% sigur. Totul depinde de cum evoluează economia, de încasările bugetare”.
De regulă, creșterile trebuie legate de indicatori economici obiectivi, a adăugat primul ministru. „PSD a făcut varză legea pensiilor, a crescut din burtă punctul de pensie. Pe ce bază, având la bază ce calcule, ce studiu de impact?”, a spus el.
Impactul pe 2020 e de aproximativ 16 miliarde, iar pe 2021, în jur de 150 de miliarde, iar impactul pe 2022 duce spre 180 de miliarde, a spus primul ministru, referindu-se la sumele de care guvernul are nevoie pentru a acoperi prevederile legislative pe care PSD le-a adoptat în perioada în care s-a aflat la guvernare, dar care au fost amânate tot de social-democrați pentru toamna anului 2020.
„Vom crește pensiile cu siguranță, dar nu vom lua o decizie care să afecteze evoluția economiei pe termen lung. Vom crește și alocațiile, vom încerca să asigurăm o creștere cât mai mare”, a spus Orban, fără să ofere un termen precis pentru aplicarea acestor legi.
De asemenea, șeful Executivului a mai invocat o posibilă piedică pentru creșterea pensiilor și a alocațiilor. „Sper să nu vină și o criză economică. Ne va pune într-un impas extrem de grav, pentru că în ultimii trei ani s-a dezechilibrat grav economic românească - deficitul bugetar, inflația, cursul euro-leu”, a spus liderul liberal.
Declarațiile primului-ministru vin pe fondul intenției PNL și a președintelui Klaus Iohannis de a declanșa alegeri parlamentare înainte de termen - cu șase luni. Dacă această strategie reușește, atunci un nou guvern, nou instalat, va fi la putere în momentul în care ar urma să intre în vigoare creșterea pensiilor. Altminteri, dacă anticipatele nu au loc și se desfășoară în luna decembrie, Guvernul Orban este cel care decontează incapacitatea bugetului de a suporta creșterile de pensii și alocații pentru copii, adoptate de PSD.
Facebook Forum