Linkuri accesibilitate

Reacția MAE după amenințările lui Lukașenko: Belarus e un complice al Rusiei, România e membră NATO


Aleksandr Lukașenko este un apropiat al lui Vladimir Putin. Belarus (poziționată în nordul Ucrainei) a pus la dispoziția Kremlinului teritoriul și forțele pentru invadarea Ucrainei. Caricatură realizată de Gunduz Agayev
Aleksandr Lukașenko este un apropiat al lui Vladimir Putin. Belarus (poziționată în nordul Ucrainei) a pus la dispoziția Kremlinului teritoriul și forțele pentru invadarea Ucrainei. Caricatură realizată de Gunduz Agayev

Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Belarusului în România, după ce președintele Aleksandr Lukașenko a declarat că România ar putea avea soarta Ucrainei.

MAE consideră drept inadmisibile declarațiile de sâmbătă ale președintelui Belarusului, Aleksandr Lukașenko, care „a menționat, printre altele, că Statele Unite împing Europa într-o confruntare militară cu Rusia pe teritoriul Ucrainei și că și alte state, inclusiv România, ar urma să fie direct implicate”.

Ministerul român de Externe respinge ferm afirmațiile și consideră că acestea „alimentează retorica bazată pe apel la forță și amenințarea cu forța în relațiile internaționale. De asemenea, nu poate fi ignorat rolul și responsabilitatea internațională ale Belarusului în calitate de complice al Rusiei în susținerea războiului de agresiune împotriva Ucrainei”.

MAE amintește că România este stat membru NATO și beneficiază de toate garanțiile de securitate care decurg din acest statut „în conformitate cu clauza de apărare colectivă din art.5 al Tratatului Atlanticului de Nord, NATO fiind cea mai puternică alianță politico-militară din istorie”.

Potrivit Agenției oficiale de știri ruse TASS, Lukașenko a spus „astăzi e Ucraina, mâine poate fi Moldova, țările baltice, Polonia sau România”.

Discursul acestuia a reluat retorica de propagandă rusă mai veche, a vinei pe care ar purta-o țările occidentale pentru atacarea Ucrainei.

MAE a reacționat, duminică, și la alte luări de poziție despre care spune că „încurajează și propagă narativele maligne emise de Rusia”. Este vorba, de data aceasta, despre declarații făcute în România, de fostul ministru de Externe, Andrei Marga.

Marga a spus că „Ucraina este în frontiere nefireşti. Ea trebuie să cedeze teritorii Ungariei, Poloniei, României şi Rusiei”.

Ambasada Ucrainei la București a transmis că declarația este „o abatere deosebit de flagrantă într-un moment în care Ucraina îşi apără eroic independenţa sa şi securitatea întregii Europe”, potrivit News.ro.

MAE transmite că declarațiile lui Marga „sunt în flagrantă contradicție cu poziția oficială a României față de agresiunea ilegală, nejustificată și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei, precum și cu principiile fundamentale de drept internațional care guvernează relațiile internaționale în prezent”.

Aceste declarații, o spune fără echivoc MAE, „încurajează și propagă narativele maligne emise de Rusia”. MAE reiterează susținerea sa fermă pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, în granițele sale recunoscute la nivel internațional, adaugă comunicatul.

XS
SM
MD
LG