Linkuri accesibilitate

Ludovic Orban renunță la ordonanțele de urgență pentru proiectele cu fonduri europene, adoptate în ședința maraton din 4 februarie


Premierul desemnat, Ludovic Orban, nu mai susține intrarea în vigoare a unor ordonanțe de urgență privind proiecte cu fonduri europene
Premierul desemnat, Ludovic Orban, nu mai susține intrarea în vigoare a unor ordonanțe de urgență privind proiecte cu fonduri europene

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a anunțat, la începutul ședinței de Guvern de joi, că nu mai publică în Monitorul Oficial ordonanțele de urgență privind unele proiecte pe fonduri europene, adoptate pe 4 februarie, susținând că „tema este mult prea delicată”.

Orban i-a spus ministrului Fondurilor europene, care a promovat ordonanțele de urgență, că au apărut deja „pârâcioși care fac rău României prin blocarea procesului de absorbție” care au început să trimită „tot felul de păreri”.

„Fiind vorba de fonduri europene, noi nu avem voie să fragilizăm sub nicio formă procedurile pe care le-am gândit și mai ales planul de măsuri, astfel încât ele să fie obiectul unor acte normative care să fie contestabile”, a afirmat Ludovic Orban.

Soluția pentru a promova totuși măsurile pentru proiectele pe fonduri europene este ca Ministerul să elaboreze fie proiect de lege, fie hotărâri de guvern.

„Acolo unde e nevoie de lege, pregătiți proiect de lege și înaintăm proiectele de lege prin intermediul grupurilor parlamentare, iar acolo unde nu este nevoie de lege - știu foarte bine că lansarea programului de extindere a distribuției de gaze se poate realiza și prin acte normative care să nu aibă forța unei legi-, peste tot unde puteți reglementa prin HG sau ordin de ministru să procedați în consecință”, i-a spus Orban ministrului Ilie Boloș.

Potrivit anunțului făcut de ministrul Boloș, la începutul ședinței de Guvern din 4 februarie, este vorba de cinci ordonanțe de urgență.

  • Ordonanța de urgență privind unele măsuri pentru pregătirea portofoliului de proiecte destinat finanţării din fonduri externe nerambursabile pentru perioada de programare 2021-2027,
  • Ordonanța de urgență privind unele măsuri pentru asigurarea descentralizării managementului Fondurilor Europene structurale și de investiții, la nivel regional,
  • Ordonanța de urgență privind unele măsuri pentru implementarea proiectelor cu finanțare din fonduri structurale în vederea evitării riscului de decomitere pentru anul 2020, precum și de modificare și completare a unor acte normative,
  • Ordonanța de urgență privind unele măsuri financiare în vederea finalizării proiectelor fazate finanțate din fondurile Uniunii Europene aferente perioadei de programare 2014-2020,
  • Ordonanța de urgență privind instituirea Programului național de introducere a gazelor naturale în localitățile încălzite cu combustibil solid.

Despre OUG prin care se înființează distribuția de gaze naturale în localități, ministrul Boloș a spus că a avut deja discuții cu Comisia Europeană.

„Am avut o discuție de principiu cu Comisia Europeană, ne-au solicitat clarificări, suntem la a patra rundă de clarificări pe care ni le-au solicitat. Cadrul general pe care îl aprobăm astăzi ne permite să utilizăm și sursa de finanțare din fonduri externe nerambursabile și este primul proiect pilot... ”, a spus Boloș, pe 4 februarie.

Guvernul Orban I a adoptat în ultima ședință, înainte de a fi demis prin moțiune de cenzură, 25 de ordonanțe de urgență, multe dintre acestea nefiind încă publicate în Monitorul oficial.

Ludovic Orban s-a confruntat cu acuzații că ordonanțele de urgență au fost adoptate ilegal, neavând avize, în special de la Consiliul Legislativ. Guvernul este obligat prin lege să ceară aviz de la Consiliul Legislativ, înainte de a adopta un act, dar avizul este consultativ.

Ludovic Orban a declarat, în repetate rânduri, că ordonanțele de urgență au fost adoptate legal, că au avize și că vor fi publicate în Monitorul Oficial. Până în prezent, au fost publicate 5 OUG.

Pe 8 februarie, Ludovic Orban a declarat că „trebuie să apară schimbarea și la Consiliul Legislativ”. Conducerea PNL a acuzat Consiliul Legislativ că este influențat de PSD.

Ordonanțele de urgență au fost criticate de Avocatul Poporului, de APADOR-CH, de partidele de opoziție și chiar de membri ai USR PLUS.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG