Linkuri accesibilitate

Măsurile în domeniul fondurilor europene, mutate la parlament


Ordonanțele în domeniul fondurilor europene, retrase joi de guvern, vor fi promovate la parlament, în regim de urgență

Ministerul Fondurilor Europene a decis să continue în Parlament, în regim de urgenţă, procedura de adoptare a măsurilor legislative în domeniul fondurilor europene, după ce premierul Ludovic Orban a anunţat joi că a decis retragerea de la publicarea în Monitorul Oficial a ordonanţelor de urgenţă pentru fondurile europene aprobate în şedinţa Executivului din 4 februarie.

  • „Având în vedere importanța acestor teme la nivel național, a fost necesară integrarea observațiilor tehnice primite de la Ministerele de linie în ședința de Guvern din data de 4 februarie, când au fost prezentate spre adoptare. Conform procedurii, observațiile trebuiau adoptate în următoarea ședință de Guvern, fapt imposibil în urma Moțiunii de cenzură. Drept urmare, Ministerul Fondurilor Europene, pentru a evita prezentarea unor acte normative contestabile, luând în considerare obligativitatea respectării în detaliu a procedurilor legislative, continuă procedura de adoptare a măsurilor în regim de urgență, în Parlamentul României”, transmite Ministerul Fondurilor Europene.

Decizia luată joi de guvern „are în vedere anticiparea unor eventuale contestații și continuarea drumului stabilit în aprobarea cât mai rapidă a unor măsuri ce privesc toți cetățenii, pentru că fondurile europene sunt principala sursă de finanțare a dezvoltării și modernizării României. Obiectivul este să creăm un sistem suplu, așa cum există în Polonia sau în Portugalia. Probabil de aici și încercarea fără succes de a bloca politic acest demers”, spune ministrul de resort, Marcel Boloș.

Ce conține fiecare act normativ în parte:

  • Ordonanța de Urgență privind unele măsuri pentru asigurarea descentralizării managementului fondurilor europene structurale și de investiții la nivel regional

A fost solicitată chiar de autoritățile locale pentru a putea gestiona mai rapid proiectele cu impact local imediat. Așa cum sunt, spre exemplu proiecte de infrastructură educațională, mobilitate sau regenerare urbană.

  • Ordonanța de Urgență a Guvernului privind instituirea Programului național de introducere a gazelor naturale în localitățile încălzite cu combustibil solid

Este una dintre măsurile cu impact semnificativ pentru populație, având în vedere că în acest moment doar aproximativ 36% dintre gospodării sunt racordate la rețeaua de gaze. Măsura, în curs de negociere cu Comisia Europeană, ar permite în faza pilot racordarea a 200.000 de gospodării, urmând ca în etapele următoare să fie folosite și surse alternative de combustibil, cu impact redus asupra mediului, spune MFE.

  • Ordonanţa de Urgenţă privind unele măsuri financiare în vederea finalizării proiectelor fazate finanțate din fondurile Uniunii Europene aferente perioadei de programare 2014-2020

Este necesară pentru asigurarea resurselor pentru continuarea acestora, astfel încât România să nu fie pusă în situația de a restitui sume importante către Comisia Europeană, spune guvernul.

  • Ordonanța de Urgență a Guvernului privind unele măsuri pentru implementarea proiectelor cu finanțare din fonduri structurale în vederea evitării riscului de decomitere pentru anul 2020, precum și de modificare și completare a unor acte normative

Reprezintă o măsură de simplificare și de debirocratizare cerută de toți beneficiarii și solicitată de Comisia Europeană.

  • Ordonanța de Urgență privind măsurile pentru pregătirea portofoliului de proiecte destinat finanțării din fonduri externe nerambursabile pentru perioada de programare 2021-2027

Este de asemenea de impact național, spune MFE, fiind propusă pentru a crea condițiile de implementare a proiectelor încă din prima parte a următoarei perioade de programare. Valorificarea în totalitate a fondurilor europene și pregătirea contextului astfel încât România să fie pregătită să absoarbă bani europeni din prima zi a lunii ianuarie 2021 este una din prioritățile actualei guvernări.

***

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a anunțat, la începutul ședinței de Guvern de joi, că nu mai publică în Monitorul Oficial ordonanțele de urgență privind unele proiecte pe fonduri europene, adoptate pe 4 februarie, susținând că „tema este mult prea delicată”.

Orban i-a spus ministrului Fondurilor europene, care a promovat ordonanțele de urgență, că au apărut deja „pârâcioși care fac rău României prin blocarea procesului de absorbție” care au început să trimită „tot felul de păreri”.

„Fiind vorba de fonduri europene, noi nu avem voie să fragilizăm sub nicio formă procedurile pe care le-am gândit și mai ales planul de măsuri, astfel încât ele să fie obiectul unor acte normative care să fie contestabile”, a afirmat Ludovic Orban.

Soluția pentru a promova totuși măsurile pentru proiectele pe fonduri europene este ca Ministerul să elaboreze fie proiect de lege, fie hotărâri de guvern.

„Acolo unde e nevoie de lege, pregătiți proiect de lege și înaintăm proiectele de lege prin intermediul grupurilor parlamentare, iar acolo unde nu este nevoie de lege - știu foarte bine că lansarea programului de extindere a distribuției de gaze se poate realiza și prin acte normative care să nu aibă forța unei legi-, peste tot unde puteți reglementa prin HG sau ordin de ministru să procedați în consecință”, i-a spus Orban ministrului Ilie Boloș.

Guvernul Orban I a adoptat în ultima ședință, înainte de a fi demis prin moțiune de cenzură, 25 de ordonanțe de urgență, multe dintre acestea nefiind încă publicate în Monitorul oficial.

Ludovic Orban s-a confruntat cu acuzații că ordonanțele de urgență au fost adoptate ilegal, neavând avize, în special de la Consiliul Legislativ. Guvernul este obligat prin lege să ceară aviz de la Consiliul Legislativ, înainte de a adopta un act, dar avizul este consultativ.

Ludovic Orban a declarat, în repetate rânduri, că ordonanțele de urgență au fost adoptate legal, că au avize și că vor fi publicate în Monitorul Oficial. Până în prezent, au fost publicate 5 OUG.

Pe 8 februarie, Ludovic Orban a declarat că „trebuie să apară schimbarea și la Consiliul Legislativ”. Conducerea PNL a acuzat Consiliul Legislativ că este influențat de PSD.

Ordonanțele de urgență au fost criticate de Avocatul Poporului, de APADOR-CH, de partidele de opoziție și chiar de membri ai USR PLUS.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG